Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
17.20

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

Natisni članek

nordijska kombinacija Planica Planica mladinsko svetovno prvenstvo Tia Malovrh

Petek, 9. 2. 2024, 17.20

2 meseca, 4 tedne

Mladinsko svetovno prvenstvo, Planica, nordijska kombinacija

Prehiter štart Tii Malovrh odnesel naslov svetovne prvakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22
Tia Malovrh | Tia Malovrh je bila diskvalificirana. | Foto Borut Živulović/BOBO

Tia Malovrh je bila diskvalificirana.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Na posamični tekmi nordijskih kombinatorcev in kombinatork na mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici sta se zlate medalje razveselila Avstrijec Paul Walcher in Finka Minja Korhonen. Zaradi prehitrega štarta je bila diskvalificirana Tia Malovrh, druga po skokih in prepričljivo vodilna po polovici tekaškega dela preizkušnje.

Deževen dan je v Planici pozdravil mlade kombinatorske upe, ki so se pomerili za drugi in tretji komplet odličij na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Skakalni del preizkušnje so najprej opravile kombinatorke, z 90,5 metra pa je nalogo najbolje opravila Norvežanka Ingrid Laate, ki pa je imela le dve sekundi prednosti pred domačinko Tio Malovrh, ki je skočila pol metra manj. Tretja je bila Nemka Ronja Loh z 92 metri in desetimi sekundami zaostanka. Na šestem mestu je bila s 84,5 metra in 58 sekundami zaostanka Manca Kobentar, Brina Sušnik je s 73,5 metra imela 2:14 minute zaostanka na 28. mestu. Žal je zaradi bolezni prvenstvo že zaključila mladinska olimpijska podprvakinja Teja Pavec.

Po kombinatorkah so skakalni del preizkušnje opravili še kombinatorci. V najboljšem položaju je bil Avstrijec Paul Walcher z 92,5 metra, pred rojakom Andreasom Gfrerererjem je imel 42 sekund prednosti, slednji je pristal pri 92 metrih, tretji je bil Norvežan Jens Dahlseide Kvamme z 88 metri in 47 sekundami zaostanka. Najboljši domačin je bil Anže Brecl na 22. mestu, s 85,5 metra je imel 1:41 minute zaostanka, Lovro Percl Seručnik je z meter krajšim skokom na 31. mestu zaostajal 2:20 minute, Aljaž Janhar je bil 35. z 78,5 metra in 2:30 minute zaostanka, Urban Zajec pa 37. z 80 metri in 2:41 minute zaostanka za najboljšim Avstrijcem.

Tudi drugi del preizkušnje so najprej opravile kombinatorke. Tia Malovrh je prvi od dveh krogov v dolžini 2,5 kilometra opravila odlično, saj je tekla na čelu z okrog pol minute prednosti pred vsemi, a nato je odstopila, saj je štartala malce prehitro, kar ji je žal odneslo zlato medaljo na današnji preizkušnji. Darilo s strani naše tekmovalke je z odprtimi rokami sprejela Finka Minja Korhonen, četrta po skokih, ki je na koncu za 1,5 sekunde ugnala Američanko, deseto po skokih, Alexo Brabec, bron je z zaostankom 11 sekund osvojila Nemka Ronja Loh. Najboljša Slovenka je bila na koncu Manca Kobentar na 21. mestu z zaostankom 2:17 minute, Brina Sušnik pa je končala na 28. mestu z zaostankom slabih štirih minut. 

Na tekaški preizkušnji kombinatorcev je deset kilometrov najhitreje opravil Paul Walcher, Avstrijec je naslov slavil s prednostjo 16,8 sekunde pred Nemcem Tristanom Sommerfeldtom, desetim po skokih, bron je osvojil Norvežan Jens Dahlseide Kvamme z zaostankom 19,5 sekunde. Najboljši Slovenec je bil na koncu Zajec z zaostankom dobrih štirih minut in pol na 31. mestu. Lovro Percl Seručnik je zasedel 35. mesto, takoj za njim je bil Anže Brecl, Aljaž Janhar pa je končal na 38. mestu z zaostankom slabih šestih minut za zmagovalcem.

Preberite še:

Planica, mladinsko SP v nordijskem smučanju, maskota
Sportal Skakalec Jaka Drinovec poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev dne
Nejc Štern, Planica
Sportal Prvi zlati medalji v Švico in Francijo, Nejc Štern najboljši Slovenec
Tina Erzar Ljubno 2024
Sportal Izjemen uspeh šele 16-letne Slovenke
Ne spreglejte