Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorenjska

Sreda, 10. 8. 2011, 18.51

8 let

Slavko Kanalec: Za Američane je najbrž šok, ko pridejo na vas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priprave na bližajočo se sezono so v taboru slovenskih hokejskih prvakov letos nekoliko bolj turbulentne kot ponavadi, a po besedah predsednika Slavka Kanalca "vstaja tujcev" nanje ne bo imela vpliva.

Po tem, ko so brata Stephenson, Justin Donati in Dylan Hunter zaradi morda nerealnih pričakovanj naredili "cirkus" na Jesenicah in železarsko mesto po hitrem postopku zapustili ter je sodelovanje odpovedal še Doug Nolan, se je vodstvu kluba vendarle uspelo dogovoriti vsaj z Jamesom Sixmithom. Burno predsezonsko dogajanje pa ne napoveduje težavne sezone, meni predsednik kluba Slavko Kanalec, ki je imel v teh dneh obilico dela, in obljublja, da bodo vrzeli v ekipi zapolnjene, navijači pa lahko brez skrbi pričakujejo začetek sezone.

Kot predsedniku jeseniškega kluba vam pa dolgčas res ni … Ne, ne. Bog ne daj, da bi bilo!

Kako bi na kratko opisali dogodke zadnjih nekaj dni? Če začnem na koncu, mislim, da je prav, da se je stvar razpletla tako, kot se je. Generalno smo se v tej sezoni odločili, da implementiramo neke parametre, ki so napisani v pogodbah igralcev. Opazili smo, da je v prejšnjih sezonah prihajalo do velikih zahtev, ki smo jih morali izpolnjevati, po drugi strani pa tudi do izkoriščanja kluba. Denimo, pri teh nastanitvah je bilo tako, da so se koristile različne storitve, usluge, tudi za družinske člane, ki v pogodbah niso bile opredeljene. Letos smo sicer že v pripravi pogodb to izpostavili in igralce opozorili, očitno pa ti zmeraj preizkušajo, kako daleč lahko gredo oziroma kako iz tega, kar je napisano, iztržiti in izvleči čim več. Saj to je praksa vsako leto, ko tuji hokejisti pridejo, pač izrazijo neko nezadovoljstvo in je čisto vseeno, ali jih naseliš v hotel Toplice ali kamorkoli drugam, nikdar jim ni vse všeč. Letos jim pač ni bila všeč ta nastanitev. Mogoče je za severnoameriške igralce to resnično nek šok, ko pridejo iz velemest na neko vas. Morebiti so tudi pričakovanja drugačna, kot je potem realno stanje. Z njimi smo se usedli, seveda tudi prisluhnili vsem pomislekom in zahtevam ter začeli stvari reševati, a očitno pri nekaterih ni bilo nobenega posluha in so preprosto odvihrali proti domu. Nekateri se niso sploh nič pritoževali, s Sixmithom pa smo dogovor dosegli po pogajanjih in zdaj ostaja na Jesenicah, trenira in bo normalno igral.

Je morda napaka kluba, da premalo obvešča igralce, v kakšne razmere prihajajo, ali menite, da so dovolj dobro seznanjeni s tem? Ko se dogovarjamo, stikov z igralci niti nimamo, zato je to morda predvsem napaka njihovih agentov. Ti namreč delajo z nami in oni so tisti, ki jih igralci najamejo, da jih seveda prodajo oziroma, da jim priskrbijo službo, po drugi strani pa tudi, da poskrbijo za ustrezen kontakt med delodajalcem in delojemalcem.

Mogoče na te odnose vplivajo tudi dolgovi do nekdanjih članov kluba? Jean Philippe Pare je denimo na svojem Facebook profilu opozarjal, da vaš klub ni urejen. To je bržkone slaba reklama, kako pa je pravzaprav z odplačevanjem dolgov? Iz sezone 2007/08 je bilo teh dolgov skorajda za 1,7 milijona evrov, skratka več, kot je letni proračun kluba. Zastavili smo si jasen sanacijski program, da bomo te dolgove poravnali v štirih do šestih letih. Ugotavljam, da nam je v preteklih dveh sezonah z veliko težavo uspelo odplačati prek 700.000 evrov starih obveznosti. Jje pa to imelo velikokrat tudi negativen vpliv na tekoče poslovanje. Pač zmožnosti tega prostora so omejene in normalno je, da je pri igralcih prisotno neko nezadovoljstvo. Seveda bi vsak rad prišel čim prej na vrsto, je pa treba tudi preveriti upravičenost nekaterih terjatev. V konkretnem primeru denimo, z mojega vidika omenjeni gospod niti ni imel veljavne pogodbe. Res je, da je igral za klub, a pogodbo je imel podpisano z nekom, ki v klubu sploh ni imel nobene funkcije. Po drugi strani pa so tudi določeni elementi pogodb zelo čudni. Skratka, tudi te terjatve moramo ves čas preverjati.

Govorite o Matjažu Mahkovcu in podjetju Asista? Da.

Ste mogoče sprožili kakšne postopke proti omenjenemu? Mi imamo pravzaprav že pravnomočno sodbo. Proti Asisti smo vložili tožbo in letos spomladi je sodišče odločilo, da je ta hokejskemu klubu Acroni Jesenice dolžna 480.000 evrov.

S kakšnim proračunom pa operirate letos? Letos imamo na razpolago bruto milijon in 600.000 evrov.

Kakšen delež bo šel za aktualno moštvo in kakšen za odplačevanje dolgov? Tukaj je v igri več številk. Glede na odhode … Letos imamo za odplačevanje starih obveznosti rezerviranih 340.000 evrov, sklenjenih pogodb z igralci pa je, če malce preračunam in odštejem tiste, ki so odšli, 374.000 evrov.

Pa bi bila finančno sploh vzdržna tujska legija v takšnem obsegu, kot je bilo sprva načrtovano? Ja, ja. Pač ta finančna konstrukcija je narejena. Tudi za odplačevanje dolgov. Za to tujsko legijo, kot pravite, nismo sklepali takšnih pogodb, kot so jih v sezonah 2007 in 2008. Tu so v igri bistveno, bistveno nižji oziroma bolj realni zneski.

Torej pazite, da ostajate v razumnih okvirih? Seveda, saj tukaj se da stvari zelo natančno načrtovati. To ni velika umetnost. Ve se, kako nastajajo stroški, ve se, kakšne so pogodbe in tudi, koliko je sponzorskih sredstev. Edina neznanka oziroma vidik, ki se ga ne da natančno predvideti, so prihodki od prodaje vstopnic.

Kako boste zapolnili vrzeli, ki so nastale z odhodom teh igralcev? Že iščete po tržišču, pogledujete v bazo mladih domačih upov? S trenerjem sva se usedla in stvari ocenila ter predebatirala. Mislim, da ni nobene potrebe po kakšni paniki ali preveliki naglici. Bistveno je to, da ostaja James Sixmith, ki je bil že v prejšnji sestavi moštva mišljen kot nosilen člen. Gre namreč za izjemno kakovostnega igralca. Imamo pa tudi precej domačih igralcev, ki bodo morda tako dobili še več priložnosti, da se izkažejo in dokažejo.

So cilji kluba kljub nedavnim zapletom ostali isti? So, imamo izdelano petletno vizijo in tam so ti cilji opredeljeni. Pred nami je dolga sezona in časa za izpopolnjevanje vrzeli bo dovolj. Treba je predvsem ohraniti trezno glavo, trener pa bo videl, koliko moči ima na razpolago, kje pa smo šibki. Tako se bomo počasi in sproti odločali, kako te vrzeli zapolniti. Na roko nam gre tudi letošnji tekmovalni sistem v ligi EBEL, ko bo še pomembnejši tisti finiš, da se uvrstimo v končnico.

Ste z odzivnostjo sponzorjev bolj zadovoljni, kot ste bili v zadnjih dveh letih? Ne spomnim se, da bi bil kdajkoli nezadovoljen z njimi, a klub toliko sponzorjev in partnerjev, kot jih ima danes, ni imel nikoli. Tudi nabor je izjemen, gre za renomirana slovenska in lokalna podjetja in z njimi smo vedno zgledno in lepo sodelovali, tega pa se nadejamo tudi v prihodnje. Tukaj sploh ne vidimo nobenih težav.

Za navijače ste letos pripravili nekaj novosti pri nakupu vstopnic, lahko kaj več poveste o tem? Letos imamo novega partnerja, to je Diners Club, izdali smo torej 'branded' kartico, s katero je mogoče odplačevati vstopnice v obrokih. Nekaj ugodnosti je tudi za imetnike permanentnih vstopnic, te pa so vezane na našega opremljevalca, se pravi, da bodo lahko kupovali tudi artikle po znižanih cenah.

Kako pa je z dvorano Podmežakla, bo odprta tudi tribuna za golom? Tribuna za golom še nima uporabnega dovoljenja, nam pa upravljavec zagotavlja, da ga bo pridobil do jeseni, ampak bistveno je, da ima uporabno dovoljenje stari del dvorane. Tam se trenutno še dograjuje eno stopnišče, za hitrejši in lažji dostop do severne tribune. Počasi gremo po začrtani smeri.

Skratka, lahko se veselimo začetka sezone … Seveda, res je letos nekakšno kislo poletje, a jesen bo zagotovo vroča in zima zelo mrzla.

Ne spreglejte