Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2018,
11.20

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Nemčija Pavel Dacjuk Rusija Pjongčang 2018

Nedelja, 25. 2. 2018, 11.20

6 let, 2 meseca

Ruski in nemški tabor po finalu

Po olimpijskem zlatu: Nisem pričakoval takšne tekme, a z božjo pomočjo nam je uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Rusija Nemčija finale OI Pjongčang | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski hokejisti se veselijo naslova olimpijskih prvakov, prvega po letu 1992. V finalu OI v Pjongčangu so še slabo minuto pred koncem rednega dela proti Nemcem zaostajali z 2:3, nato pa priredili preobrat in v podaljšku zmagali s 4:3. "Z božjo pomočjo se je za nas končalo srečno," je po veliki zmagi dejal kapetan Rusov Pavel Dacjuk, novi član elitnega Triple Gold Cluba, ki so ga novinarji izbrali tudi v all-star ekipo turnirja. MVP oziroma najkoristnejši igralec je Ilja Kovalčuk.

Rusi se po 26 letih veselijo novega olimpijskega zlata, ki so si ga v finalu proti Nemcem priigrali precej težje, kot je marsikdo pričakoval. Še slabo minuto pred koncem so zaostajali, a je nato eden od junakov Nikita Gusev izsilil podaljšek, v tem pa podal za zmagoviti zadetek, pod katerega se je podpisal Kirill Kaprizov.

Mladenič še najbolj privošči veteranu

"Gusev mi je odlično podal, jaz pa sem bil na srečni strani in zadel. Po zadetku sem bil kot na avtopilotu. Moja prva misel je bila: teci, kamorkoli pač," se je zmagovitih sekund spomnil strelec odločilnega zadetka, komaj 20-letni Kaprizov, ki še posebej privošči starejšima kolegoma, 39-letnemu Dacjuku in 34-letnemu Ilji Kovalčuku.

"Med tem turnirjem sem se od Dacjuka naučil ogromno. On lahko igra na kateremkoli položaju. Veseli me, da sta Pavel in Ilja vendarle osvojila zlati kolajni. Srečen sem za vse, a še posebej za njiju, saj sta že petič sodelovala na olimpijskih igrah. Jaz imam šele 20 let, pred menoj je še dolga kariera," je navdušeno razlagal mladenič, ki pomembno vlogo igra tudi v klubskem pogonu pri moskovskem CSKA.

Kdo so najboljši posamezniki olimpijskega turnirja?

Individualne nagrade po izboru direktorata tekmovanja
Najboljši vratar: Danny aus den Birken (Nemčija)
Najboljši branilec: Vjačeslav Vojnov (Rusija)
Najboljši napadalec: Nikita Gusev (Rusija)

MVP, najkoristnejši igralec OI, po izboru novinarjev
Ilja Kovalčuk (Rusija)

Ekipa all-star, po izboru novinarjev
Vratar: Vasilij Košečkin (Rusija)
Branilca: Maxim Noreau (Kanada), Vjačeslav Vojnov (Rusija)
Napadalci: Ilja Kovalčuk, Pavel Dacjuk (oba Rusija), Eeli Tolvanen (Finska)

Z božjo pomočjo

Pavel Dacjuk ni pričakoval takšnega poteka tekme. | Foto: Reuters Pavel Dacjuk ni pričakoval takšnega poteka tekme. Foto: Reuters

Kapetan Dacjuk, ki se je pridružil elitnemu klubu Triple Gold Club, je priznal, da ni pričakoval takšnega poteka srečanja: "Nismo pričakovali takšne tekme, a hvala bogu se je izšlo po naših željah. Z božjo pomočjo se je za nas končalo srečno. Ko smo zaostajali z 2:3 in je Gusev prišel do strela, je vsem na klopi zastal dih. A ko je plošček končal v mreži, smo spet oživeli."

Da so vedeli, da bodo Nemci trd oreh, je povedal strelec prvega zadetka, branilec Vjačeslav Vojnov: "Ni nas presenetilo, da so Nemci igrali tako dobro, saj smo si ogledali, kako so igrali do finala. Danes je bilo nekaj trenutkov, ko nismo igrali, kot znamo, a verjeli smo do konca."

Znarokov niz kolajn se nadaljuje

Oleg Znarok nadaljuje zbiranje kolajn z rusko izbrano vrsto. | Foto: Reuters Oleg Znarok nadaljuje zbiranje kolajn z rusko izbrano vrsto. Foto: Reuters

Selektor Rusije Oleg Znarok je vknjižil največji dosežek, odkar sedi na klopi Rusije. Vodenje  je prevzel po polomu na domačih olimpijskih igrah v Sočiju in od takrat iz vsakega večjega tekmovanja prinesel odličje. Njegov niz zbiranja kolajn se je v Pjongčangu še podaljšal. 55-letnik je leta 2014 zbornajo komando pripeljal do naslova svetovnega prvaka, leto zatem so bili na SP srebrni, leta 2016 in 2017 pa bronasti.

Mali čudež

Na eni strani veselje, na drugi kljub srebru, ki ga pred igrami ni pričakoval nihče, kar nekaj razočaranja. "To misijo smo poimenovali Zlato od prvega dne. Takoj po porazu smo seveda žalostni. 50 sekund smo bili oddaljeni od zlata, a to je bila izjemna izkušnja. Bili smo res prava ekipa, ki je igrala na maksimumu svojih sposobnosti. Zame je to majhen čudež," je po porazu v pogovoru za Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) dejal nemški branilec Moritz Müller, navdušen nad mladim selektorjem Marcom Sturmom, ki je v trenerskih vodah šele tri leta.

Moritz Muller (levo) ni skrival razočaranja, a ko je pogledal celotno sliko, je nemški dosežek poimenoval mali čudež. | Foto: Reuters Moritz Muller (levo) ni skrival razočaranja, a ko je pogledal celotno sliko, je nemški dosežek poimenoval mali čudež. Foto: Reuters

Sturm tudi proti največjim želi zmago

"Z Marcom Sturmom je precej drugače kot s kom drugim, ključna razlika pa je, da želi zmagati na vsaki tekmi. Ne glede na to, proti komu igramo, želi zmago. Pred njim smo imeli trenerje, ki so nam pred obračunom s Kanado rekli: 'Gremo, fantje, odigrajte dobro.' Ko pa po prvi tretjini pod vodstvom Sturmyja zaostajaš z 0:1, se razjezi. In to razmišljanje, da lahko premagamo vsakogar, je prenesel na nas," je o nalezljivi odločnosti 39-letnega stratega dejal osem let mlajši Müller.

39-letni nemški selektor je na Nemce prenesel zmagovalno miselnost. | Foto: Reuters 39-letni nemški selektor je na Nemce prenesel zmagovalno miselnost. Foto: Reuters

Lahko smo ponosni

"Nismo si mislili, da bomo osvojili srebro, želeli pa smo priti sem in opozoriti nase. Zaupamo v svoje sposobnosti, v to, da lahko zmagujemo. In ko smo začeli zmagovati nad velikimi hokejskimi nacijamami, je samozavest zrasla. Ta nas je pripeljala do finala. Imamo srebro, lahko smo ponosni nase," je po premiernem olimpijskem srebru dejal David Wolf.

"Lahko smo ponosni nase," pravi David Wolf. | Foto: Reuters "Lahko smo ponosni nase," pravi David Wolf. Foto: Reuters

Ne spreglejte