Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
10.25

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,37

Natisni članek

smučarski skoki Lahti Ajda Košnjek Taja Bodlaj Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc

Petek, 1. 3. 2024, 10.25

1 mesec, 3 tedne

Smučarski skoki, svetovni pokal, Lahti, ženske

Fantastična Nika Križnar z rekordom do velike zmage, mlajša Nika se je iskala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,37
Nika Križnar | Nika Križnar je zablestela v Lahtiju in skočila do zmage. Razumljivo so ob tem zaigrala čustva. | Foto Guliverimage

Nika Križnar je zablestela v Lahtiju in skočila do zmage. Razumljivo so ob tem zaigrala čustva.

Foto: Guliverimage

Junakinja posamične tekme v Lahtiju je postala Nika Križnar, ki se je z rekordnim skokom 131,5 metra veselila šeste posamične zmage v karieri, a ni dočakala Zdravljice, saj se je organizator odločil za drugačen protokol. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Nika Prevc je imela vse od četrtkovih kvalifikacij težave na skakalnici in se ji tekma ni izšla po željah. Končala jo je na desetem mestu. Eva Pinkelnig je v drugi seriji napredovala na 3. mesto in v skupnem seštevku zmanjšala zaostanek za Prevčevo na 174 točk.

"Po petkovem dnevu si nisem mislila, da bo danes tako. Res sem vesela, čustvena tudi. Zelo sem vesela, da mi je uspelo danes," je bila prva izjava izvrstne Nike Križnar v mednarodnem prenosu po veliki zmagi na posamični tekmi v Lahtiju.

V spodnjem videu zbrane misli slovenske junakinje

V obeh serijah je postavila rekord skakalnice. V prvi je skočila 127 metrov in bila prepričljivo najboljša. V drugo ji je rokavico vrgla Eva Pinkelnig, ki je skočila 128,5 metra. A zgolj pri rekordni daljavi, saj je bila Avstrijka po prvi seriji sedma in je ni ogrožala v boju za zmago. Njena rojakinja Jacqueline Seifridsberger je bila tista, ki je bila največja tekmica za najvišjo stopničko odra za zmagovalke. Po svojem 125 metrov dolgem skoku je prepričljivo skočila na prvo mesto.

Nika Križnar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Oči so bile nato uprte le še v Križnarjevo, ki je še enkrat skočila izvrstno. Še bolje kot v prvi seriji. V drugo je pristala pri 131,5 metra in Pinkelnigovi vzela nazaj rekord ter se razveselila šeste zmage v karieri. Njena zadnja posamična je bila pred dvema letoma v Hinzenbachu.

"Za mano je super tekma. Počutila sem se res vredu. Po prvem skoku sem že začutila, da bo danes poseben dan. Šlo je daleč. V zraku sem imela odlične občutke. Uspelo mi je nekaj, kar sem si močno želela. Zelo sem vesela in hvala ekipi za vso podporo," je bila vesela petkova junakinja.

Sramota organizatorja ob zmagoslavju Nike Križnar

Namesto slovenske Zdravljice so organizatorji tekme v Lahtiju ob velikem zmagoslavju Nike Križnar na zmagovalnem odru vrteli lansko finsko evrovizijsko pesem.

Nika Prevc je tekmo končala na 10. mestu. | Foto: Guliverimage Nika Prevc je tekmo končala na 10. mestu. Foto: Guliverimage

Naša najboljša v tej zimi Nika Prevc je imela obilico težav z napravo v Lahtiju. Na četrtkovem treningu je še vse lepo kazalo, nakar se ji je v kvalifikacijah skok povsem ponesrečil. Za las se je sploh uvrstila na tekmo. S svojima nastopoma ni bila zadovoljna niti na tekmi, petkov dan je končala na desetem mestu.

"Ni bil moj vikend. Enostavno se nisem našla v nobenem skoku. Pridejo tudi takšni vikendi. Ne smem se preveč obremenjevati, hkrati pa se že veselim prihajajoče norveške turneje," je v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Nika.

V boju za veliki kristalni globus je v primerjavi z najbližjo zasledovalko izgubila nekaj točk in ima zdaj pred Evo Pinkelnig 174 točk prednosti.

Na petkovi tekmi so se do točk prebile še tri slovenske skakalke. Ema Klinec je bila 13., Taja Bodlaj 19. in Katra Komar 28.

"Tekma je bila zelo lepa, poštena. Zelo sem zadovoljna predvsem s tem, kako sem sledila dogovoru in popravila včerajšnje napake. Tudi rezultat je lep. Vesela pa sem tudi za Niko. Vsi smo bili kar malo presenečeni nad njenim zelo dolgim drugim skokom. Jaz pa sem vesela, ker so zdaj na sporedu velike skakalnice, kjer upam, da se bom še malo sprostila in bo vse skupaj še boljše," je dejala Klinec, ki se bo kmalu vrnila tudi na letalnico v Vikersund, kjer je minulo sezono z 226 metri dosegla svetovni rekord.

Dekleta se zdaj selijo v Oslo, kjer jih prihodnji teden čakajo začetek turneje RAW Air in dve posamični preizkušnji na znamenitem Holmenkollnu.

Rezultati, Lahti, ženske:

 1. Nika Križnar (Slo)               254,1 točke (127 m/131,5)
 2. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 246,5 (125/125)
 3. Eva Pinkelnig (Avt)              239,8 (118/128,5)
...
10. Nika Prevc (Slo)                 220,3 (115/118)
13. Ema Klinec (Slo)                 216,4 (118/115,5)
19. Taja Bodlaj (Slo)                196,7 (113/116,5)
28. Katra Komar (Slo)                163,6 (111,5/98)

...
- brez finala: Ajda Košnjek (Slo);

Svetovni pokal, skupno (18/25):

 1. Nika Prevc (Slo)                   1105 točk
 2. Eva Pinkelnig (Avt)                 931
 3. Yuki Ito (Jap)                      876
 4. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)    653
 5. Alexandria Loutitt (Kan)            728
 6. Josephine Pagnier (Fra)             697
 7. Nika Križnar (Slo)                  687
...
16. Ema Klinec (Slo)                    375
25. Katra Komar (Slo)                   160
32. Ajda Košnjek (Slo)                   48
33. Taja Bodlaj (Slo)                    47
34. Tina Erzar (Slo)                     42
55. Jerica Jesenko (Slo)                  3

...

Pokal narodov:

 1. Avstrija                           3021
 2. Slovenija                          2667
 3. Japonska                           1876
...

 

Preberite še:

Nika Prevc
Sportal Tega v kvalifikacijah tudi Nika Prevc ni pričakovala
Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek se je vrnil na skakalnico, kmalu se bo tudi na tekme #video
Noriaki Kasai
Sportal Noriaki Kasai ima nov cilj
Ne spreglejte