Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
22. 6. 2012,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 8.39

8 let

Na ohladitev na Šijo (in v Bohinjsko jezero)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prevroče v dolini? Visokogorje bo zatorej za ta konec tedna boljša izbira. V petkovi rubriki Sportalov izlet v hribe vam predlagamo pohod na Šijo nad smučišči Vogel.

Prejšnji vikend smo bili na Ratitovcu, ki je zaključek grebena Spodnjih Bohinjskih gora. Za ta vikend vam predlagamo vzpon na osrednji vrh Spodnjih Bohinjskih gora - na Šijo nad smučišči Vogel. Ker je štart ob Ski hotelu Vogel, tura kar se tiče višinske razlike ni posebej zahtevna (dobrih 300 metrov), uro in pol za vzpon boste potrebovali zaradi nekoliko daljše zračne linije od hotela do vrha (slaba dva kilometra).

Z avtom se zapeljite v Bohinj. Parkirate pri nihalki za Vogel. Povratna vozovnica za odrasle tekom poletja stane 13 evrov in pol. Pohod začnete pri hotelu na nadmorski višini 1.540 metrov, kjer se vam odpira čudovit pogled navzdol proti Bohinjskemu jezeru in prek doline proti Triglavu. Vaša smer je jug. Ves čas sledite smučiščem ali stranskih potem. Teren se blago vzpenja, temperature pa bodo vsaj 10 stopinj Celzije nižje kot v dolini, tako da vam ne bo prevroče.

Prek Orlove glave in Visokega Orlovega roba po približno uri in 20 minutah prispete do razpotja (1.760 m. n. v.) tik pod vrhom Šije. Če imate še dovolj energije, greste lahko levo do Rodice (dve uri), desno pa pot vodi na Vogel (dve uri). A naš tokratni cilj je sam vrh Šije. Smer zanj je: naravnost navzgor! Gre za ozek, gruščnat in strm odsek, a do vrha boste potrebovali le 10, 15 minut.

Z vrha Šije se ponuja čudovit razgled: proti severu na smučišča, pa proti Julijcem, na zahodu je Vogel, na vzhodu Rodica, Črna Prst in Ratitovec, proti jugu pa strmo navzdol Tolminsko. Za povratek lahko izberete krožno pot - namesto zadnjega strmega vzpona oziroma zdaj sestopa greste raje najprej 15 minut zahodno po grebenu Šije do Vratc in nato 15 minut proti vzhodu nazaj do Visokega Orlovega roba. Od tam pa je povratek po isti poti.

Če vam je še vedno vroče, se v dolini vržite v prijetno hladno jezero!

Ne spreglejte