Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
12.20

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

smučarski skoki Kamil Stoch

Torek, 24. 10. 2023, 12.20

6 mesecev, 1 teden

36-letnemu Poljaku poleti ni šlo po željah

Zahtevno poletje Kamila Stocha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Kamil Stoch | Za Kamilom Stochom je zahtevno poletje. Težave so se vlekle že iz prejšnje sezone, ko je postal ujetnik prevelikih ambicij, energijo pa mu je vzela tudi bolezen. | Foto Guliverimage

Za Kamilom Stochom je zahtevno poletje. Težave so se vlekle že iz prejšnje sezone, ko je postal ujetnik prevelikih ambicij, energijo pa mu je vzela tudi bolezen.

Foto: Guliverimage

Poljski Szczyrk je bil pretekli konec tedna prizorišče poljskega državnega prvenstva v smučarskih skokih. Naslov je ubranil Dawid Kubacki, srebro si je priskakal Piotr Zyla, bron pa Kamil Stoch, ki je po preizkušnji priznal, da je za njim zahtevno poletje, a da proti prihajajoči zimi gleda z optimizmom.

Robert Hrgota
Sportal Pred najtežjim izzivom

Do začetka nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je točno mesec dni. Moška karavana bo s kvalifikacijami v Ruki v novo zimo vstopila 24. novembra. Kar nekaj držav je zadnje dni izkoristilo za državna prvenstva. Med njimi so tudi Poljaki, ki so domače prvenstvo priredili pretekli konec tedna. 

Naslova se je znova veselil Dawid Kubacki, ki je za deset točk prehitel drugega Piotra Zylo, na tretji stopnički pa je pristal izkušeni Kamil Stoch. 36-letnika v poletni sezoni ni bilo veliko na spregled. Če so se varovanci Thomasa Thurnbichlerja udeležili zadnjih dveh postaj poletnega grand prixa, pa Stocha tam ni bilo. Kriva je bila bolezen, ki je podaljšala zahtevno poletno pripravljalno obdobje, v katerem mu ni šlo po željah.

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Jernej Damjan: Rezultate, pa naj bodo še tako dobri, se žal pozabi, izobrazbe pa ti ne more vzeti nihče

Ni stoodstoten, a stvari gredo na bolje

"To poletje je bilo res težko. Veliko energije in časa sem porabil za izboljšanje določenih elementov, kar me je stalo veliko, a vidnih rezultatov ni bilo. Ubadal sem se s tehničnimi težavami, poleg tega sem bil bolan, bolezen se je vlekla dva tedna. Prvi treningi po vrnitvi so bili zelo naporni, moral sem postopoma povečevati obremenitev. Tudi zdaj se še ne počutim stoodstotno. Stvari gredo sicer na bolje," so pri Onet.pl povzeli besede Stocha, ki je po stresnih mesecih zadnje dni bolj nasmejan.

"To poletje je bilo res težko. Veliko energije in časa sem porabil za izboljšanje določenih elementov, kar me je stalo veliko, a vidnih rezultatov ni bilo." | Foto: Guliverimage "To poletje je bilo res težko. Veliko energije in časa sem porabil za izboljšanje določenih elementov, kar me je stalo veliko, a vidnih rezultatov ni bilo." Foto: Guliverimage

Vrnil se je z drugačno energijo

"Po premoru so bili skoki videti drugače. V njih je bila povsem druga energija. Stvari v glavi sem uredil, pridobil daljavo, znova se je pojavila želja po skokih. Imam tudi več energije in svežine. Sobotni skoki so bili verjetno moji najboljši v tem poletju, a kljub temu sem kar malo nezadovoljen, saj bi lahko bili še boljši. A stvari so vse bolj pozitivne," je dodal trikratni olimpijski prvak, ki je pred časom priznal, da je v zadnji sezoni postal ujetnik prevelikih ambicij.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc po sedmih letih znova državni prvak, Ema Klinec najboljša med skakalkami
V zadnji sezoni svetovnega pokala se mu na individualnih preizkušnjah ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. | Foto: Guliverimage V zadnji sezoni svetovnega pokala se mu na individualnih preizkušnjah ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. Foto: Guliverimage

Brez "izsiljevanja" dolgih skokov

Posledično so prilagodili trenažni proces. "Po lanski sezoni smo se pogovorili in naredili zaključke. Zdaj se osredotočamo na manj elementov. Trener in jaz sva imela svoje ambicije. Zdaj poskušamo stvari poenostaviti in ne delamo na silo. Najpomembnejše je, da letim daleč," je za poljski medij še dejal Stoch.

Zadnjo sezono svetovnega pokala je končal na 14. mestu, z ekipo je bil dvakrat na stopničkah, na individualni preizkušnji pa je najvišje končal na četrtem mestu. Tudi na svetovnem prvenstvu v Planici je bil na veliki skakalnici četrti, prav tako je z rojaki na ekipni tekmi zasedel četrto mesto.

smučarski skoki, Anže Lanišek
Sportal "Ne le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka"
ženski skoki Ljubno 2020
Sportal Javno se prerekajo, kdaj se bodo skakalke pridružile skakalcem
Ljubno, zadnja tekma silvestrske turneje, smučarski skoki
Sportal Po razdejanju dobra novica z Ljubnega
Ne spreglejte