Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2010,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 11. 2010, 8.12

8 let

Barbara Varlec: Zame je to ena najtežjih odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dokončna odločitev še ni padla, pravi 22-letna slovenska rokometašica Barbara Varlec. Bo v prihodnosti res igrala za srbsko reprezentanco? Res je, da velika možnost obstaja.

Varlevčeva je rokometno pot začela v Brežicah, nadaljevala v Krimu, pot pa jo je nato vodila v srbski Zaječar, kjer je igrala eno sezono. Nato se je vrnila k slovenskim prvakinjam, kjer kot desna zunanja igra kot prerojena. V dresu s slovenskim državnim grbom je že prisostvovala na evropskem prvenstvu 2006 na Švedskem, kjer pa ni igrala niti ene tekme, zato bi bilo prihajajoče decembrsko EP na Danskem in Norveškem praktično njeno prvo. A kot kaže, do tega ne bo prišlo. Odjeknila je namreč vest, da bo 22-letnica vzela srbsko državljanstvo in zaigrala za tamkajšnjo izbrano vrsto. V pogovoru za Sportal je spregovorila o razlogih za morebiten odhod.

Novica, da ne boste več igrali za slovensko reprezentanco, je odjeknila kot bomba. Ste se res odločili, da boste igrali za Srbijo? Res pogovori s Srbsko rokometno zvezo potekajo, a nič še ni dokončnega. Srbski mediji prehitevajo tok dogodkov, na kar ste se odzvali tudi slovenski novinarji. A jasno moram povedati, da še nisem sprejela dokončne odločitve.

Torej še obstaja možnost, da ne pride do vašega prestopa in igranja za Srbijo? Obstaja, vendar so moje ambicije silno visoke, za uresničitev le-teh pa vidim več možnosti v Srbiji, čeprav moje srce bije za Slovenijo.

Kako je sploh prišlo do razmišljanja o tem? Že ko sem poleti odhajala iz Zaječarja, je srbska stran dala pobudo, da naj razmislim o igranju za Srbijo. Takrat sem to vzela bolj za šalo kot zares. Potem pa so se iz Srbije oglasili še nekajkrat, iz meseca v mesec pa so potekali vse bolj resni pogovori. Predstavili so mi ambiciozen in hkrati realen načrt, pri tem pa tudi zagotovili, da bo veliko sredstev vloženih v ženski rokomet. V naslednjih letih je cilj medalja na velikem tekmovanju, kar je moja življenjska želja.

Se vam ne zdi to sramotno dejanje, da (morda) prestopite iz svoje rodne države v tujo? Strinjam se, da je sramota za športnika, tega se zavedam. Slovenija bo vedno Slovenija – moja država, za katero bi dala vse. A poudariti moram, da gre izključno za športni motiv in športne ambicije. Ne dvomite, zame je to ena najtežjih odločitev, ki jih sprejemam. Če se odločim za igranje za Srbijo, vedite, da bo to le zaradi športa, rokometa, osvajanja odličij.

Sta pri vsem skupaj imeli prste vmes tudi vaši soigralki pri Krimu Mercatorju, Srbkinji Andrea Lekić in Dragana Cvijić? Ne. Nihče razen vodilni možje srbske zveze ni vedel, da se pogovarjamo o tej možnosti. Tako kot vi sta tudi oni dve prvič slišali za to danes.

Pa vaš življenjski sopotnik Vuk Lazović? Moj partner zagotovo ni razlog, da bi v tem trenutku prevzela srbsko državljanstvo. Ob vsaki odločitvi mi stoji ob strani, nikakor pa ni res, da se bi to lahko zgodilo, ker naj bi se poročila. Poročila se že bova, a to načrtujeva za pozneje, po koncu kariere pa se tudi nameravam preseliti v Srbijo.

Bili ste ena ključnih igralk Slovenije v kvalifikacijah za EP. Vam ne bo žal, da ne boste igrali v Lillehammerju na Euru? Kot sem že dejala, še ni dokončne odločitve. Če do tega pride, bom seveda zelo žalostna zaradi soigralk in Slovenije, saj vem, koliko truda smo vložile in prelile znoja, da smo Sloveniji po štirih letih priborile nastop na evropskem prvenstvu.

So vse skupaj potencirale tudi razmere na slovenski rokometni zvezi? In pa razmere, ki že kar nekaj časa za žensko reprezentanco niso rožnate? Vidim, kako v zadnjem času potekajo stvari na RZS. Lagala bi, če bi rekla, da me ni strah. Včasih se vprašam, ali bodo sploh še sredstva za žensko reprezentanco. Vedno smo bile nekoliko v ozadju. Počutile smo se kot na stranskem tiru, obljub je bilo veliko, a malo izpolnjenih. Nam pa nihče ne more očitati, da nismo storile dogovorjenega ali da se nismo borile. Nenazadnje smo končno spet priborile evropsko prvenstvo. Ne govorim o denarju, igranje za reprezentanco je zame vedno bila velika čast, a določene stvari, ki se dogajajo, so res banalne.

Ste govorili s selektorjem Ivico Rimanićem in vodstvom RZS? Selektorju sem sporočila možnost, o tem se bova še pogovorila. Prav tako sem govorila s predsednikom Franjom Bobincem.

Ne spreglejte