Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
18.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

mačka Hišni ljubljenčki norveška gozdna mačka

Nedelja, 14. 1. 2024, 18.28

2 meseca, 3 tedne

Mačka iz nordijske mitologije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Norveška gozdna mačka | Norveške gozdne mačke so velike in močne mačke, ki so se razvile po naravni poti in ne preko ciljnega parjenja. | Foto Guliverimage

Norveške gozdne mačke so velike in močne mačke, ki so se razvile po naravni poti in ne preko ciljnega parjenja.

Foto: Guliverimage

Norveška gozdna mačka je pasma mačk, ki se ponaša z bogato zgodovino in očarljivim značajem. Izvira iz mrzlih pokrajin Norveške, kjer se je prilagodila na življenje v ostrem podnebju.

Zgodovina pasme sega daleč v preteklost in je tesno prepletena z nordijsko mitologijo. Legenda pravi, da so bile te mačke spremljevalke nordijske boginje Freje, ki so jo povezovali z ljubeznijo, lepoto in plodnostjo. Po mitu naj bi Frejin voz vlekli dve orjaški norveški gozdni mački, pasma pa še danes izžareva mitično kraljevskost.

Pred skandinavskim mrazom jih varuje topel kožuh

To so velike in močne mačke, ki so se razvile po naravni poti in ne preko ciljnega parjenja. Imajo srednje dolgo dlako, ki jo sestavljata gosta, vodoodporna zgornja plast in mehka, topla poddlaka, ki jih ščiti pred mrzlimi skandinavskimi zimami. V hladnejših mesecih imajo polnejši kožuh in košat rep, v toplejših pa je dlaka glede na temperaturne razmere nekoliko redkejša. Imajo čopasta ušesa, šopke dlake med prsti in velike oči, ki jim dajejo divji, a prijazen videz.

Najosupljivejši atribut norveških gozdnih mačk je njihov košat rep, ki služi več namenom. Podobno kot druge pasme ga uporabljajo za ravnotežje pri plezanju, pomaga pa jim tudi pri vzdrževanju telesne temperature v mrzlih zimah. Prilagojene so na ekstremne temperature, ki segajo tudi pod -30 stopinj Celzija. Robustno in atletsko grajeno telo jim omogoča hitro plezanje, zato so spretne lovke. Tehtajo nekje od pet do osem kilogramov in spadajo med največje pasme mačk. Kljub svoji velikosti pa so norveške gozdne mačke zelo graciozne.

Obvezna je redna nega

Gost kožuh zahteva redno nego, da ga vzdržujemo svetlečega in zdravega. S krtačenjem tudi pripomoremo k manjšemu izpadanju dlake. Krtačenje predstavlja način druženja z mačko in norveške gozdne mačke v njem naravnost uživajo. Kar zadeva zdravje, pa je pasma nagnjena k nekaterim srčnim boleznim. Priporočeni so redni veterinarski obiski in uravnotežena prehrana.

Svojim lastnikom so predane

Norveške gozdne mačke so po naravi prijazne in družabne. Na lastnika se tesno navežejo. Uživajo v interaktivni igri, saj so zelo radovedne in inteligentne. Ker so nežne, so primerne za družine z majhnimi otroki, dobro pa se razumejo tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Popularnost pasme je v zadnjih letih doživela hud porast, kar lahko pripišemo nežnemu in ljubečemu značaju ter kraljevskemu, puhastemu kožuhu.

samojed, pes
Trendi Snežni lepotci iz Sibirije
pes, kuža, hišni ljubljenček, veterinar, male živali
Trendi Dve težavi, ki sta nevarnejši za velike pasme #video
puli, pes, pasma
Trendi Pes z najbolj norim kožuhom
Zavetišče za živali
Trendi Zakaj živali niso primerna ideja za darilo?
Kuža
Novice Veterinarka o nevarnostih, ki te dni prežijo na pse
Ne spreglejte