Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
23.00

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Karolina Mučova Grand Slam Caroline Wozniacki Iga Swiatek tenis Kaja Juvan WTA OP ZDA

Petek, 1. 9. 2023, 23.00

7 mesecev, 4 tedne

OP ZDA, 5. dan (WTA)

Brez milosti za prijateljico, Kaja Juvan dobila le eno igro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
OP ZDA Kaja Juvan | Kaja Juvan je proti prvi igralki na svetu dobila samo eno igro. | Foto Reuters

Kaja Juvan je proti prvi igralki na svetu dobila samo eno igro.

Foto: Reuters

Kaja Juvan je v tretjem krogu OP ZDA v tenisu igrala proti Igi Swiatek, dobri prijateljici in prvi igralki jakostne lestvice. Za zmago ni imela nobenih možnosti. Poljakinja je s 6:0 in 6:1 zmagala po vsega 50 minutah igre. Mlada Slovenka je dobila glasen aplavz newyorške publike ob edini dobljeni igri, medtem ko je Iga o Slovenki govorila z izbranimi besedami.

Novak Đoković
Sportal Đoković se je mučil štiri ure in si želel samo spanca

Iga Swiatek | Foto: Reuters Iga Swiatek Foto: Reuters Kaja Juvan in Iga Swiatek se zelo dobro poznata, odigrali sta dva medsebojna dvoboja. Oba je dobila leto mlajša Poljakinja, ki ima v svoji vitrini že štiri zmage za grand slam. Med njimi je tudi lanska na OP ZDA. Swiatkova je bila tako izrazita favoritinja za zmago, a 22-letna Ljubljančanka ni želela priznati poraza že pred samim dvobojem.

A Iga je trenutno enostavno predobra. Prvi niz je po 24 minutah igre dobila s 6:0, Kaja je torej izgubila vse tri igre na svoj začetni udarec. Poljakinji je uspelo osem tako imenovanih "winnerjev", Juvanova pa je imela sedem neizsiljenih napak. V drugem nizu je newyorška publika vse bolj glasno spodbujala mlado Slovenko, da bi dobila vsaj eno igro. In jo je v enajstem poizkusu. A ta je bila tudi edina. Drugi niz je Swiatkova dobila s 6:1 in dvoboj po vsega 50 minutah. V drugem nizu je zadela kar 14 "winnerjev".

Kaja Juvan | Foto: Reuters Kaja Juvan Foto: Reuters "Bila je predobra zame"

"Žal mi je, da se danes ni izšlo. Zdi se mi, da je bila (Iga Swiatek op. p.) danes predobra zame. Mislim, da sem zmožna pokazati več, ampak po drugi strani se mi zdi, da je bil ta dvoboj pokazatelj, na koliko stvareh moram še delati. Vseeno je ona najboljša igralka na svetu in je na tem mestu z razlogom. Če je to najvišja stopnička, mi je ta pokazala, kam si želim priti oziroma do katere ravni želim delati. To je zdaj moj cilj in gremo naprej. Ta New York moram vzeti zelo pozitivno. Dobila sem veliko tekem in naučila sem se veliko stvari," je po porazu povedala Kaja Juvan, ki jo v tej sezoni čaka še nekaj turnirjev, potem pa že sledi priprava na novo sezono.

Kot da bi igrala proti sestri

Suverena zmaga Ige Swiatek torej. Ji v njeni igri sploh kaj ni bilo všeč, so jo vprašali po zmagi, ona pa je športno odgovorila: "Edino, kar mi ni bilo všeč, je bilo to, da sem igrala proti najboljši prijateljici. Zelo dolgo se že poznava. Je moja najboljša prijateljica. To je bil najtežji del dvoboja."

Priznala je tudi, da se je težko osredotočila na tekmo, potem ko je igrala proti svoji najboljši prijateljici. "Ni mi bilo všeč, da sem zmagovala proti svoji najboljši prijateljici. Vedela sem, da moram biti osredotočena in da ne smem razmišljati o tem. Igrati proti njej je tako, kot bi igrala proti sestri. Nimam veliko prijateljev, vendar ona je moja najboljša prijateljica," je po dvoboju povedala Poljakinja.

Iga Swiatek in Kaja Juvan sta zelo dobri prijateljici, a na igrišču ni prostora za čustva. | Foto: Guliverimage Iga Swiatek in Kaja Juvan sta zelo dobri prijateljici, a na igrišču ni prostora za čustva. Foto: Guliverimage

Za 145. na lestvici WTA Kajo Juvan je bila že uvrstitev v tretji krog OP ZDA izenačenje uspeha kariere. Na turnir se je prebila celo prek kvalifikacij. Za kako velik dosežek gre, pa nenazadnje priča denarna nagrada, ki si jo je priigrala. Za uvrstitev v tretji krog ta namreč znaša 123 tisoč ameriških dolarjev (114 tisoč evrov). V uvodnem krogu je Kaja izločila italijansko tekmico in 29. nosilko Elisabetto Cocciaretto s 6:2 in 7:5, v drugem pa je bila boljša od 50. igralke sveta, domačinke Lauren Davis s 6:7, 6:4 in 6:3.

Napredovala tudi Wozniackijeva

Caroline Wozniacki | Foto: Reuters Caroline Wozniacki Foto: Reuters Z zanimanjem spremljamo tudi Caroline Wozniacki, ki se je na teniška igrišča vrnila po dveh porodih. Trikratna polfinalistka OP ZDA je bila pred 13 leti tudi številka 1 WTA-lestvice. Njena nasprotnica v tretjem krogu je bila Jennifer Brady, ki je s 6:4 dobila prvi niz. V nadaljevanju je danska igralka zaigrala bolje, Američanko prisilila v kar 36 neizsiljenih napak in po dveh urah igre zmagala s 4:6, 6:3 in 6:1.

Wozniacki se je po OP Avstralije leta 2020 upokojila, da bi si ustvarila družino, mati dveh otrok pa se je na turnejo vrnila prejšnji mesec v Montrealu. "Iskreno povedano, res ne," je odgovorila na vprašanje, ali je bila presenečena nad svojim tenisom v New Yorku, kjer je kot najstnica leta 2008 prvič prišla do četrtega kroga. "Mislim, da sem vedno verjela vase. Potrebujem nekaj časa, da se vrnem v ritem dvobojev."

"Vse to sem vedela, vedela sem, kaj sem doživela v svoji karieri, vedela sem, kje sem. Očitno se mi iz dneva v dan zdi, da postajam malo boljša," je nadaljevala. "Ali bi bila presenečena, če bi izgubila v prvem krogu? Ne. Bi bila presenečena, če bi še naprej zmagovala? Tudi ne."

OP ZDA, WTA:

3. krog: 
Iga Swiatek (Pol/1) - Kaja Juvan (Slo) 6:0, 6:1
Jelena Ostapenko (Lat/20) - Bernarda Pera (ZDA) 4:6, 6:3, 6:3
Caroline Wozniacki (Dan) - Jennifer Brady (ZDA) 4:6, 6:3, 6:1
Cori Gauff (ZDA/6) - Elise Mertens (Bel/32) 3:6, 6:3, 6:0
Sorana Cirstea (Rom/30) - Elena Ribakina (Kaz/4) 6:3, 6:7 (6), 6:4
Belinda Benčič (Švi/15) - Zhu Lin (Kit) 7:6 (1), 2:6, 6:3
Karolina Muchova (Češ/10) - Taylor Townsend (ZDA) 7:6 (0), 6:3
Wang Xinyu (CHN) - Anna Karolina Schmiedlova (Slk) 4:6, 6:3, 6:2
Elina Svitolina
Sportal Sabalenka nadvse prepričljiva, uspešna tudi Svitolina
Rennae Stubbs
Sportal Đokovićevi navijači tega na bodo nikoli pozabili
 
Ne spreglejte