Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 4. 2021,
8.30

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

Natisni članek

Jean-Baptiste Grange Julien Lizeroux Eva-Maria Brem Bernadette Schild Laurenne Ross Ted Ligety svetovni pokal

Petek, 9. 4. 2021, 8.30

3 leta

KDO ZAPUŠČA BELI CIRKUS?

Seznam poslavljajočih se je vse daljši

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92
Laurenne Ross | Laurenne Ross je med tistimi, ki se ne bodo podali v olimpijsko sezono. | Foto Guliver Image

Laurenne Ross je med tistimi, ki se ne bodo podali v olimpijsko sezono.

Foto: Guliver Image

Američanka Laurenne Ross in Nemka Michaela Wenig sta najnovejši imeni na seznamu razreda smučarskih upokojencev z letnico 2021, v katerem je največje ime Ted Ligety.

Ted Ligety
Sportal Konec izjemne poti: brez privilegija zadnje tekme

Natančno 19 dni po zadnji tekmi svetovnega pokala je dogajanje v smučarskem svetu še vedno nadvse živahno. Medtem ko velik del tekmovalcev še izkorišča dobre pogoje za treninge na snegu, pa v zadnjem obdobju največ prahu dviguje vprašanje trenerja lastnice velikega globusa Petre Vlhove, od katere se je poslovil Livio Magoni.

Pestro je tudi dogajanje na ravni tekmovalnih upokojitev. Najnovejša naznanitev o smučarskem slovesu prihaja iz ZDA, kjer je črto dokončno potegnila 32-letna specialistka za hitri disciplini Laurenne Ross. Ta se poslavlja po debelem desetletju v svetovnem pokalu, dveh uvrstitvah na oder za zmagovalke in številnih poškodbah.

Podobna je bila zgodba njene rojakinje, sicer bolj tehnično usmerjene Resi Stiegler. Prav iz Amerike pa prihaja tudi za zdaj največje ime v letošnjem razredu smučarskih upokojencev. Že februarja je namreč smuči v kot postavil eden najboljši veleslalomistov vseh časov Ted Ligety, ki ima v domači zbirki kar pet veleslalomskih globusov. Ob tem je dobil tudi kar 25 tekem svetovnega pokala in na velikih tekmovanjih prejel devet kolajn.

Irene Curtoni oder prepušča mlajšim. | Foto: AP / Guliverimage Irene Curtoni oder prepušča mlajšim. Foto: AP / Guliverimage

Novinka v družbi smučarjev s priponko "nekdanji" je tudi Nemka Michaela Wenig, ki je vrsto let osvajala točke v hitrih disciplinah, a se ni nikoli uvrstila na stopničke. To pa seveda ne velja za Evo-Mario Brem, ki je ciljno črto prečkala nekaj dni pred njo. Avstrijka, katere pot so prav tako dodobra zaznamovale poškodbe, se namreč lahko pohvali tudi s tremi zmagami in veleslalomskim globusom v sezoni 2015/16.

Že pretekli mesec se je poslovila tudi njena rojakinja Bernadette Schild, ki se je sedemkrat zavihtela na stopničke, vseeno pa ostala v globoki senci sestre Marlies Schild. Da je čas za nove izzive, je spoznala tudi 35-letna italijanska specialistka Irene Curtoni. Osiromašen bo tudi francoski kader, saj sta ga zapustila dolgoletna člana Julien Lizeroux in dvakratni svetovni prvak v slalomu Jean-Baptiste Grange. V prihajajočih tednih se bo ta seznam zagotovo še obogatil.

Livio Magoni in Andrea Massi
Sportal Magoni bi znova potreboval Massija
Livio Magoni in Petra Vlhova
Sportal Konec skupne poti Vlhove in Magonija
Rolando Thoeni
Sportal Smrt nekdanjega italijanskega smučarja
Ne spreglejte