Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
10.20

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

alpsko smučanje Fis SZS Janez Slivnik veleslalom slalom Zlata lisica Kranjska Gora

Četrtek, 28. 12. 2023, 10.20

4 mesece

60. Zlata lisica bo

Snežni kontrolor prižgal zeleno luč Kranjski Gori #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Snežna kontrola | Pregled terena v Kranjski Gori. | Foto Smučarska zveza Slovenije

Pregled terena v Kranjski Gori.

Foto: Smučarska zveza Slovenije

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Jani Hladnik je preveril stanje proge ter dovolil izvedbo veleslaloma in slaloma za točke svetovnega pokala alpskih smučark v Kranjski Gori. Najboljše slalomistke in veleslalomistke se bodo na jubilejni 60. Zlati lisici merile šestega in sedmega januarja.

Ana Bucik Zlata Lisica
Sportal Kako je Zlata lisica ostala doma v Sloveniji

Izjava Janeza Slivnika, vodje tekmovanja, po snežni kontroli:

Organizatorji ženskih tekem v alpskem smučarju za svetovni pokal v Kranjski Gori so vendarle dobili bitko s časom in vremenom ter kljub neugodnim razmeram s pretoplimi temperaturami za ta čas leta in ob pomanjkanju snežnih padavin pripravili kakovostno in dovolj debelo snežno podlago, na kateri bodo lahko tekmovale najboljše alpske smučarke na čelu z ameriško šampionko Mikaelo Shiffrin.

Upajo, da bo vreme sodelovalo

Snežni kontrolor je stanje proge preveril v sredo, svojo odločitev je sporočil danes. Organizatorji 60. Zlate lisice upajo, da bo vreme v zadnjem tednu pred tekmovanjem sodelovalo in bo v začetku januarja poskrbelo za pravo zimsko pravljico. Zlata lisica bo prvi konec tedna po novem letu, začela se bo s sobotnim veleslalomom šestega januarja in nadaljevala z nedeljskim slalomom sedmega januarja.

Slovenska vrsta bo lahko računala na tri tekmovalke za vrhunske uvrstitve, Andrejo Slokar, Ano Bucik in Nejo Dvornik. Mednarodna smučarska in deskarska zveza je zaradi večletnih težav s snegom mariborsko Pohorje prečrtala kot prizorišče tekem svetovnega pokala alpskih smučark v Sloveniji.

Snežna kontrola | Foto: Smučarska zveza Slovenije Foto: Smučarska zveza Slovenije

Pohvalili trdo delo organizatorjev

Organizacijo je od smučarskega kluba Branik Maribor prevzela Smučarska zveza Slovenije (SZS), ki je tudi zagotovila, da bosta tekmi svetovnega pokala v veleslalomu in slalomu ostali v Sloveniji. V soglasju z mednarodno zvezo so se dogovorili, da bo imelo to tekmovanje do vključno sezone 2025/26 domovanje v Kranjski Gori. Stanje na tekmovalni progi v Podkorenu v Kranjski Gori, kjer bo Zlata lisica na sporedu petič zapored, si je ogledal snežni kontrolor Fis Jani Hladnik, ki je pohvalil trdo delo organizatorjev, čeprav so razmere za pripravo snežne podlage vse prej kot idealne.

"V zgornjem delu proge je snežna podlaga nekoliko tanka. Točneje, na startu in 70 metrov po startu. Toda organizator ima snežne rezerve, tako da mu bo to uspelo popraviti. Dodati je treba tudi šotor za tekmovalke v primeru slabega vremena in skriti jeklene vrvi za zaščitno mrežo," je dejal Hladnik.

Poglejte, kako pravzaprav poteka snežna kontrola:

Generalni sekretar Zlate lisice Tomaž Šušteršič ne dvomi, da bo njegova ekipa skupaj s prizadevnimi delavci ASK Kranjska Gora tradicionalno žensko tekmovanje v slalomu in veleslalomu za točkovanje svetovnega pokala izpeljala na visoki ravni. "Poleg tega, da je tekmovanje ostalo v Sloveniji, slovenskim tekmovalkam omogočamo, da tekmujejo na domačem terenu. To tekmovanje predstavlja tudi pomemben vir financiranja panoge za alpsko smučanje in je obenem tudi velika promocija tako alpskega smučanja kot tudi Kranjske Gore. Gre tudi za spodbudo mlajšim rodovom alpskih smučark, da ohranimo kontinuiteto tekem tega tekmovanja v Sloveniji," je za STA dejal Šušteršič.

Kranjska Gora Zlata lisica 2023
Sportal V sredo kontrolni dan D za Zlato lisico
Andrej Rečnik Zlata lisica 2023
Sportal "To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili."
Tina Maze
Sportal Januarja v Kranjski Gori vse štiri slovenske zlate lisičke
Ne spreglejte