Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
23. 12. 2014,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Mojca Suhadolc svetovni pokal

Torek, 23. 12. 2014, 9.50

8 let

Če ne bi bilo Mazejeve, bi nemočno čakala tudi dekleta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko Tina Maze marljivo osvežuje datume zadnjih slovenskih ženskih smučarskih zmag, pa imajo moške iz leta v leto vse daljšo brado.

V začetku prihodnjega tedna bo minilo natančno pet let od zmage zdajšnjega trenerja v slovenski moški ekipi za hitri disciplini Andreja Jermana na slovitem smuku v Bormiu. Tržičanov podvig ni le zadnja slovenska moška zmaga svetovnega pokala, temveč tudi zadnja slovenska, pod katero ni podpisana Tina Maze. Ta je prispevala kar 26 od skupno 72 zmag slovenskih smučarjev v zgodovini svetovnega pokala, kar je dobrih 36 odstotkov. Če pa upoštevamo zgolj žensko konkurenco, se Tinin delež dvigne na še bolj zavidljivih 53 odstotkov.

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov obenem tudi marljivo skrbi, da so datumi zadnjih zmag dokaj sveži. Na ženski strani je najstarejša zmaga v superveleslalomu, Mazejeva pa jo je v St. Antonu slavila januarja 2013. Precej več pajčevine je na moških lovorikah. Tako bo denimo od zadnje slalomske zmage kmalu minilo 15 let, medtem ko pa je pretekli teden od edine moške veleslalomske zmage, za katero je v Cortini d'Ampezzo še pod jugoslovansko zastavo poskrbel zdaj že pokojni Boris Strel, preteklo že 33 let.

Dve beli lisi

Za slovenske alpske smučarje je sicer v zadnjem obdobju uspeh že vsaka točka (v slalomu in smuku je letos še niso dočakali), zgodovinski pregled zmag pa razkriva dve beli lisi. Slovenski moški alpski smučar namreč še ni stal na najvišji stopnički tekme svetovnega pokala v superveleslalomu (Aleš Gorza in Jure Franko sta bila kot najboljša po dvakrat tretja) in v superkombinaciji oziroma klasični alpski kombinaciji kot predhodnici. V tej disciplini se z najboljšima rezultatoma lahko pohvalita tržiška soseda Bojan Križaj in Andrej Jerman, ki sta se zavihtela do četrtega mesta.

Zanimiv pa je tudi pogled na ženske zmage, če izvzamemo Mazejevo. Zadnjo je 20. februarja 2000 v slalomu slavila Špela Pretnar, ki je podpisana tudi pod zadnjo veleslalomsko zmago (18. 3. 1995). Mojca Suhadolc je 28. novembra dobila superveleslalomsko preizkušnjo v Lake Louisu, medtem ko pa boste med zmagovalkami smukov ali (super)kombinacij zaman iskali Slovenko, ki ji ne bi bilo ime Tina Maze.

Ne spreglejte