Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2015,
12.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravje

Petek, 30. 1. 2015, 12.31

8 let, 3 mesece

Redno mastubiranje za srečo in zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seks nikoli ne more biti tako dober, kot si ga med masturbacijo lahko zamisliš, je dejal na obeh področjih izkušen prijatelj. Ali je igranje s samim seboj res klasičen hobi za samske in tiste v zvezi?

Woody Allen, avtor mnogo žgečkljivih citatov, je nekoč dejal, da je samozadovoljevanje "seks z osebo, ki jo imamo najraje na svetu". Drugi to vidijo bolj kot hobi, morda higienske ali kondicijske narave. A če je hobi opredeljen kot aktivnost, v kateri uživamo, je masturbiranje hobi vseh hobijev, saj si to obliko aktivnega in nikoli zastarelega preživljanja prostega časa deli ves svet.

To dokazuje tudi še vedno izjemna uspešnost najbolj avtoritativne knjige na temo ljubezni s samim seboj. Knjiga Seks za enega s prepričljivim podnaslovom Užitek samoljubljenja (izid leta 1996) je bila lani na Amazonovem seznamu Best books of 2014. Njena danes 85-letna avtorica Betty Dodson pa še dandanes organizira delavnice in tečaje za samozadovoljevanje. Samo za ženske, moški to očitno znamo nagonsko in navodil za uporabo ne potrebujemo.

Rezultati znanstvenih poizvedovanj na to občutljivo tematiko (v sklopu katere bržkone niso vsi povsem iskreni) od Francije do ZDA kažejo, da to počno tako moški kot ženske, prvi sicer pogosteje. Razlogi za to so vsaj deloma praktične narave.

Za moške je to precej ceneje, saj jih je narava opremila z vsem, kar za to obliko kratkočasenja potrebujejo (izjema so primerki, ki eksperimentirajo s sočnim sezonskim sadjem, a več o tem drugič), stroškov (razen če se kdo tega loti v javnosti ali bližini izobraževalnih ustanov) ni. Dame se po drugi strani v večini primerov takoj srečajo s stroški (obisk trgovine z erotičnimi pripomočki ni ravno obisk knjižnice ali tržnice), tudi logistično pa njihovo samoljubljenje zahteva malce več domišljije in dovršenih pogojev.

Zgodovinski stereotipi iz 18. in 19. stoletja, da samozadovoljevanje povzroča vse od norosti do slepote, so umrli, a te so nadomestili drugi. Stereotipna predstava klasične "drkadžije" je neka nespeča, pretežka in preosamljena duša pred računalnikom, ki pripadnika nasprotnega spola ni videla od učnih ur biologije v 7. razredu osnovne šole. A solo vzdrževanje seksualne kondicije je prisotno tako v samskem kot partnerskem življenju. V zadnjem je po mnenju stroke celo koristno – vsaj za ženske.

Študija v znanstveni reviji Journal of sex education and therapy je pokazala, da so poročene ženske, ki si ljubezen tu pa tam izkažejo same, v zakonu srečnejše. Za moške je analiza v Journal of sex & marital therapy pokazala nasprotno – in sicer da so moški, ki pogosteje "nabijajo žogico ob steno", bolj verjetno odtujeni od žene. Edino realno tveganje v partnerski zvezi je, da je eden od partnerjev užaljen in zadevo vzame osebno.

Klasičen seks je gotovo vsem bralcem zabaven, a je hkrati tudi zahteven – zahteva časovno usklajevanje, potencialno organiziranje varstva, vložek (miselni in telesni), uravnavanje svojih in partnerjevih potreb, ter, vsaj v resni zvezi, izgovarjanje pravega imena med aktom. Samozadovoljevanje je po besedah avtorice Maureen O’Connor iz New York Timesa "paradoksalno neka oblike svobode in malomarnosti, ki je spolni odnos s partnerjem ne ponuja". Izkušeni modrec iz uvoda mi je nekoč dejal, da je seks predvsem za tiste, ki se jim ne da masturbirati. Očitno bo nekaj na tem.

Pozitivnih argumentov za masturbiranje tudi sicer ne manjka. V Avstraliji so tako v štiriletni raziskavi ugotovili, da samozadovoljevanje (zaradi pogostejših izlivov, seveda) znižuje možnosti za pojav raka prostate. V raziskavi navajajo še, da izliv več kot petkrat na teden tveganje za pojav omenjene bolezni zniža celo za tretjino.

Morda se mi bo na naslednjem pregledu zgodilo, da bo zdravnik na recept namesto zdravila napisal "Masturbiranje. Enkrat dnevno, pet dni v tednu." Ameriška študija iz leta 1994 (avtorji Laumann, Gagnon, Michael in Michaels zvenijo bolj kot kakšna fantovska skupina, ne kot resni raziskovalci) je razkrila prednosti samozadovoljevanja za ženske – igranje s samo seboj vsaj enkrat na teden naj bi pri ženskah vodilo v skoraj gotov orgazem med spolnim odnosom.

Samo kot zanimivost; vse študije so si enotne pri eni stvari: bolj ko so ljudje izobraženi, pogosteje se pobožajo sami. Pa naj še kdo reče, da študentje in akademiki samo "drkajo k**** in nič ne delajo".

Mark Twain, znani ameriški humorist, je samozadovoljevanje nekoč primerjal s prav tako družbeno nesprejemljivo prakso prdenja, ko je zapisal: "Najbolje vzgojeni v teh dveh umetnostih uživajo zgolj v izdatni meri zasebnosti," čeprav je "s soglasjem celotne družbe mogoče odstraniti embargo na tisti fundamentalni vzdih." Naj vam torej ne bo nerodno.

Ne spreglejte