Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
9.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Elan skoki

Petek, 22. 4. 2016, 9.04

6 let, 6 mesecev

Bo Elanov program skakalnih smuči prevzel gorenjski podjetnik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Potem ko so se pri Elanu odločili za ukinitev programa skakalnih smuči, se kaže rešitev, po kateri bi lastnik velikega kristalnega globusa Peter Prevc tudi v novi sezoni tekmoval na slovenskih smučeh. Za prevzem programa se namreč zanima podjetnik Peter Slatnar.

Ključni poudarki:

  • Iz Elana so v začetku tedna sporočili, da ukinjajo program skakalnih smuči.

  • Prvi obraz Elanovih skakalnih smuči je bil Peter Prevc.

  • V Sloveniji naj bi v kratkem zaživela nova blagovna znamka skakalnih smuči.

  • Iz SZS so potrdili, da bodo s predstavniki nove blagovne znamke oz. opremljevalcem podpisali pogodbo.

  • Poslovnež Peter Slatnar je potrdil zanimanje za projekt, dozdajšnji vodja Elanove ekipe Toni Justin se je zavil v molk.

  • Za zagon proizvodnje naj bi bilo potrebnih od 150 do 200 tisoč evrov.

Vsega tri dni po tem, ko je iz Elanove pisarne v Begunjah prišla presenetljiva odločitev o ukinitvi sponzoriranja programa skakalnih smuči, se na obzorju vidi rešitev, po kateri bi v Sloveniji še naprej proizvajali skakalne smuči in z njimi oskrbovali reprezentante in klube.  

Za prevzem programa skakalnih smuči se zanima v smučarskem svetu dobro znani podjetnik Peter Slatnar, ki izdeluje vezi za skakalne smuči. Slatnar, ki med drugim izdeluje okovje za Petra Prevca in za skoraj 90 odstotkov skakalcev v svetovnem pokalu, pravi, da bo odločitev znana v ponedeljek ali najkasneje v torek, tako da bi kmalu po prvomajskih praznih že lahko stekla proizvodnja. Pred tem pa je treba urediti, razčistiti in doreči še vrsto stvari, zato tečejo pogovori z Elanom in smučarsko zvezo.

Stopili skupaj in zbrali denar

S Smučarske zveze Slovenije (SZS) so že dopoldne sporočili, da so se sestali s Slatnarjevo delovno skupino. "Na vidiku je realna, kakovostna in verodostojna rešitev, ki bo omogočala, da bodo naše skakalke in skakalci tekmovali s skakalnimi smučmi vrhunske kakovosti, če se bodo za njih odločili. Hkrati pa bodo smuči pod novo blagovno znamko na voljo tudi članom slovenskih skakalnih klubov," so zapisali v sporočilu.

Sprva bi bilo po ocenah Slatnarja treba izdelati okoli 700 parov smuči, za kar bi potrebovali okoli 200 tisoč evrov zagonskih sredstev, vendar naj s financiranjem ne bi bilo večjih težav, saj so sredstva z bank že skoraj zagotovljena, pravi. 

Lahko načrte prekriža FIS?

Peter Slatnar in Peter Prevc: v novi zimi še tesnejše sodelovanje? | Foto: Peter Slatnar in Peter Prevc: v novi zimi še tesnejše sodelovanje? Slatnar pravi, da bi lahko najhitreje proizvodnjo speljali prek njegovega podjetja, ki že izpolnjuje pogoje zveze. "Ne gre samo za to, kdo bo delal in kaj bo delal, ampak je odvisno tudi od Mednarodne smučarske zveze (FIS). Vprašanje je, ali bo novemu prevzemniku dovolila tržiti pod svojim imenom. V tej zgodbi je torej še veliko če-jev, vendar smo z Elanom in SZS že rešili veliko vprašanj. Brez teh partnerjev to preprosto ne gre," je za Siol.net še povedal prvi mož podjetja Slatnar Carbon.

Na smučarski zvezi ob tem poudarjajo še, da določila FIS dovoljujejo oglaševanje zgolj enega podjetja na smučeh. Na FIS bodo zato naslovili nov apel o povečanju oglasnih površin. Eden od argumentov za tovrsten korak je tudi vse skromnejša konkurenca  proizvajalcev skakalnih smuči. Po umiku Elana namreč za ključni del skakalne opreme skrbita le še podjetji Fischer in Sport 2000. 

Kmalu tudi uraden dogovor 

"Žal mi je, a vsega skupaj ne morem komentirati," nam je na poizvedovanje o mogočih rešitvah danes dopoldne odgovoril Toni Justin, dolgoletni vodja nordijskega tekmovalnega programa pod okriljem Elana, ki je pred dnevi odločno poudaril, da ni čas za jokanje, temveč za iskanje partnerjev in rešitev. Prav Justin naj bi po naših informacijah igral pomembno vlogo pri iskanju rešitve. 

Peter Prevc (še) molči

Odločitev prenovljenega Elana je veliko prahu dvignila predvsem zato, ker je bila sprejeta vsega en mesec po končani sanjski sezoni, v kateri je Peter Prevc postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Junak sezone odločitve uradno še ne komentira. Izvedeli pa smo, da je vključen v projekt, tako da naj bi (p)ostal prvi obraz nove blagovne znamke. 

Proizvodnja bi ostala v Elanu

Kot vse kaže, bodo nove smuči pod novim imenom še naprej izdelovali v Elanovi tovarni. Iz Gorenja, ki se je omenjal kot potencialni parter, so namreč sporočili, da s slovenskimi skakalci sodelujejo le kot pokrovitelji.  "V Gorenju o proizvodnji smuči ne razmišljamo. V skladu s strateškimi usmeritvami se v Skupini Gorenje namreč osredotočamo na osnovno dejavnost – izdelke in storitve za dom," so zapisali v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Robert Kranjec v zadnjih letih nastopa na Fischerjevih smučeh. | Foto: Robert Kranjec v zadnjih letih nastopa na Fischerjevih smučeh.

Bodo  na pomoč priskočili sponzorji?

Skrivnostni so tudi pri Zavarovalnici Triglav, ki se kot eden večji pokroviteljev skakalnih reprezentanc prav tako omenja kot potencialni finančni podpornik novega projekta. Ena od idej pri iskanju rešitev, za katero se je zavzemal tudi predsednik zbora in odbora za skoke Ljubo Jasnič, je namreč, da bi k projektu pritegnili tudi več (slovenskih) podjetij.

"Triglav je kot partner Smučarske zveze Slovenije aktivno povezan s slovenskim skakalnim športom. V okolju smo v zadnjih dneh tudi mi zasledili raznovrstne pobude, med drugim tudi to, ki jo omenjate v svojem vprašanju. Žal pa teh navedb ne moremo komentirati. Kot borzna družba smo zavezani k transparentnemu enakomernemu obveščanju o vseh notranjih in drugih pomembnih poslovnih informacijah, ki se tičejo poslovanja in položaja zavarovalnice," odgovarjajo pri Triglavu.
 

Serviser pod reprezentančno okrilje?

Za zagon novega projekta na pogorišču Elanovega tekmovalnega programa naj bi bilo potrebnih od 150 do 200 tisoč evrov. Ta znesek je kot predpogoj za nadaljevanje proizvodnje že pred dnevi omenil Toni Justin, ki v Elanu deluje tri desetletja.

Odprto pa ostaja vprašanje serviserja, pri čemer je najbolj realna rešitev, da bi se dozdajšnji Prevčev mojster za pripravo smuči Aljoša Branc po vzoru tovrstnih rešitev pri alpskih smučarjih preselil pod reprezentančno okrilje.

Ne spreglejte