Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 4. 2021,
10.15

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Natisni članek

Klemen Bergant svetovni pokal Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec

Torek, 13. 4. 2021, 10.15

3 leta, 1 mesec

IZ SLOVENSKEGA SMUČARSKEGA TABORA

Kranjcu potrditev pred umikom s snega

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Žan Kranjec | Žan Kranjec je na zadnjih treningih pred premorom dobil želeno potrditev. | Foto Sportida

Žan Kranjec je na zadnjih treningih pred premorom dobil želeno potrditev.

Foto: Sportida

Po enajstdnevnem smučarskem treningu v Banskem sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin za kar tri mesece odložila smučarsko opremo. Njun trener Klemen Bergant je prepričan o tem, da sta pred odmorom, ki bo sicer zapolnjen s kondicijskimi pripravami, dobila tudi prepotrebne povratne informacije o opremi, prvi del "domače naloge" pa naj bi po nedavnih kritikah opravili tudi pri njunem opremljevalcu Rossignolu.

Tina Maze in Livio Magoni
Sportal Livio Magoni na slovenskem pragu

Najboljša slovenska alpska smučarja v tehničnih disciplinah Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta domovino zapustila nekaj minut pred enajstdnevnim delnim zaprtjem države, mejo pa prečkala nekaj ur po odprtju. Vmes sta vknjižila devet kakovostnih trenažnih dni v Banskem, kamor slovenska tehnična vrsta, z izjemo lanskega leta, redno zahaja ob koncu sezone. Po zagotovilih Klemna Berganta je bolgarski smučarski tabor, ki na simbolični ravni predstavlja tudi vstop v pripravljalno obdobje nove sezone, odlično uspel.

Nasvidenje v naslednji zimi: Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Klemen Bergant. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nasvidenje v naslednji zimi: Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Klemen Bergant. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ta smučarski tabor ni bil namenjen le treningu, temveč tudi opremi. Gre za težavo, na katero smo med sezono nekajkrat opozorili," idejo zadnjega zimskega druženja pred daljšim premorom pojasnjuje glavni trener, zadovoljen, da sta njegova varovanca lahko trenirala tako v izrazitih zimskih razmerah s temperaturo snega pri minus desetih stopinjah kot tudi na posoljeni podlagi. Tudi konfiguracija terena je ponujala raznolikost; strmimo, valove in ravninske dele.

V slovenskem taboru so že preizkušali del nove opreme, to pa so kombinirali z obstoječo in prišli do spodbudnih povratnih informacij. "Da, tudi Rossignol je naredil 'domačo nalogo'. V danih pogojih se je oprema drugače odzivala. Ni narejena po dosedanjem kopitu," priznava Bergant in dodaja: "Predvsem za Žana so bile določene informacije zelo dobre, saj se je že zelo približal želenemu smučanju, denimo prvi vožnji iz Santa Caterine. To je zelo pomembno. Tako se v priprave ne bo podal z vprašanji o tem, ali še zna smučati."

Štefan Hadalin | Foto: Sportida Štefan Hadalin Foto: Sportida

Morda bo v kratkem Kranjec nastopil še na kakšni domači slalomski tekmi kategorije FIS, Hadalin pa bi se lahko udeležil trenerske obravnave tehnike, sicer pa se za oba začenja daljši smučarski premor. Trajal naj bi vse do 25. julija. Takrat bo že povsem jasno tudi, ali bo osrednji del priprav vključeval vrnitev na južno poloblo, kjer bi oba dobila dokončne odgovore o opremi, ali pa bosta še drugo zaporedno poletje trenirala zgolj na evropskih ledenikih.

Žan Kranjec v sezoni 2020/21

Svetovni pokal: skupno 32. (256 točk), veleslalom 7. (250), slalom 0
Najboljši rezultat: 2. (veleslalom, Santa Caterina)
Svetovno prvenstvo: 6. (veleslalom), 10. (paralelna tekma)

Žan Kranjec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trenerjeve besede: "Za njim je najtežja sezona. Tudi za vse, ki smo okoli njega. Kar se mu je zgodilo, je vplivalo na celotno ekipo. Poznala se je tudi dvomesečna tekmovalna luknja. A kljub vsem težavam, izpuščenim tekmam in dejstvu, da na določenih tekmah oprema ni povsem pomagala, je ostal v elitni sedmerici. V zadnjih štirih letih sta bila stalno v tej eliti le Alexis Pinturault in Žan. Jasno pa je, da so njegovi cilji večji. Tudi javnost zahteva več. Toda edini človek, ki bi bil lahko nezadovoljen s tem sedmim mestom, je on sam. Nihče drug ne sme biti. Žal v Sloveniji podcenjujemo ta rezultat."

 

Štefan Hadalin v sezoni 2020/21

Svetovni pokal: skupno 40. (209 točk), slalom 22. (139), veleslalom 29 (56)
Najboljši rezultat: 9. (veleslalom, Bansko), 12. (slalom, Chamonix)
Svetovno prvenstvo: 7. (slalom), 16. (paralelna tekma)

Štefan Hadalin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trenerjeve besede: "Štefan veliko vlaga v svoje smučanje. Dela na sebi, na nastavitvah, razmišlja o sebi … Še vedno je v fazi razvoja in postavljanja samega sebe, s ciljem, da bi lahko tekmoval tako, kot zdaj smuča v posameznih vožnjah. Sprva je najboljše čase drugih voženj postavljal v slalomu, zdaj jih še v veleslalomu. V slednjem je res zelo napredoval. Prepričan sem o tem, da bo prišel trenutek, ko bo vse to sestavil. Takrat bodo rezultati takšni, kakršne zdaj nakazujejo posamezne vožnje. Ostati pa mora potrpežljiv."
 
Laurenne Ross
Sportal Seznam poslavljajočih se je vse daljši
Hernik Kristoffersen
Sportal Opomin za Kristoffersena, ki je razkril tudi Kranjčeve težave
Štefan Hadalin
Sportal Hadalin za konec sezone trikrat zlat
Ne spreglejte