Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
6.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rok Urbanc Jaka Rus Planica Planica

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 6.19

6 let, 7 mesecev

Ne boste verjeli: Slovenca prva na svetu s smučmi skočila v tandemu! (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Rok Urbanc in Jaka Rus sta smučarska skakalca, ki se bosta v zgodovino zapisala kot prva, ki sta izvedla tandemski skok s smučmi. Po le nekaj treningih sta na enem paru smuči skočila 35 metrov.

Edinstven skakalni podvig, ki sta ga izvedla 30-letni Rok Urbanc iz Bohinja in tri leta mlajši Jaka Rus iz Logatca - ta je letos na poletih v Kulmu kot predskakalec skočil 195 metrov -, je v enem samem dnevu od objave na spletnem portalu YouTube zabeležil že skoraj 12 tisoč ogledov.

Idejni vodja projekta je Marko Filej iz platforme trainers4me

Ideja za tandemski smučarski skok se je porodila ustanovitelju spletne platforme Trainers4me.com Marku Fileju.

"Filej je idejo pred nekaj meseci predstavil slovenskemu skakalnemu trenerju Vasji Bajcu (trenerju ameriške ženske skakalne reprezentance, op. a.). Ta je najprej ocenil, da zadeva ni izvedljiva, a si je pozneje premislil in dopustil možnost, da je tak skok vendarle mogoč," nam je jutro po objavi osupljivega videoposnetka povedal eden od njegovih glavnih akterjev Rok Urbanc.

Skakalca, ki sta vedno za stvar

"Bajc se je nato obrnil na naju z Jako, češ ali sva za stvar. No, midva sva seveda vedno za stvar, sva mu odvrnila," se je namuznil Urbanc, ki se v podjetju Slatnar Carbon ukvarja z razvojem smučarskoskakalnih vezi, v tekmovalnem smislu pa je najbolj navdušil leta 2007, ko je v vetrovni loteriji zmagal na tekmi svetovnega pokala v Zakopanih.

 | Foto: "Vse se je zgodilo zelo na hitro," se spominja Urbanc, ki kljub temu, da se danes bolj posveča službi kot skokom, še vedno občasno skače kot predtekmovalec na tekmah v smučarskih skokih, dela pa tudi kot trener mlajših selekcij v skakalnem klubu v Bohinju.

Časa za strah ni bilo "Za idejo sva izvedela v torek, v sredo trenirala, v četrtek pa skok tudi izvedla. Zelo sva počaščena, da sva bila izbrana za tak projekt," je povedal.

"Vse se je zgodilo tako na hitro, da za razmislek o tem, kaj vse se lahko zgodi, niti ni bilo časa. Tudi doma nisva razlagala o tem, kaj počneva, ker bi vsak mislil, da sva nora. No, zdaj, ko je posnetek v javnosti, pa so seveda vsi navdušeni."

Urbanc in Rus sta se projekta lotila zelo postopno. Najprej sta se v tandemu vozila po ravnem, potem poskusila z majhnim skokom in ko sta videla, da je stvar izvedljiva, želela vedno več.

Skakati sta začela na sedemmetrski skakalnici v Kranju, kjer sta opravila tri skoke, nato pa sta se preselila v dolino pod Poncami, kjer sta od 12-metrske naprave hitro napredovala do 40-metrske in prejšnji četrtek uspešno preskočila 35-metrsko znamko, kar so zabeležile tudi številne kamere ter dron in kar si lahko zdaj ogledate tudi v videu, ki veselo kroži po družbenih omrežjih.

Šlo bi še dlje

Urbanc o prihodnosti same ideje zdaj lahko le ugiba, verjame pa, da bi, če bi imela na voljo več časa, šlo še dlje.

"Težko rečem, kaj se bo zgodilo, zagotovo pa bo s skokom v tandemu poskušal še kdo, sploh zdaj, ko so ljudje videli, da je to izvedljivo. Morda se bo kdo spomnil in v prihodnosti ponudil možnost tandemskega skoka na smučeh, tako kot v padalstvu. S tem bi tudi navadni smrtniki lahko okusili skok s smučmi. Morda bo to pripeljalo do razvoja novih vezi. Bomo videli," je razmišljal Urbanc in zagotovil: "No, če bo padel še kak izziv, pa ga tudi ne bova kar tako spregledala."

Ne spreglejte