Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
15.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Natisni članek

upokojitev slovo Serena Williams

Sreda, 10. 8. 2022, 15.25

1 leto, 2 meseca

Serena Williams iskreno o glavnem razlogu za slovo od profesionalnega tenisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Serena Williams | 40-letna teniška zvezdnica Serena Williams si želi še enega otroka.  | Foto Reuters

40-letna teniška zvezdnica Serena Williams si želi še enega otroka.

Foto: Reuters

Štiridesetletna teniška igralka Serena Williams je v prispevku za ameriško modno revijo Vogue napovedala, da se bo v kratkem poslovila od profesionalnega tenisa, kot razlog pa je navedla vse večjo željo po razširitvi družine.

Ena od najboljših teniških igralk vseh časov, Američanka Serena Williams, se je v prispevku za ameriško modno revijo Vogue spomnila svojega otroštva in razvojnih korakov v svetu tenisa, kjer so imeli ključno vlogo njeni starši in starejša sestra Venus.

"Če ne bi bila v senci Venus, nikoli ne bi postala to, kar sem," je napisala. "Ko je kdo izjavil, da sem samo mlajša sestra, me je to dodatno podžgalo. To je zame bistvo, biti Serena: od sebe pričakovati najboljše in drugim dokazati, da se motijo. Ogromno turnirjev je, na katerih sem zmagala samo zato, ker me je nekaj razjezilo ali ker me je nekdo odpisal. To me je dodatno spodbudilo. Svojo kariero sem zgradila na kanaliziranju jeze in negativnosti in ju spremenila v nekaj pozitivnega."  

Serena Williams
Sportal Konec ere: teniška ikona napovedala slovo

Težko si je predstavljala, da bi imela otroka

Priznala je, da si je v mlajših letih težko predstavljala, da bi imela otroke, če pa že, bi zanje skrbeli drugi. Izkazalo se je, da so njena pričakovanja povsem zgrešena, saj je danes izjemna mama.

"Ne bom lagala, nedvomno imam pri vzgoji ogromno pomoči, a sem hkrati tudi izjemno prisotna mama. Moj mož vam lahko pove, da je bila najina hči Olympia v vseh petih letih samo enkrat 24 ur brez mene. Dejstvo je, da kar zadeva Olympio, zame prav nobena stvar ni žrtvovanje, kar je ravno obratno kot to, kar čutim pri tenisu. Vse je preprosto smiselno," je zapisala teniška igralka, ki se je kmalu po rojstvu hčerke leta 2017 vrnila v svet tenisa, a zaradi težav z zdravjem ni dosegla vsega, kar si je želela. O vsem tem je spregovorila tudi v petdelnem dokumentarcu na televiziji HBO z naslovom Biti Serena (Being Serena), kjer je kronološko prikazana tudi njena vrnitev v svet vrhunskega športa po porodu.

O travmatični poporodni izkušnji je spregovorila v dokumentarni seriji z naslovom Being Serena

"Tenis sem igrala v času dojenja, med poporodno depresijo"

"Kot jaz vidim stvari, bi morala imeti 30 in več zmag na turnirjih za grand slam. Po porodu sem imela svoje možnosti. Prešla sem od carskega reza in sekundarne pljučne embolije do igranja v finalu grand slama. Tenis sem igrala v času dojenja, med poporodno depresijo," je zapisala lastnica 23 naslovov za grand slam. S še enim več bi se izenačila z rekorderko, Avstralko Margaret Court, ki ima v svoji statistiki 24 zmag za grand slam.

A precej več kot teniška statistika, ki je vsekakor osupljiva, ji pomeni družina. "Če bi danes izbirala med grajenjem teniške kariere in svojo družino, bi izbrala zadnje," je zapisala temperamentna Američanka, ki je razkrila še, da si z možem prizadevata za to, da bi zanosila, in da je tudi hči Olympia pripravljena na to, da postane starejša sestra.

"Če bi bila moški, bi bilo vse drugače"

Williamsova je opozorila še na dejstvo, da si, če bi bila moški, teh vprašanj sploh ne bi zastavljala.

"Verjemite mi, nikoli si nisem želela izbirati med tenisom in družino. Mislim, da to ni pošteno. Če bi bila moški, tega besedila ne bi pisala, saj bi bila na teniških igriščih in zmagovala, medtem ko bi se moja žena spopadala s telesnimi napori razširitve najine družine. Morda bi bila bolj podobna Tomu Bradyju (44-letni igralec ameriškega nogometa je kmalu po napovedi o koncu kariere sporočil, da se vrača za še eno sezono), če bi imela to možnost," je zapisala in hitro pojasnila, da je kljub zapisanemu izjemno rada ženska in da je oboževala vsako sekundo nosečnosti.

"Bila sem ena od tistih nadležnih žensk, ki obožujejo biti noseče, delala pa sem vse do dne, ko sem se morala javiti v porodnišnici," je zapisala in razkrila, da je na turnirju Australian Open januarja 2017 zmagala v drugem mesecu nosečnosti. "Vendar pa bom kmalu stara 41 let (septembra letos) in nečemu se bo treba odpovedati," je sklenila Williamsova. 

V svojem zapisu sicer ni razkrila datuma, ko se namerava upokojiti, a ameriški mediji predvidevajo, da se bo to zgodilo po odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, ki se bo začelo 29. avgusta.

Serena Williams je v karieri osvojila 23 turnirjev za grand slam, po sedemkrat je bila najboljša na OP Avstralije in v Wimbledonu, šestkrat je slavila na domačem grand slamu v New Yorku, trikrat pa na Rolandu Garrosu.

Tudi med dvojicami je osvojila vse štiri turnirje velike četverice, skupno pa ima 16 naslovov, od tega tudi dva v mešanih dvojicah. Poleg vseh grand slamov je osvojila še 50 drugih lovorik v konkurenci posameznic, v finalu je igrala 98-krat. Petkrat je bila tudi zmagovalka zaključnega turnirja serije WTA, z ZDA je leta 1999 slavila v nekdanjem pokalu Fed, dvakrat je osvojila tudi Hopmanov pokal.

Poklicno kariero je začela oktobra 1995 kot štirinajstletnica, skupaj pa je v slabih 27 letih zbrala 856 posamičnih zmag in na vrhu lestvice WTA prebila 319 tednov. Tudi med dvojicami je bila številka ena, prvič junija 2010. Proti igralkam iz prve deseterice je zabeležila kar 435 zmag, od tega 17 proti igralkam, ki so zasedale prvo mesto na lestvici. V karieri je zaslužila skoraj 95 milijonov dolarjev.

Na olimpijskih igrah je osvojila štiri zlate kolajne, tri v dvojicah skupaj s sestro Venus, med posameznicami pa je bila najboljša v Londonu pred desetimi leti.

Te dni mlajša od sester Williams nastopa na turnirju v Torontu, kjer je v ponedeljek dosegla prvo zmago po 430 dneh, ko je z 2:0 v nizih ugnala Španko Nurio Parrizas-Diaz.

STA

Ne spreglejte