Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
13.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 13.55

8 let, 1 mesec

Luč po zgodbi pobegle zapornice

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luč brez kablov, ki jo je mogoče razstaviti, njene dele pa razstaviti po prostoru. Pa ne le to, njeni grafični elementi v abstrahirani obliki ponazarjajo življenje iz Avstralije pobegle zapornice.

Dream latern je prenosna luč, ki se zgleduje po igračah osnovanih na optičnih iluzijah. Svetilo brez kablov je oblikovalec Chen Lu zasnoval na podlagi štirih različnih "diskov", vsak od njih ustvarja različne svetlobne vzorce in vzdušja. Mogoče pa jih je tudi odstraniti in jih uporabiti kot posamezne dekorativne predmete.

Okrasne vzorce vsakega od diskov so oblikovali v avstralskem grafičnem studiu Coöp, pri tem jih je navdihovalo življenje znane pobegle zapornice Mary Bryant iz 18. stoletja. Njen uspešen pobeg iz kazenske kolonije v Avstraliji je dobil razsežnosti junaškega dejanja do te mere, da je njeno zajetje v Timorju povzročilo proteste, ki so prispevali k njeni pomilostitvi.

Zgodba o pobegli zapornici iz Avstralije, odpira kolonialno zgodovino te celine, življenje v zaporniški koloniji, srečanje z kolonialnim vsakdanom na Timorju, kamor se je Mary Bryant zatekla z drugimi sojetniki po 66 dneh potovanja po morju. Čemur je sledila transportacija v domačo Anglijo. Vse to so imeli v mislih ustvarjalci grafičnih elementov luči Dream Lantern, za katero so najprej začele nastajati konkretne podobe opisanega življenja, ki pa so med oblikovalskim procesom postajale vse bolj abstraktne. Vsak disk svetila tako deluje kot nekakšen projektor, ki v prostor vnaša posamezne izseke iz njenega življenja. Le da ti skozi interperacije niso več prepoznani, saj so na koncu nastali nefigurativni vzorci.

Tako je nastala prenosna luč, ki jo lahko namestimo na mizo ali kje drugje v domu in ji prepustimo ustvarjanje svetlobnih scenografij.

Predmeti z zgodovino Avstralije Avstralski oblikovalec Chen Lu je luč oblikoval za podjetje Borached Commissions, usmerjeno k proizvodnji omejenih serij s ciljem, da vsaka izmed njih tematizira kakšno izmed poglavij iz avstralske zgodovine. S prepletom zgodovine celine, iz katerih nastajajo končni izdelki, tako podjetje skrbi za materializacijo avstralskega življenja skozi vsakdanje predmete.

Uporabnost ima tako svoj lokalni kontekst, s tem pa, ko nastali predmeti potujejo med državami, dobivajo zgodbe tudi mednarodne razsežnosti. Lujeva luč je med drugim gostovala tudi že na lanskoletnem dubajskem oblikovalskem tednu.

Broached Commission sta ustvarila ustvarjalca Lou Weis in Vincent Aiello. Oblikovalce za sodelovanje s podjetjem pa vsako leto izbirajo različni vabljeni gostujoči oblikovalci in poznavalci področja.

Ne spreglejte