Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
14.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Vsebino omogoča Citroën

Video: Jan Lukanović in Gal Ancelj

Foto: Bojan Puhek

Natisni članek

mobilnost smučarski tek Anamaria Lampič Citroën advertorial

Sreda, 24. 2. 2021, 14.00

3 mesece, 3 tedne

SODELOVANJE SMUČARSKIH TEKAČEV IN ZNAMKE CITROËN

Anamarija Lampič: Življenje je lepše v barvah!

Vsebino omogoča Citroën

Video: Jan Lukanović in Gal Ancelj

Foto: Bojan Puhek

Naše najboljše smučarje tekače od 23. februarja dalje čakajo ključne tekme sezone, svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo do 7. marca 2021 v nemškem Oberstdorfu. Pred vrhuncem sezone je bila pred njimi s tekmami svetovnega pokala v Skandinaviji, vmesnim postankom na sončni strani Alp in tekmami na Češkem še pravcata potovalna odisejada. Zanesljivo mobilnost Anamariji Lampič in njenim kolegom reprezentantom med sezono zagotavljajo Citroënova vozila, svoje poti v Sloveniji pa mlada šampionka premaguje z novim Citroënom C3. Z njim bo še naprej "zmagovala" na razdaljah, pa naj gre za tiste v avtomobilu ali na tekaških smučeh.

Pri smučarjih tekačih imajo pomembno in veliko vlogo tudi logistika, mobilnost in jekleni konjički. Slovenska reprezentanca v teku na smučeh vsako sezono z avtomobili prevozi Evropo po dolgem in počez. Zato je pomembno, da so vozila zanesljiva ter da se v njih počutijo udobno in varno. Treba je imeti takšna, ki služijo vozniku, in ne obratno.

Smučarska zveza Slovenije – panoga tek na smučeh in avtomobilska znamka CitroënAvtohišo Kranj sta lansko jesen združili moči pri zagotavljanju vrhunskih mobilnih razmer za slovenske smučarske tekače s tem, ko sta podpisali sponzorsko pogodbo, v okviru katere bo blagovna znamka Citroën reprezentanci dve leti zagotavljala mobilnost.

Francoska znamka, katere navdih so ljudje, sicer že celo stoletje stremi k drznosti, kreativnosti, inovativnosti, napredni tehnologiji ter udobni mobilnosti, dobro pa se tudi zaveda pomena podpore vrhunskih slovenskih športnikov. Zmage in športni uspehi so del njihovega DNK, blagovna znamka pa je vedno izstopala zaradi svoje sposobnosti, da se spopade z drznimi športnimi izzivi in jih osvoji. Ponosni so, da z vozili Citroën dodajajo košček v mozaik tudi na poti do vrhunskih dosežkov naših smučarjev tekačev.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Zmage samo nagrada in nikakršno breme"

"Zmage si jemljem kot nagrado, dokaz, da sem dobro delala čez vse poletje, zadnja leta. To je samo dodatna motivacija za naprej in nikakršno breme (smeh, op. p.)," uvodoma pove slovenska šampionka.

Po novoletni turneji si je najprej vzela dva dneva počitka, kmalu zatem pa se je že odpravila v Nemčijo, kjer bo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. "Tam sem preživela slab teden, nato sem se vrnila. Zadnji teden januarja sem med drugim trenirala tudi v Planici, kjer smo imeli idealne pogoje za trening, nato smo se že odpravili v Skandinavijo, kjer so predvidene tekme za svetovni pokal. Po 14-dnevni skandinavski turneji se spet vračamo domov, nato sledi še zadnji 'postanek' na Češkem. Potem gre pa zares (smeh, op. p.)," obveznosti pred ključnim izzivom sezone komentira vedno nasmejana športnica.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Poti med sezono

Anamarija Lampič se na bližnje evropske tekme z ekipo odpravlja s Citroënovimi potniškimi kombiji, ki po novem smučarsko-tekaški reprezentanci omogočajo zanesljivo mobilnost.

"Zanesljiva mobilnost je vsekakor ključnega pomena. Dobra lastnost naše ekipe je, da je majhna. Zaradi tega lahko potujemo s kombijem. Preostale reprezentance so večje, potujejo z avtobusi in morebiti tudi zaradi tega med seboj niso povezani kot mi. Pri potovalnih mejnikih po Evropi se resnično lahko zanesemo na znamko Citroën, ki je letos z nami prvo leto. Brez zanesljivih vozil vrhunski šport tako rekoč ni mogoč, uporabljamo pa jih nenehno, naj gre za prevoze na treninge, tekme. Potovanje s kombijem ima veliko prednosti, pripeljemo se lahko, kamorkoli si zaželimo. Na najdaljše razdalje, kjer potekajo tekme svetovnega pokala, se reprezentanti resda velikokrat odpravimo z letalom, strokovno vodstvo pa vse poti prevozi s kombijem. Na bližnjih tekmah se jim pridružimo tudi mi. Da, takrat je zelo fino, imamo se lepo, zabavamo se (smeh, op. p.)," pove.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Najraje v Italijo

Velikokrat in najraje si poti popestrijo z glasbo. "Povezava bluetooth za poslušanje glasbe je zagotovo obvezna v kombiju, avtomobilu (smeh, op. p). Z ekipo imamo nekaj naborov pesmi, 'playlist'. Vsak pride enkrat na vrsto za didžeja (smeh, op. p.). Sicer pa poslušamo glasbo, ritme, ki nam v danem trenutku ustrezajo. Glasba je pri meni vsekakor del pomembne predpriprave na tekmo," razloži Anamarija Lampič.

Med sezono si tekme svetovnega pokala sledijo druga za drugo, menjajo pa se tudi prizorišča. "Med vsemi imam najraje sosednjo Italijo. Tam najraje tekmujem. Italija je res lepa država z veliko zanimivimi kraji. Sploh za športnike se mi zdi idealna, imajo res top pogoje," meni.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vlogo voznika za prevoz na tekme svetovnega pokala in preostale športne preizkušnje v sezoni največkrat prevzame glavni trener reprezentance Nejc Brodar. "Menim, da je Nejc zelo dober voznik, za zdaj nismo imeli nobenih težav (smeh, op. p.). Počutim se varno. Sem zagovornica varne vožnje. Če na primer kdo na trenutke prekorači predvideno hitrost, ga nemudoma opozorim, naj stopi s plina, stopalke (smeh, op. p.). Se pa, seveda, na poti držimo vseh cestnih predpisov in pravil. Moramo se, na cesti namreč preživimo veliko časa," pripoveduje Anamarija Lampič.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Uporabnost Citroëna C3

V okviru sodelovanja s Citroënom in Avtohišo Kranj se je smučarsko-tekaška šampionka letos prvič spoznala tudi z novim Citroënom C3. Ta ji dela družbo predvsem na njenih poteh po Sloveniji, uporablja pa ga tudi za prevoze na treninge.

"Največkrat se za volan Citroëna C3 resda usede moj partner Boštjan (Klavžar, op. p.). Si pa vožnje od časa do časa zaželim tudi sama. Takrat prevzamem krmilo, da ravno ne pozabim voziti (smeh, op. p.). Čeprav je Citroën C3 na papirju po dimenzijah majhen, je vseeno uporaben, tudi za prevoz enega ali dveh parov tekaških smuči. Za krajše razdalje mi pride zelo prav, za tiste daljše pa uporabljamo kombi. S Citroënom C3 sem pod črto zelo zadovoljna, zase pa bi rekla, da sem kar dobra voznica, resda pa bodo o tem znali več povedati drugi," razloži.

In kaj pri avtomobilih sama najbolj ceni? "Pri avtomobilu, sploh pozimi, zelo cenim gretje volana in sedežev, mislim, da je to zdaj kar stalnica. To bi zelo pogrešala. Poleti pa je ključna klima (smeh, op. p.)," odgovori.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Življenje je lepše v barvah!"

Ker je življenje pač lepše v barvah, Citroën pri svojih avtomobilih (predvsem pri modelu C3) že vrsto let ponuja možnosti individualizacije podobe, ki je, celostno gledano, zvesta sloganu "Inspired By You" in ki hkrati vsakomur omogoča izraziti njegovo osebnost ter lasten slog. Prav ta lastnost je Anamariji Lampič pri Citroënu še posebej všeč, tudi sama namreč pri svoji smučarsko-tekaški opremi veliko pozornosti nameni kombiniranju barv in dizajna.

"Citroënovo vodilo o tem, da je življenje lepše v barvah, mi je zelo všeč in tudi sama sem podobnega mnenja. Zadnje se v mojem življenju odraža na različnih ravneh, tudi pri smučarsko-tekaških oblačilih, smučeh," pove.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto:

Dati vse od sebe in kar bo, bo!

Poudarja, da so zanjo neljube razmere z novoletne turneje, ko so jo zaradi prehitevanja na uvodnem šprintu v Val Müstairju kaznovali in ji odvzeli drugo mesto, le še bled spomin. Naknadna pritožba slovenskega tabora je bila k sreči uspešna, Anamariji so vrnili več kot zasluženo drugo mesto, s tem pa se ji je na obraz znova prikradel tudi njen že tako prepoznaven nasmeh.

Ravno njenemu vedremu značaju je tako mogoče pripisati to, da lahko negativne pripetljaje hitro odmisli in se osredotoči na prihodnje obračune.

"Dogajanje na novoletni turneji je bilo v tistem trenutku pravi šok. Sama pri sebi sem vedela, da sem naredila vse prav, tudi ekipa me je tolažila. Vesela sem, da sem vse hitro odmislila. Sploh potem, ko sem izvedela, da sem dobila drugo mesto nazaj, je bilo veselje še toliko večje. Lahko pa rečem, da se nerada obremenjujem s stvarmi, ki v narekovajih spadajo zraven. Hočem jih odmisliti in samo uživati ter se osredotočiti na svoje primarne naloge. Rečem si, da moram dati vse od sebe, in kar bo, bo. To je ne nazadnje tudi moje vodilo in zaradi tega me tudi nihče ne more obsojati glede rezultatov. Nedvomno pa sem rada dobre volje, čim večkrat nasmejana, rada se družim z ljudmi, ki imajo pozitivno energijo," pravi Anamarija Lampič.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Naveza s Petro Majdič

Kljub razmeram z epidemijo covid-19, ki narekuje tako sezono kot tudi vsakdan vsakega izmed nas, Anamarija Lampič sezono za zdaj ocenjuje kot uspešno.

"Že poleti se je vse odvijalo dobro, tudi pozimi ni nobenih težav. Upam samo, da bom ostala zdrava, mislim, da si tega želi vsak tekmovalec. To je pač tisti letošnji še bolj očiten in ključen vidik, da lahko sploh tekmuješ. Glede rezultatov se nimam kaj pritoževati (smeh, op. p.)," meni in komentira tudi svojo navezo z našo nekdanjo smučarsko-tekaško šampionko Petro Majdič. Ta je že večkrat poudarila vsestranskost Anamarije Lampič, njene predispozicije za vse discipline in sposobnost taktičnega prilagajanja med tekmo, ki je na ravni največjih šampionk tega športa. Z eno "majhno" razliko – vse to Anamariji Lampič uspeva že zelo zgodaj v karieri.

"Petra Majdič je bila in še vedno je moja vzornica. Veliko je dosegla in hkrati je res visoko postavila rezultatsko letvico v smučarskem teku. Od časa do časa se slišiva, se pogovarjava, velikokrat daje nasvete, ki jih upoštevam in mi pridejo zelo prav. Te njene pohvale, da dobro smučam ter da imam taktično prilagodljivost na ravni starejših in izkušenejših tekmic, mi veliko pomenijo. Prav taktična prilagodljivost je, poleg vsega drugega, ena izmed ključnih lastnosti, odlik v našem športu. Ima pa, jasno, vsak tekmovalec dobre in slabe stvari. Sama resnično hočem do potankosti izpiliti ves svoj potencial in ga obrniti sebi v prid," razlaga.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Novost v letošnji sezoni

S sogovornico smo spregovorili tudi o tekmah, ki so zanjo pomenile največje napore. Je na kateri še posebej trpela? "Ne bi je znala posebej navesti. Na vsaki tekmi se pravzaprav zgodijo trenutki, ko 'trpiš'. Ni je tekme, ko tega ne bi bilo. A moraš čez sebe. Je pa res, da je ob vrhunski pripravljenosti tega trpljenja manj, stvari lažje stečejo tako, kot si jih zamisliš," odgovori.

Pa jo kakšna stvar v njenem športu moti? "Huh, za zdaj na srečo ne (smeh, op. p.). Oziroma vsaj ne toliko, tako, da bi bilo moteče. Če bi bilo drugače, bi verjetno izgubila voljo do teka na smučeh. Za zdaj samo uživam v vsej zgodbi. Ko bo prišla kakšna stvar, si bom rekla, da je čas, da končam," meni Anamarija Lampič.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Novost v letošnji sezoni Anamarije Lampič je sicer, da jo na vseh tekmah kot osebni pomočnik spremlja tudi njen življenjski partner Boštjan Klavžar, sicer tudi nekdanji tekač na smučeh.

"Ta novost, da je z mano na tekmah Boštjan, pozitivno vpliva name. Z Boštjanom se nenehno pogovarjava, tudi sam ve, kakšno je življenje vrhunskega športnika, treniral je tek na smučeh. Spremlja me, masira po tekmah, testira smuči (smeh, op. p.). Celostno gledano je njegova prisotnost velik plus," meni.

Pa ima med množično falango, ki stiska pesti zanjo, tudi največjega navijača? "Mislim, da jih je kar veliko, zagotovo pa sta na prvem mestu družina in Boštjan," odgovori.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kratkoročni in dolgoročni cilji

Za Anamarijo Lampič je glavni cilj sezone svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v nemškem Oberstdorfu, vseeno pa ne bo zanemarila dosežkov v svetovnem pokalu. "Da, glavni cilj vsekakor je dober rezultat v Oberstdorfu, sploh v individualnem in ekipnem šprintu. Tam sem najboljša, poskušala bom odpeljati najboljšo mogočo vožnjo. Finale bo že zelo velika meja. Tekma na svetovnem prvenstvu je zagotovo tista najpomembnejša, tako da bom tudi na temelju te uvrstitve potem tempirala sklepni del sezone. Je pa položaj tak, da sem v šprintu tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tam želim tudi ostati (smeh, op. p.)," razmišlja.

Kaj pa tisti še malce dolgoročnejši cilji in vizija? Poleg malega kristalnega globusa razmišlja tudi o velikem? "Za zdaj bi rekla, da še nisem tekmovalka, ki bi lahko osvojila veliki kristalni globus. Mogoče pa nekoč, nikoli se ne ve. Vsekakor se bom za to trudila in delala. Je pa zagotovo dosegljiv mali kristalni globus, posebej v šprintu. Največji cilj pa je - menim, da so to sicer sanje vsakega športnika - medalja na olimpijskih igrah," sklene.

Anamarija Lampić/Citroën | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Fotogalerija
1
 / 15
Citroën, smučarski tek 1
Sportal Tekači na smučeh: "Na svetovnem prvenstvu vas bomo pozitivno presenetili!"
Citroën, biatlon, Pokljuka
Sportal Zakulisje svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki
Citroën, biatlon, Pokljuka
Sportal Dan s slovenskimi biatlonkami
Ne spreglejte