Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
23. 3. 2019,
21.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

alkohol skoki Marjan Jakše Tomislav Mirkovič Planica Planica

Sobota, 23. 3. 2019, 21.31

5 let, 1 mesec

Alkohol v Planici povzroča vedno manj težav

Zdravniki in varnostniki v Planici kar niso mogli verjeti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Planica Navijači | Planica je v treh dneh sprejela že skoraj 48 tisoč gledalcev. | Foto Maša Kraljič/Sportida

Planica je v treh dneh sprejela že skoraj 48 tisoč gledalcev.

Foto: Maša Kraljič/Sportida

Sobota je na koledarju planiških spektaklov označena kot najbolj nepredvidljiv dan, kar zadeva (preveč) vinjene in s tem dodatno težavne obiskovalce. Tokrat je bil strah odveč, saj so varnostniki in zdravniki v dolini pod Poncami preživeli eno najmirnejših sobot, kar jih pomnijo, odkar na tekmah v Planici skrbijo za red in zdravje.

Gorazd Bertoncelj
Sportal "Spremeniti je treba miselnost"

Je alkohol sploh še težava Planice? Pogled v statistiko intervencij varnostnikov, policistov in zdravnikov daje vedeti, da je na tem področju, kar zadeva znamenito večdnevno rajanje obiskovalcev v dolini pod Poncami, vedno bolje. V preteklosti so obiskovalci pogosto prestopali mejo dobrega okusa, zlasti zaradi izpadov med vinjenostjo, v zadnjih letih pa je opazen velik napredek.

Vedno manj izgredov v Planici

V Planici teče alkohol na vsakem koraku, varnostniki in zdravniki pa so presrečni, da je iz leta v leto to početje bolj zmerno kot v preteklosti. | Foto: Maša Kraljič/Sportida V Planici teče alkohol na vsakem koraku, varnostniki in zdravniki pa so presrečni, da je iz leta v leto to početje bolj zmerno kot v preteklosti. Foto: Maša Kraljič/Sportida "Skrb za varnost v Planici je velik logistični zalogaj. Začne se že ob petih zjutraj in traja ves dan. Kakšnih posebnih intervencij na račun učinka alkohola pri obiskovalcih v soboto ni bilo," nam je pojasnil član organizacijskega komiteja Planica Marjan Jakše, odgovoren za vprašanje varnosti obiskovalcev.

Ni skrival zadovoljstva, da krivulja ekscesov, povezanih s prevelikim uživanjem alkohola, iz leta v leto pada. To je velik uspeh, saj smo sredi obdobja, ko Planica v športni javnosti velja za kraljico veselega razpoloženja, pri katerem izstopajo zlasti tisti, ki si radi dajo duška s tem, da pregloboko pogledajo v kozarec.

Če obiskovalec ni agresiven, se ga pusti pri miru

V soboto v Planici ni manjkalo zadovoljnih obrazov med občinstvom. | Foto: Maša Kraljič/Sportida V soboto v Planici ni manjkalo zadovoljnih obrazov med občinstvom. Foto: Maša Kraljič/Sportida Vodja varnostne in rediteljske službe nam je na vprašanje, do kod seže meja glede vinjenih obiskovalcev, da se jih pusti pri miru in ne dreza vanje, odgovoril: "Varnostniki in reditelji, seveda pa tudi policija, ki je na prvem mestu, ne stopnjujejo dogodkov. Če je vse v redu in se oseba obnaša normalno in ni agresivna, se jo pusti pri miru in gre lahko domov dobre volje. Tudi če težko hodi ali pa se maje. Pomembno je, da ne ovira nikogar. Če pa nastopi agresivnost, nastopijo tudi pooblastila varnostnikov, rediteljev in na koncu policije," je pojasnil in sporočil veselo letošnjo novico.

V Planici sodeluje že vrsto let, a tako mirne sobote, kot jo je izkusil letos, ne pomni. Ne le da ga je v dobro voljo spravilo imenitno sončno vreme, manjkali so tudi prepiri ter fizična obračunavanja med obiskovalci in posameznimi skupinami, ki so v prejšnjem obdobju povzročali nelagodje preostalega dela občinstva, ne nazadnje pa tudi predstavnikov javnega reda in miru, ki so morali posredovati.

Iz Poljske je ponovno pripotovalo ogromno ljubiteljev smučarskih poletov. V dodatno dobro voljo jih je spravila zmaga na ekipni tekmi. | Foto: Maša Kraljič/Sportida Iz Poljske je ponovno pripotovalo ogromno ljubiteljev smučarskih poletov. V dodatno dobro voljo jih je spravila zmaga na ekipni tekmi. Foto: Maša Kraljič/Sportida

"Tega je iskreno povedano bistveno manj. Veseli smo, da je tako in da Slovenci na tem dogodku dokazujemo vsemu svetu, kako športni narod smo. Alkohol je prisoten po vsem svetu, v Sloveniji oziroma v Planici pa ga je iz leta v leto manj," je zadovoljen Jakše.

Varnostniki so strogi, a tudi prijazni

Dr. Tomislav Mirkovič (levo) in Marjan Jakše (desno) zgledno sodelujeta na planiški prireditvi. | Foto: Rok Plestenjak Dr. Tomislav Mirkovič (levo) in Marjan Jakše (desno) zgledno sodelujeta na planiški prireditvi. Foto: Rok Plestenjak Opozarja, da je osebi, ki pripotuje v Planico od daleč, težko preprečiti ogled smučarskih poletov. "Če ne kaže znakov agresivnosti, jo spustimo naprej. Smo strogi, a tudi prijazni. Obiskovalci se vsako leto bolj zavedajo tega in vedo, da je to športna prireditev, ne pa dan, namenjen alkoholu. Gre na boljše, zlasti če stanje primerjamo z letoma 2010 in 2012, ko je bilo tovrstnih intervencij veliko," se spominja let, ko mu ni šlo tako na smeh kot letos.

V soboto je bilo zelo malo intervencij. Če se zgodijo, so pri tem predstavniki reda in varnosti usklajeni z zdravniki. "Zelo dobro sodelujemo. Mi pomagamo njim in obratno," je v pogovor vskočil vodja zdravstvene službe na planiški prireditvi dr. Tomislav Mirkovič. "Zelo sem zadovoljen, da imamo v ekipi ljudi, ki zaupajo drug drugemu," je dodal Jakše, nato pa prepustil mikrofon zdravniku. Podobno kot vodja varnosti tudi on ni skrival zadovoljstva.

Še nikoli tako malo intervencij

Na nedeljski tekmi bo znova veliko mlajših družinskih članov. | Foto: Maša Kraljič/Sportida Na nedeljski tekmi bo znova veliko mlajših družinskih članov. Foto: Maša Kraljič/Sportida Skoraj nepredstavljivo se mu je zdelo, da so imeli v vseh dneh planiškega dogodka le 25 intervencij. Od tega jih je bilo z alkoholom povezanih le pet.

"Odkar zagotavlja celotno varnost za obiskovalce in tekmovalce klinični center, tako malo intervencij še ni bilo. Sploh ne moremo verjeti, da jih je bilo tako malo. Bilo je nekaj poškodb, a sploh ne zaradi alkohola. Na strmih pobočjih so se zaradi ledu dogajali zdrsi. Tako si je en obiskovalec zlomil gleženj in so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico, drugi pa si je poškodoval glavo," je dejal Mirkovič.

Kar zadeva pretirano uživanje alkohola, so v šotoru obležali trije, kar je v primerjavi s preteklimi leti - rekord je 78 intervencij na dan - zelo malo. V zadnjih letih so povečali kapacitete v šotorih. Zdaj lahko naenkrat poskrbijo za 20 udeležencev, a tega niso izkoristili. Še zdaleč ne, kar jih zelo veseli.

Letos v Planici sodeluje devet zdravnikov iz kliničnega centra v Ljubljani. Trije so anesteziologi, dva sta kirurga, imajo pa tudi od štiri do pet internistov. Sodelujejo tudi z ekipami Rdečega križa, ki so pomešane med gledalci in lahko nudijo prvo pomoč, hkrati pa sprožijo verigo obveščanja. Glede tega v soboto niso imeli veliko dela. En obiskovalec je obležal na začetku, drugi pa na koncu na poti do Rateč.

V dolini pod Poncami nekateri gledalci spremljajo tekmo tudi z nekoliko višjih pobočij. | Foto: Maša Kraljič/Sportida V dolini pod Poncami nekateri gledalci spremljajo tekmo tudi z nekoliko višjih pobočij. Foto: Maša Kraljič/Sportida

Ker bo nedeljska tekma tudi v znamenju številnih družin in obiska mlajših, prireditelji zadnji dan planiškega festivala ne pričakujejo večjega števila intervencij. Če bo res tako, bo Planica še izboljšala svoj obraz, z njim pa tudi svoj ugled v javnosti. Ne nazadnje pa bodo imeli manj dela tudi varnostniki, reditelji, policisti in zdravniki.

Manj alkohola, a več drog?

Tudi v nedeljo lahko pričakujemo gledalcem zelo naklonjeno vreme. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Tudi v nedeljo lahko pričakujemo gledalcem zelo naklonjeno vreme. Foto: Peter Podobnik/Sportida Zdravniki niso zaznali večje uporabe prepovedanih drog med obiskovalci. "Očitno je tradicija alkohola tako močna, da vpliva dodatnih nevarnih drog nismo zaznali. Lahko so manjše količine, čeprav je včasih po klinični sliki težko razločevati, moramo pa upoštevati, da v Planici nimamo možnosti testiranja. Če ni nekega amnestičnega podatka, da gre za aktivnega uživalca prepovedanih drog, se to na terenu zelo težko dokaže. V bolnišnici je drugače, tam lahko to preveriš v urinu in krvi."

Prihodnje leto bo za zdravje obiskovalcev skrbela jeseniška bolnišnica, nato bo na vrsti spet klinični center v Ljubljani, leta 2022 spet jeseniška bolnišnica, leta 2023, ko bo Planica prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, pa bosta sodelovala, tako da se ni treba bati, da ne bi bilo poskrbljeno za zdravje vseh gledalcev, ki bi potrebovali pomoč.

Domen Prevc
Sportal Kakšen zaključek Planice: Kobajaši postavil nov rekord, Domen izvrsten drugi
Planica, ekipna tekma
Sportal Domen se po težavah že počuti dobro, slovo Kranjca, stopničke naših orlov
Primož Roglič Planica
Sportal Fenomen svetovnega športa razveselil svežega upokojenca
Markus Eisenbichler
Sportal Nemški junak navdušen in ljubosumen na Planico
Ne spreglejte