Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
17.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

4

Natisni članek

Nika Prevc Nika Prevc Zoran Zupančič Maja Vtič Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Planica 2023

Sreda, 22. 2. 2023, 17.34

1 leto, 2 meseca

Svetovno prvenstvo, smučarski skoki, kvalifikacije (ž), srednja skakalnica

Velika vrnitev Nike Križnar, na tekmo zanesljivo vseh pet Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

4

Planica 2023, srednja skakalnica, kvalifikacije, Nika Križnar | Slovenska peterica je zanesljivo opravila kvalifikacije. Najvišje, na osmem mestu, je končala Nika Križnar. | Foto Sportida

Slovenska peterica je zanesljivo opravila kvalifikacije. Najvišje, na osmem mestu, je končala Nika Križnar.

Foto: Sportida

Smučarske skakalke so že dočakale prvi pomemben dan na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici. Danes so se pomerile v kvalifikacijah na srednji skakalnici, na četrtkovo tekmo pa se je prebilo vseh pet slovenskih tekmovalk. Naslov svetovne prvakinje bo jutri branila Ema Klinec, ki je končala na devetem mestu. Naša najboljša kvalifikantka pa je bila povratnica v reprezentanco Nika Križnar na osmem mestu. Križnarjeva je pred prvenstvom zbolela za gripo, odlično pa se je odrezala že na današnjem trening skoku, kjer ni bilo videti, da bi izgubila kaj moči, saj je bil s 95 metri izvrstna tretja. Kvalifikacije so pripadle Norvežanki Anni Odine Ström, ki je bila najbolj razpoložena že na torkovih treningih.

Nika Križnar
Sportal Zdravstveno šibka Nika Križnar navdušila: Ponosna sem, pravilno sem se odločila

Slovenke imajo na četrtkovi tekmi pravico nastopiti s petimi skakalkami, saj naslov prvakinje brani Ema Klinec. Preostale reprezentance lahko sodelujejo z največ s štirimi skakalkami.

V današnjih kvalifikacijah je bila najboljša Slovenka povratnica po bolezni Nika Križnar na osmem mestu, Ema Klinec je bila deveta, Maja Vtič 13, Nika Prevc 25. in Katra Komar 28. Vseh pet si je tako zanesljivo priborilo četrtkovo tekmo, na kateri bo nastopilo 40 tekmovalk.

"Glede na to, kako sem bila videti pred enim dnevom, sem vesela, da lahko sploh tekmujem"

"Glede na to, kako sem bila videti pred enim dnevom, sem vesela, da lahko sploh tekmujem. Pokazala sem zelo lepa skoka. Zraven sem in grem lahko mirno na tekmo," je po koncu kvalifikacij dejala vidno šibka Križnarjeva.

Ema Klinec bo branila naslov svetovne prvakinje. | Foto: Sportida Ema Klinec bo branila naslov svetovne prvakinje. Foto: Sportida

"Jaz sem svoje, kar sem si zastavila, tudi naredila, tako da sem zadovoljna. Tudi jutri, če bom dobro poskakala, bom zadovoljna, ne glede na vse, je pa res, da je bil to kar dober skok. Lahko grem mirno spat," je po devetem mestu dejala branika naslova Klinčeva.

"Sem kar zadovoljna, pomembno je, da sem danes nekako napredovala od torkovega treninga. To je moj cilj, da vsak dan izboljšam stvari in grem lahko z mirno glavo spat, jutri pa se v miru pripravim na tekmo," je po kvalifikacijah razmišljala na 13. mestu tretje najvišje uvrščena Slovenka Maja Vtič.

"Vse tekmovalke imajo rezerve, ki jih bo treba jutri pokazati," je misli po kvalifikacijah strnil glavni trener Zoran Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Vse tekmovalke imajo rezerve, ki jih bo treba jutri pokazati," je misli po kvalifikacijah strnil glavni trener Zoran Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Vse tekmovalke imajo rezerve, ki jih bo treba na tekmi pokazati

Glavni trener skakalk Zoran Zupančič je imel po kvalifikacijah mešane občutke. "S predstavami sem na splošno srednje zadovoljen. Sem pa zelo vesel, da se je Nika odločila priti in opraviti kvalifikacije. Ni še stoodstotna, kar se vidi, to sem začutil tudi pri imitaciji, ko sem jo lovil, a vseeno je prikazala dva povem solidna skoka, pri katerih je malo zamudila. Bi pa posebej pohvalil v kvalifikacijah Majo Vtič. Drugače pa imajo vse tekmovalke rezerve, ki jih bo treba jutri pokazati," je misli po kvalifikacijah strnil Zupančič.

Strömova se v Planici počuti odlično

Zmagovalka kvalifikacij je Norvežanka Anna Odine Ström, ki je v Planici za zdaj najbolje razpoložena. Potem ko je bila v ospredju že na torkovih treningih, je danes s skokom, dolgim 99 metrov, dobila kvalifikacije. Zgolj 0,2 točke je zaostala Nemka Katharina Althaus, za 0,9 točke pa tretja Japonka Juki Ito.  

 Anna Odine Ström je z majhno prednostjo dobila kvalifikacije. | Foto: Sportida Anna Odine Ström je z majhno prednostjo dobila kvalifikacije. Foto: Sportida

Tik za prvo trojico je pristala mladinska svetovna prvakinja Kanadčanka Alexandria Loutitt (2,2 točke zaostanka), peta pa je bila z 2,4 točke zaostanka vodilna skakalka zime Eva Pinkelnig.

Četrtkova tekma se bo začela ob 17. uri.

Svetovno prvenstvo, srednja skakalnica, kvalifikacije (ž)

Ema Klinec Planica 2023
Sportal Skakalke preizkusile skakalnico v Planici, Norvežanka najbolj razpoložena
Nika Križnar
Sportal Nove težave za Niko Križnar, spet oddaljena od skakalnice

Nika Križnar izvrstna na sredinem trening skoku pred kvalifikacijami Nika Križnar se je kljub težavam z gripo odločila, da stisne zobe. | Foto: AP / Guliverimage Nika Križnar se je kljub težavam z gripo odločila, da stisne zobe. Foto: AP / Guliverimage

Tekmovalke so v torek preizkusile skakalnico, najbolj razpoložena je bila tretja skakalka svetovnega pokala Anna Odine Stroem, ki je bila na treh preizkusnih serijah dvakrat prva in enkrat tretja. Najbolje se je od Slovenk pričakovano odrezala Ema Klinec (3., 8., 3.), ki brani naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa.

Prav zaradi svetovne prvakinje ima slovenski tabor posebno pravico, nastopi lahko s petimi skakalkami, preostali z največ štirimi. Ob Klinčevi slovensko zasedbo sestavljajo Nika Križnar, Nika Prevc, Katra Komar in Maja Vtič.

A je bilo v zraku vprašanje glede nastopa Križnarjeve, ki je pred prvenstvom obležala z gripo tipa B in izpustila torkov trening. Kot je pojasnil glavni trener Zoran Zupančič, so imeli v našem taboru do devete ure danes čas, da opravijo morebitno menjavo. Vsega 15-letna Ajda Košnjek bi jo nadomestila. A je Nika kot že ničkolikokrat v karieri stisnila zobe in se danes že spustila po srednji skakalnici v Planici. Na treningu je imela tretji dosežek. Od nje sta bili boljši le Anna Odine Ström in vodilna v svetovnem pokalu Eva Pinkelnig. Dobro razpoložena je bila na desetem mestu Vtičeva, Nika Prevc je imela 15., Ema Klinec 23., Katra Komar 26. dosežek.

Preberite še:

 

Sportal Spored nordijskega svetovnega prvenstva v Planici
Ema Klinec
Sportal Ema Klinec: Morda se bomo šele po karierah zavedali, kaj doživljamo
Robert Hrgota Skakalci trening
Sportal Dogovor v slovenski skakalni reprezentanci
Planica 2023
Sportal Planica 2023: kako dobro poznate enega največjih dogodkov v naši zgodovini? #nagradnaigra
Planica 2023 otvoritev
Sportal Prevc ponosno s slovensko zastavo, prvenstvo je odprto
Planica
Novice Bi prespali v Kranjski Gori? Na hotele dva tedna raje ne računajte.
Miha Šimenc
Sportal "Čas je, da enkrat udarim po mizi"
Erazem Stanonik
Sportal Udarec ob nepravem času, slovenski reprezentant ostal brez Planice
Gašper Brecl Ema Volavšek Silva Verbič
Sportal Športna družinica, ki (še) ni vajena medijskih žarometov, tokrat nekoliko drugače
Planica 2023
Sportal Besede, ki bodo marsikoga osrečile in pomirile
Ne spreglejte