Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2012,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2012, 14.25

6 let, 7 mesecev

Božični mojster: obesek iz polstene volne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obesek za ključe, okrasek za drevesce ali kaj drugega. Pustite domišljiji prosto pot in si izdelajte čisto svojega oziroma takega, s katerim boste razveselili svoje najbližje.

Polstenje ali filcanje je ena od najstarejših tehnik tekstilne umetnosti, ki se vse bolj uveljavlja tudi v modernem oblikovanju, saj se z njo mogoče izdelati najrazličnejše izdelke (copati, šali, torbice, klobučki, obeski, figurice …). Obstajata mokro polstenje, ki se izvaja z milnico, in suho polstenje, pri katerem trdoto dosežemo z zabadanjem igle. Zadnje pri svojem delu uporablja tudi vsestranska ustvarjalka Alja Starc, ki slovi po svojih prikupnih pisanih volnenih vilah. Za te boste potrebovali nekoliko več spretnosti, zato smo Aljo rajši prosili, da za našo rubriko pripravi nekaj lažjega. Tako je za nas zbrala navodila, kako iz polstene volne izdelati obeske, ki jih lahko obesite na ključe, drevesce … Ali jih podarite sorodnikom in prijateljem.

Priprava Osnova je stoodstotna ovčja preja, ki jo lahko v najrazličnejših barvah dobite v vseh trgovinah s hobi programom. Tam boste našli tudi grobo iglo za suho polstenje, potrebovali boste še navadno gobo, škarje, sukanec, iglo za šivanje, darilni trak in poljubne perlice/okraske. Če boste izdelali obesek za ključe, boste potrebovali še kovinski obroček.

Izdelava Vzamemo kos ovčje preje in jo večkrat prepognemo (tako da dobimo obliko trikotnika, iz katerega bo pozneje nastal srček). Zloženo prejo damo na gobo, vzamemo iglo in z njo začnemo prejo prebadati po vsej površini in oblikovati tako dolgo, da dobimo čvrsto želeno obliko (v našem primeru srce).

Lahko si pomagate tudi z modelčki za piškote, v tem primeru prejo zložite v modelček, postavite na gobo in začnete prebadati. Na tem mestu naj ne bo odveč opozorilo, da bodite previdni, saj se ob nepazljivosti lahko zlahka zbodete.

Nato odrežemo dva kosa darilnega traku. Na enega nataknemo poljubni okrasek, naredimo pentljo in vse skupaj prišijemo na sredino obeska. Drugega pa prišijemo na vrh obeska (tudi temu prej lahko dodamo okrasek) in na koncu (če bomo naredili obesek za ključe) dodamo še kovinski obroček.

Ne spreglejte