Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 4. 2021,
16.33

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Blaž Rola Blaž Kavčič teniški globus

Nedelja, 11. 4. 2021, 16.33

3 leta

teniški globus, 11. april

Slovenski finale v Splitu pripadel Roli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Blaž Kavčič, Blaž Rola | Blaž Rola je v finalu challengerja v Splitu ugnal rojaka in soimenjaka Blaža Kavčiča. | Foto Teniška zveza Slovenije

Blaž Rola je v finalu challengerja v Splitu ugnal rojaka in soimenjaka Blaža Kavčiča.

Foto: Teniška zveza Slovenije

Ptujčan Blaž Rola je zmagovalec teniškega turnirja serije challenger v Splitu. V finalu je po dveh urah in 16 minutah igre premagal Ljubljančana Blaža Kavčiča z 2:6, 6:3 in 6:2.

Tamara Zidanšek
Sportal Šele 19-letna Kolumbijka naši igralki preprečila uspeh kariere #video

Tridesetletni Rola, sicer šesti nosilec turnirja z nagradnim skladom 42.000 evrov, je tako osvojil peti turnir challenger v karieri, prvega po mehiškem Leonu 2019, ter izboljšal izkupiček v finalih challengerjev na 5-8.

Štiri leta starejši Kavčič, ki je turnir začel v kvalifikacijah, ostaja pri 18 naslovih na turnirjih drugega kakovostnega ranga v tenisu (18-13). Nazadnje je slavil v Šanghaju 2018.

"Srečen sem. Škoda, da smo v takšnih časih, saj bi bile tribune prav gotovo polne njegovih in mojih navijačev, ampak to je treba sprejeti."  | Foto: Vid Ponikvar "Srečen sem. Škoda, da smo v takšnih časih, saj bi bile tribune prav gotovo polne njegovih in mojih navijačev, ampak to je treba sprejeti." Foto: Vid Ponikvar Rola sploh ne ve, kako mu je uspelo

“Sploh ne vem, kako mi je uspelo zmagati. Razmere so bile bolj pisane na kožo Kavčiču. Veter, dež, mraz. Igrišče je bilo počasnejše kot prejšnje dni. Prvi niz je igral brez napake, tako da še zdaj ne vem, kako sem zmagal. Srečen sem. Škoda, da smo v takšnih časih, saj bi bile tribune prav gotovo polne njegovih in mojih navijačev, ampak to je treba sprejeti. So pa mešani občutki. Nekdo je pač moral zmagati. Igral sem proti prijatelju s katerim skupaj trenirava. Je pa to znak, da delamo nekaj dobro. Oba sva bila v finalu, igrala sva dober tenis. Upam, da se bo sezona tako tudi nadaljevala,” je po dvoboju dejal presrečni Rola, ki je prišel do turnirske zmage po natanko dveh letih.

Kavčič športno priznal poraz

Že nekaj dlje pa čaka na 18. zmago na turnirju serije Chellenger Blaž Kavčič: ”Razmere so bile danes nekoliko težje. Pihal je veter, padal je tudi dež. Bilo je tudi nekoliko bolj hladno. Tekmo sem začel zelo dobro, brez napak. Našel sem pravi ritem, pravo taktiko. Prvi niz sem dobil gladko. Rola je nato spremenil igro, postal je bolj agresiven. Nehal je delati napake. Potem pa meni ni uspelo spremeniti igre. Mislim, da je odločilo to, da je bil bolj pogumen, da je bolje je serviral v odločilnih trenutkih. Zasluženo je zmagal.”

Blaž Kavčič, Blaž Rola | Foto: Teniška zveza Slovenije Foto: Teniška zveza Slovenije

Prva zmaga v četrtem poskusu

To je bil četrti medsebojni obračun slovenskih Blažev, ki si delita tudi trenerja Blaža Trupeja, in prva zmaga za 193 centimetrov visokega Ptujčana. Rola in Kavčič sta pred 14 dnevi osvojila podobni turnir v Zadru v konkurenci dvojic.

Hkrati je bil to šele drugi finale med dvema slovenskima igralcema v zgodovini. Prvega sta odigrala Aljaž Bedene in Grega Žemlja leta 2012 na Kitajskem, zmage pa se je veselil Žemlja.

Tako Rola kot Kavčič bosta opazno izboljšala uvrstitvi na lestvici ATP. Zmagovalec bo z 80 točkami in dobrimi 6000 evri napredoval pod 150. mesto na svetu, poraženec pa bo pridobil skoraj 50 mest in se v ponedeljek zavihtel okoli 215. mesta.

Sonego osvojil Cagliari

Italijan Lorenzo Sonego je po več kot treh urah igre v finalu teniškega turnirja v Cagliariju premagal branilca naslova iz Srbije Lasla Đera z 2:6, 7:6 in 6:4. Za tretjega nosilca dobrih 400.000 evrov vrednega turnirja je to drugi naslov po Antalyji 2019.

Petindvajsetletni Sonego je postal prvi Italijan po petnajstih letih, ki je slavil na domačem turnirju. 2006 je v Palermu zmagal Filippo Volandri.

Đere, ki je v Cagliariju slavil oktobra 2020, pred tem pa je bil najboljši tudi v Riu de Janeiru (2019), je prvič v življenju izgubil finale na turnirjih ATP. Proti Sonegu ima zdaj razmerje 1-2.

Italijan se bo z naslovom, ki mu je prinesel 40.000 evrov, na novi razpredelnici ATP povzpel na zanj rekordno 28. mesto. Đere bo napredoval v top 50.

V Marbelli pred polnimi tribunami

Španec Pablo Carreno-Busta je postal šele četrti igralec to sezono, ki je z naslovom upravičil mesto prvega nosilca. V finalu turnirja ATP 250 v Marbelli je premagal rojaka Jaumeja Munarja s 6:1, 2:6 in 6:4.

Zanj je to peti naslov ATP po kitajskem Chengduju (2019), portugalskem Estorilu (2017) ter Moskvi in Winston-Salemu, ki jih je osvojil 2016. Poleg Carreno-Busta, petnajstega igralca na svetu, so kot prvi nosilci letos slavili Diego Schwartzman v Buenos Airesu, Danijel Medvedjev v Marseillu in Christian Garin v Santiagu de Chile.

Jaume Munar (95. na lestvici ATP) je prvič v karieri igral finale na ATP touru, hkrati pa je drugič v sedmih dneh izgubil finale v Merbelli, kjer dvoboji potekajo ob prisotnosti gledalcev. Prejšnji teden ga je v finalu challengerja premagal Italijan Gianluca Mager.

Veronika Kudermetova zmagovalka Charlestona

Rusinja Veronika Kudermetova je osvojila turnir v Charlestonu z nagradnim skladom 479.965 evrov. V finalu je bila boljša od Danke Kovinić iz Črne gore s 6:4, 6:2.

Za obe igralki je bila to priložnost za največji uspeh v karieri oziroma premierno zmago na turnirjih WTA 500. Prvega naslova se je na koncu veselila 23-letna Rusinja, sicer 15. nosilka turnirja, ki se bo v ponedeljek prvič znašla med tridesetimi najboljšimi igralkami na svetu.

Kudermetova, ki je do naslova prišla brez izgubljenega niza - finale je trajal 1:37, je drugič v karieri dvoboj za pokal. Letos januarja je v finalu Abu Dabiju izgubila proti Arini Sabalenki.

Na drugi strani je tri leta starejša Črnogorka (95.) tudi v tretjem poskusu ostala brez lovorike WTA. Pred šestimi leti je izgubila v Tianjinu proti Agnieszki Radwanska, v Istanbulu 2016 pa je morala presenetljivo premoč priznati Cagli Buyukakcay.

Cagliari, ATP (408.800 evrov):

Finale:
Lorenzo Sonego (Ita/3) - Laslo Đere (Srb) 2:6, 7:6 (2), 6:4.

Split, ATP (42.000 evrov):

Finale:
Blaž Rola (Slo) – Blaž Kavčič (Slo) 2:6, 6:3 in 6:2.

Marbella, ATP (408.800 evrov):

Finale:
Pablo Carreno-Busta (Špa/1) - Jaume Munar (Špa) 6:1, 2:6, 6:4.

Charleston, WTA (479.965 evrov):

Finale:
Veronika Kudermetova (Rus/15) - Danka Kovinić (ČGo) 6:4, 6:2.

Preberite še:

Tamara Zidanšek
Sportal Velik uspeh Zidanškove, na Hrvaškem slovenski finale
Ne spreglejte