Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

SP Gruzija 2023 Gloria Kotnik

Petek, 17. 2. 2023, 4.00

1 leto, 3 mesece

Pred Svetovnim prvenstvom v Gruziji (19. 2.- 5. 3. 2023)

Gloria Kotnik po poškodbi: Vsak dan se pozna in vedno več si upam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Gloria Kotnik | Gloria Kotnik je skoraj stoodstotno nared za nove tekmovalne napore. Svojega osmega svetovnega prvenstva, ki je tik pred vrati, se zelo veseli. | Foto Ana Kovač

Gloria Kotnik je skoraj stoodstotno nared za nove tekmovalne napore. Svojega osmega svetovnega prvenstva, ki je tik pred vrati, se zelo veseli.

Foto: Ana Kovač

"Med deskanjem skoraj ne čutim nobenih bolečin, tako da smo vsi skupaj optimistični," pred svetovnim prvenstvom – že svojim osmim – sporoča Gloria Kotnik, edina ženska predstavnica slovenske ekipe v deskanju alpskega sloga, dobitnica bronaste olimpijske medalje v Pekingu in novopečena Bloudkova nagrajenka, ki se vrača po poškodbi.

Pred deskarji alpskega sloga je vrhunec letošnje sezone, svetovno prvenstvo v Gruziji. Slovenske barve bo na paralelnem veleslalomu (19. 2.) in paralelnem slalomu (21. 2.) zastopala standardna četverica, poleg Tima Mastnaka in Glorie Kotnik, ki bosta nastopila tudi na ekipni tekmi, še izkušena Žan Košir in Rok Marguč. Od četverice imajo kar trije doma že snežinko (oblika medalje) s svetovnega prvenstva. 

Del slovenske deskarske odprave na SP v Gruziji: Urška Pribošič, Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in strokovni vodja paralelnih disciplin Jure Hafner.  | Foto: Ana Kovač Del slovenske deskarske odprave na SP v Gruziji: Urška Pribošič, Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in strokovni vodja paralelnih disciplin Jure Hafner. Foto: Ana Kovač

Razveseljiva novica iz slovenskega tabora je, da je Kotnikova, ki si je v Scuolu v Švici sredi januarja poškodovala koleno, skoraj stoodstotno pripravljena na tekmovalni vrhunec sezone.

"Med deskanjem skoraj ne čutim nobenih bolečin, tako da smo vsi skupaj optimistični," sporoča Velenjčanka, ki je na torkovo novinarsko konferenco na sedežu Smučarske zveze Slovenije prispela neposredno s treninga v Kranjski Gori, kjer se je prvič po težavah s kolenom preizkusila še med slalomskimi vratci, pred tem je trenirala samo veleslalom.

Gloria Kotnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kratko, a intenzivno okrevanje

"Okrevanje po poškodbi je bilo zelo intenzivno, ogromno stvari je bilo treba opraviti. Cilj je bil, da okrevam do svetovnega prvenstva, in mislim, da smo zelo blizu, da ga bomo tudi izpeljali. Kar zadeva poškodovano koleno, smo se, ne glede na to, da bi bilo treba odstraniti še kaj, na koncu odločili, da odpravimo samo tisto, kar je bilo nujno potrebno, in sicer z razlogom, da se lahko čim prej vrnem na tekmovanja," je povedala v pogovoru za Sportal.

Kotnikova, ki je sezono 2023 začela izjemno, tudi prvič v karieri zmagala na tekmi svetovnega pokala, se je poškodovala sredi januarja v kvalifikacijski vožnji v Scuolu v Švici, zato je prvi pregled opravila v tamkajšnji bolnišnici. "Zdravniki si niso upali potrditi, ali gre za poškodbo vezi ali za kaj drugega. Razen tistega, kar je pokazalo slikanje z rentgenom, nisem dobila nekega natančnejšega odgovora, tako da do pregleda v Sloveniji nisem imela nobenih informacij o poškodbi. Glede na to, da mi je kar precej obrnilo koleno, sem imela glede diagnoze v glavi precej hujši scenarij, na primer poškodbo stranske vezi, a se je po nadaljnjih preiskavah na srečo izkazal za neresničnega."

Glori | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Odstranili so dva moteča delčka v kolenu

Za sanacijo poškodbe je bil potreben poseg, artroskopija, ki jo je na UKC Maribor opravil dr. Matjaž Vogrin. "Pri posegu mi je odstranil dva delca, ki sta mi blokirala koleno pri gibanju. Na začetku smo sicer upali, da se bo delček umaknil sam od sebe in da operativni poseg ne bi bil potreben, a se je izkazalo, da je delček vendarle prevelik in da bo potrebna operacija. Gre za minimalen poseg in zelo vesela sem, da se je razpletlo tako, kot se je. Rehabilitacijo sem opravljala na Inštitutu za športno medicino v Mariboru in v Thermani Laško. V istem bazenu v Laškem, kjer sem trenirala poleti, sem zdaj opravljala rehabilitacijo. Prav ta bazen mi je omogočil, da sem lahko tekla prvič po poškodbi in si povrnila pravi gib," se je ozrla na uspešno rehabilitacijo.

Decembra lani je v Cortini slavila prvo zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Miha Matavž Decembra lani je v Cortini slavila prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Miha Matavž

Postopna vrnitev

Od poškodbe pred mesecem dni je imela razmeroma malo stika s snegom. "Za mano je šest, sedem snežnih dni. Začela sem zelo postopoma. Tudi prve zavoje sem opravila zelo previdno, nisem želela stopiti koraka nazaj. V torek sem prvič smučala med slalomskimi vratci. Tega sem se najbolj bala, saj so razdalje med vratci zelo kratke, gibi pa zelo hitri. K sreči tudi pri slalomu ni bilo nobenih težav, kar me zelo veseli. Vsak dan se pozna in vedno več si upam. Tudi pri vsakodnevnem gibanju imam vsak dan manj težav, tako da upam, da bo poškodba do tekme pozabljena," si želi 33-Velenjčanka.

Gloria Kotnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na prvenstvo odhaja sproščeno

Pravi, da pred svetovnim prvenstvom, to bo že njeno osmo, ne čuti pritiska. Prvič je na taki ravni tekmovanja nastopila že pred 16 leti, leta 2007. "Na prvenstvo odhajam sproščeno, mislim, da sem zdaj že dokazala, da znam deskati na vrhunski ravni, poleg tega so zame vse tekme enake. Lotevam se jih z enakim načrtom oziroma pristopom. Prvenstva se veselim. Kljub poškodbi ciljev nisem spreminjala, saj si nikoli ne zastavljam rezultatskih ciljev, ampak le to, da od prvih do zadnjih vratc oddeskam, kot najbolje znam."

Na svetovnem prvenstvu v deskanju in smučanju prostega sloga, ki se bo začelo 19. februarja, končalo pa 5. marca, bo nastopilo osem slovenskih deskarjev na snegu. V alpskih disciplinah bodo tekmovali Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir, v disciplinah prostega sloga pa Naj Mekinc, Urška Pribošič, Tit Štante in Kaja Verdnik.

  Za Bloudkovo nagrado je Kotnikovi čestitala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. | Foto: Vid Ponikvar Za Bloudkovo nagrado je Kotnikovi čestitala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: Vid Ponikvar

Gloria Kotnik je v soboto prejela Bloudkovo nagrado, gre za najvišje športno državno priznanje na področju športa, pri tem pa ji je pripadla čast, da povabljene goste nagovori v imenu športnikov. Podelitve nagrad se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta je kar med podelitvijo nagrad, očitno navdušena nad navdihujočo zgodbo Kotnikove, ki je v Pekingu pripravila senzacijo in osvojila olimpijski bron, kar je verjetno le malokdo pričakoval, vstala, pristopila do odra in Kotnikovi osebno čestitala. "No, ob tem sem bila resnično počaščena. Lepa gesta, kar dotaknila se me je," je žarela slovenska olimpijka.

Bloudkovo nagrado so prejeli tudi deskar Tim Mastnak in alpski smučar Žan Kranjec ter moška skakalna ekipa (Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos). Vsi so se iz Pekinga vrnili s srebrnim odličjem.

 

Ne spreglejte