Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2011,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vid Kavtičnik kariera

Petek, 8. 7. 2011, 8.56

8 let

Vid Kavtičnik: srečen in pošten, ne pa zvezdnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z enim najboljših slovenskih rokometašev, Vidom Kavtičnikom, smo se pogovarjali o najbolj zanimivih dogodkih kariere, ob tem pa je dodal, da njegovi najboljši trenutki šele prihajajo.

Na rokometni zemljevid se je Vlenjčan prebil leta 2004, in to na enem največjih športnih dogodkov, ki ga je doslej gostila Slovenija. S slovensko reprezentanco je takrat kot 20-letnik osvojil naslov evropskega podprvaka in bil izbran v najboljšo postavo prvenstva. Po desetih letih pri Gorenju iz Velenja, kjer je osvojil en pokalni naslov in bil slovenski podprvak, se je leto po EP podal v najmočnejšo nemško ligo, k evropskemu velikanu. Kiel je bil njegovo zatočišče do leta 2009, leta 2007 pa se je podal tudi na evropski klubski prestol. Vendar se pogovoru o tem, če so bili to njegovi vrhunci kariere, za zdaj izogiba.

"Težko vprašanje. Moja kariera še ni končana, prihajam pa v leta, ki so najboljša za športnika. O vrhuncih in padcih bom lahko govoril po koncu svoje športne poti. Lahko pa povem, da je bil dosedanji vrhunec športne poti igranje za Kiel, s katerim sem štirikrat bil nemški prvak, trikrat smo bili pokalni zmagovalci, enkrat pa sem osvojil ligo prvakov," poudarja Vid in nemudoma doda: "Zunaj športnih igrišč pa je moj najlepši trenutek prav gotovo rojstvo hčerke Lare," je povedal 27-letnik.

Slovenija nas je dvignila na evropski vrh

Naš sogovornik se seveda ob tem ni mogel izogniti niti reprezentančnih dosežkov.

"V moji športni karieri sem imel veliko lepih trenutkov, eden takšnih je prav gotovo zaupanje selektorja Tominca, ki me je s 17 leti povabil v reprezentanco. Tam sem doživel lepote in tudi krutost vrhunskega športa. Seveda pa so moji najlepši spomini na uspešno EP 2004 in prečudovito ozračje v vseh dvoranah, kjer je igrala naša reprezentanca! Združeni navijači in celotna Slovenija nas je takrat dvignila na sam evropski vrh! To in naziv najboljšega desnega krila prvenstva je nekaj, kar so lahko samo sanje vsakega športnika in jaz sem jih sanjal! To so spomini in doživetja, ki jih bom vedno nosil v sebi," se spominja nasmejani Kavtičnik.

Igral pred 20.500 navijači

Nekaj besed je spregovoril tudi o nemški bundesligi, ki je pravi raj za rokometaše.

"V Nemčiji je zares lepo igrati, še posebej, če igraš za takšnega velikana, kot je Kiel. Dvorane so nabito polne. Najbolj pa mi je v spominu ostala tekma proti Gumersbachu v Köln Areni, ki je bila nabito polna in razdeljena na modre (Gumersbach) in bele (Kiel) navijače! Bilo jih je kar 20.500. Zanimivo in prijetno za športnika je spoznanje, da te navijači podpirajo tudi takrat, ko rezultati niso najboljši. Znajo ceniti prizadevanje športnikov, povsod sem bil lepo sprejet in dobrodošel," poudarja in dodaja, da kjerkoli je igral, se je ponavadi počutil lepo. "Seveda imam v lepem spominu tudi Kiel in prijatelje, s katerimi sem tam igral. Skupaj smo dosegli veliko in preživeli res izredne trenutke. Predvsem smo si zaupali in brezpogojno pomagali, tega ne bom nikoli pozabil. V lepem spominu nimam samo Kiela. Lepe trenutke sem preživel tudi v Velenju, kjer se je moja rokometna pot tudi začela," pravi Vid.

S Karabatičem sta se počutila izigrana

Največja njegova prelomnica se je zgodila leta 2009, ko je po domnevni podkupovalni aferi Kiela in odhodu takratnega trenerja Zvonimirja Serdarušića zapustil severnonemški klub in se skupaj z bržkone najboljšim rokometašem zadnjih let, Nikolo Karabatićem, podal v Francijo.

Za marsikoga je bil takratni prestop obeh protagonistov Kiela v višini 1,5 milijona evrov precejšnje presenečenje. "Pred podpisom nove pogodbe smo se skupaj z 'Noko' Sardarušićem in Nikolo Karabatićem dogovorili, da podaljšava pogodbo samo v primeru, če bo on ostal trener v Kielu. Takrat so nama zagotovili, da bo 'Noka' trener in pristala sva na podpis nove pogodbe. Leto dni pozneje so mu pogodbo razveljavili, sama pa sva se počutila izigrana in v tem okolju se nisva več počutila dobro. Sem pač človek, ki nimam rad laži in se držim dogovora, to pa zahtevam tudi od drugih." poudarja desni krilni igralec.

V Franciji se počuti odlično

Lagodno in tudi klimatsko precej bolj ugodno življenje na jugu Francije je nanj naredilo izjemen vtis.

Kot pravi, se mu po drugi sezoni iz Montpellieru, s katerim prav tako osvaja najbolj dragocene francoske lovorike, ne mudi. "V Franciji se moja družina in tudi sam počutimo odlično. Montpellier je izredno lepo mesto, ki se razvija, je univerzitetno mesto, zato je tudi veliko mladih. Poleg tega ima klub Montpellier izredno vizijo za prihodnost, v kateri se vidim tudi sam," odgovarja Kavtičnik, ki je bil izbran v najboljšo postavo francoske lige. Toda Velenjčan priznanja ni dobil kot desno krilo, ampak kot desni zunanji igralec.

Čeprav je osvojil že marsikaj, si ne lasti statusa rokometnega zvezdnika. "Sam se nikoli nisem počutil kot zvezdnik. Do ljudi, ki jih poznam, sem se vedno vedel tako kot pred tem, ko sem postal prepoznaven. V moji športni karieri mi je vedno pomagalo to, da sem delaven, predan svojemu delu, pošten do ljudi, ki me obdajajo, in da sem zadovoljen ter srečen v igranju rokometa," sporoča in dodaja, da se z zaslužkom nikoli ni preveč obremenjeval. "Nočem se primerjati z nikomer, ne po zaslužku in ne po igri. Jaz sem s tem, kar sem, zadovoljen, ker to, kar počnem, delam rad in v tem tudi uživam. Seveda je denar pomemben dejavnik sedanjega življenja in vsakega športnika, ni pa vse. Veliko mi pomeni tudi to, da sem se poleg angleščine lahko naučil tudi nemščino in francoščino, predvsem pa, da sem spoznal ogromno ljudi, s katerimi se dobro razumem in imam dobre odnose," sporoča Kavtičnik.

Dokler bo užival

Želja in motiv sta pri njem še vedno prisotna, zato misli še nekaj časa vztrajati kot profesionalni rokometaš. "Rokomet želim igrati tako dolgo, dokler bom v njem užival in igral na visoki ravni. Seveda pa je vrhunski šport tudi nepredvidljiv glede poškodb. Če bom zdrav, si želim, da se z Montpellierjem uvrstim na zaključni turnir lige prvakov, tam pa seveda tudi zmagam. V reprezentanci Slovenije sem igral brez prekinitve od 17. leta. Nekaj neigranja je bilo samo zaradi poškodb. To leto pa sem prosil za premor, saj nujno potrebujem daljši počitek, predvsem pa čas za hčerkico in partnerico Mašo, odgovarja rokometaš, ki se lahko pohvali, da je bil v čast 60. obletnice Hrvaške rokometne zveze izbran v reprezentanco sveta, to čast pa mu je namenil francoski selektor Claude Onesta.

V Srbiji ga ne bo

Prav reprezentanca pa je bila naslednja tema pogovora, a kot je poudaril, že pred časom na EP v Srbiji ne bo igral. Njegov reprezentančni premor traja od letošnjega februarja. "Veliko je novih obrazov, ki so željni igrati in se dokazovati. So mladi in nadarjeni, ki so že v kvalifikacijah dokazali, da jim selektor lahko zaupa. Sam sem tekme spremljal na malih zaslonih in sem vesel, da jim je uspelo. V Srbiji ne morem igrati, ker nisem bil zraven v kvalifikacijah in ne bi bilo pošteno do tistih, ki so uvrstitev tudi prigarali, tak je bil tudi najin dogovor s selektorjem Borisom Denićem. Bom pa z užitkom gledal tekme in navijal za naše fante," je še povedal Kavtičnik.

Ne spreglejte