Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
8.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2014, 8.46

6 let, 7 mesecev

Vračanje zelenih površin v mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V gradnji se vse bolj uveljavljajo zelene strehe, kar kaže na vse večjo usmerjenost k naravnim virom. Prednost je vračanje zelenih površin v mesta, prav tako pa se zmanjša poraba energije.

Ozelenitev streh spada na področje energijske varčnosti in trajnostne gradnje, ki jo s subvencijami spodbujajo že številna evropska mesta. Zelene strehe namreč preprečujejo pregrevanje strešnih površin in zagotavljajo prihranke pri hlajenju in ogrevanju stavb ter s tem poskrbijo za bolj učinkovito rabo energije.

Osnova izdelkov Urbanscape® je substrat iz naravnih, mineralnih vlaken, ki učinkovito vpijajo in zadržujejo vodo, skrbijo pa tudi za zračnost in hranljivost rastlin. Celoviti, lahki in preprosti montažni sistemi za zelene strehe so primerni za montažo na različne vrste bivalnih, poslovnih ali drugih javnih objektov. Lahka vlakna iz vulkanskih kamnin in dolomita lahko v celoti nadomestijo zemeljske substrate in tako omogočijo montažo na lahke konstrukcije, kar do zdaj ni bilo mogoče.

Zelene strehe Urbanscape®

Zelene strehe Urbanscape® zaradi svoje minimalne teže ščitijo vedno več objektov, odlične so tudi kot zalogovniki vode na območjih, kjer so pogoste obilne padavine. Življenjska doba zelene strehe je v primerjavi s klasično precej daljša, saj je strešna konstrukcija kar desetkrat manj obremenjena.

Zelene strehe urbanim središčem prinašajo še dodatne prednosti: zmanjšujejo temperaturo zraka v mestih, čistijo zrak prašnih delcev in emisij ogljikovega dioksida, mu izboljšujejo mikroklimo in lepšajo videz. Naravni videz streh objektu da dodano vrednost, mesta pa tako pridobijo zelene površine, ki lahko služijo kot vrtovi ali za javno uporabo.

Trenutno sta trgu na voljo dva sistema: Urbanscape® celovit sistem ter Urbanscape® modularni sistem.

Urbanscape® celovit sistem

Urbanscape® celovit sistem je inovativen lahek sistem, ki močno vpija vodo, namenjen namestitvi na vse vrste ravnih streh večjih stanovanjskih in nestanovanjskih objektov. Sestava:

Urbanscape® celovit sistem omogoča postavitev ekstenzivne zelene strehe. Lahko ga vgradimo na poljubno vrsto ravne strehe: - na betonsko, jekleno ali leseno, - na klasično zatesnjeno ali obrnjeno streho.

Urbanscape® modularni sistem

Urbanscape® modularni sistem je inovativen lahek sistem, ki močno vpija vodo, namenjen hitri in preprosti namestitvi za zazelenitev manjših površin stanovanjskih in nestanovanjskih objektov, kot so npr. nadstreški, gradbeni aneksi, prizidki … Predhodno sestavljeni moduli dimenzije 600 x 600 milimetrov vsebujejo plast drenaže, substrata ter vegetacijskega miksa. Pri montaži jih podložimo s protikoreninsko drenažo ter nanjo naložimo klick module Urbanscape®.

Ne spreglejte