Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2013,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 12. 1. 2013, 19.53

8 let

Pod slovenskimi streli padla Savdska Arabija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska rokometna reprezentanca je svetovno prvenstvo v Španiji odprla z zmago nad Savdsko Arabijo z 32:22 (17:15). V ponedeljek so na urniku Južnokorejci.

Slovenski rokometaši so po petkovem izjemno dolgem in utrujajočem potovanju iz Slovenije do Pirenejskega polotoka v svoji krstni tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu po pričakovanju na kolena položili tekmece z Arabskega polotoka in jim v peti medsebojni tekmi prizadejali še peti poraz. Slovenijo v ponedeljek, 14. januarja, ob 15.45 čaka veliko bolj zahtevna naloga, saj se bo pomerila z Južno Korejo, ki je v današnji uvodni tekmi v Zaragozi izgubila s Srbijo z 22:31.

Uvodna slovenska postava - na vratih je bil Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Gašper Marguč, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube, na mestu krožnega napadalca pa Miha Žvižej - je začela solidno. Globoko tekmečevo obrambno postavitev je dokaj zlahka prebijala s hitrim kroženjem žoge in samostojnimi prodori ter že v peti minuti povedla s 4:1, a nato z ležerno predstavo dovolila, da so se na parketu razmahnili tudi njihovi tekmeci, ki so v petnajsti minuti izenačili na 10:10.

V slovenski igri je bilo enostavno preveč nihanj, islandski sodniški par Hlynur Leifsson-Anton Palsson je spregledal tudi kakšno "koračnico" arabskih rokometašev, ki so nekaj zadetkov dosegli tudi iz naravnost obupanih poskusov. Slovenskega selektorja Borisa Deniča je jezil "mehkejši" pristop njegovih varovancev, a vse je vendarle sprejel dokaj mirno, s številnimi menjavami pa je skušal oživeti slovensko igro.

A tega mu v prvem polčasu ni uspelo, njegovi izbranci so na velik odmor - v prvem polčasu, ob Primožu Proštu in Borutu Mačkovšku, na parket ni stopil niti pomemben člen v slovenski rokometni verigi Dragan Gajić, ki je začutil manjšo bolečino v mišici - odšli s skromno prednostjo dveh zadetkov (17:15). Slovenski rokometaši so v drugi polovici tekme dvignili raven svoje igre in v 34. minuti povišali na 21:17. Kljaićeva hitra minuta odmora - to je storil tudi v prvem polčasu - ni zaustavila slovenskega naleta, ki so se v nadaljevanju navadili na arabske "nerokometne prijeme", ob tem pa njihova igri ni več tako "hrepenela" po atraktivnih potezah.

V drugi polovici tekme ni bilo več številnih poskusov "lobanja" vratarja ali podaj izza hrbta, takšen pristop brez "nepotrebnega balasta" jim je prinesel predvsem korist. V 47. minuti so povedli z osmimi goli prednosti (26:18) in vidno izboljšali igro v obrambi, saj so v uvodnih enaindvajsetih minutah drugega polčasa prejeli zgolj tri gole.

Po slovenskem vodstvu z 28:18 so se Arabci vdali v svojo usodo in čakali na konec tekme, slovenski rokometaši pa so osvojili načrtovani točki. V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s šestimi goli, Jure Dolenec in Luka Žvižej sta jih dosegla po pet.

Ne spreglejte