Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
19.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

HD-film Michael Bay John Krasinski Bengazi SiOL TV DKino

Sreda, 22. 6. 2016, 19.18

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

13 ur: Tajni vojaki Bengazija (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
13 ur: Tajni vojaki Bengazija

Po resničnih dogodkih posnet akcijski triler Michaela Baya o skupini vojakov, ki po nizu terorističnih napadov poskušajo zavarovati ameriško diplomatsko predstavništvo v libijskem mestu Bengazi.

ZDA /2016/144 min.
Režija: Michael Bay
Igrajo: James Badge Dale, John Krasinski, Max Martini, Toby Stephens, Pablo Schreiber
Žanr: Akcijski triler
Ocena IMDb: 7,3/10

Piše se leto 2012 in Bengazi, drugo največje libijsko mesto, velja za enega najnevarnejših krajev na svetu. Čeprav so se zaradi strahu pred napadi militantnih skrajnežev številne države odločile, da iz Libije odpokličejo svoje veleposlanike, diplomatsko predstavništvo ZDA v Bengaziju, ki sicer ni uradno veleposlaništvo, še vedno uraduje. Nedaleč stran od tega je ne tako zelo tajno oporišče Cie, ki ga varuje skupina nekdanjih specialcev, zaposlenih v zasebnem podjetju.

13 ur: Tajni vojaki Bengazija | Foto:

Ko na novo pridruženi član ekipe Jack Silva prispe v Bengazi, ga sodelavci posvarijo, da se zaradi napetih razmer ne sme zapletati z lokalnimi prebivalci. V želji, da bi obdržal diplomatske stike s to državo, se v kaotični Bengazi odpravi tudi ameriški veleposlanik v Libiji J. Christopher Stevens.

11. septembra zjutraj, na enajsto obletnico terorističnega napada na ZDA, veleposlanik Stevens pred predstavništvom opazi sumljive moške, ki fotografirajo okolico, o čemer obvesti tiste, ki so zadolženi, da ga varujejo. Tisti dan Silva v bližnjem oporišču izve, da bo postal oče.

Zanimivosti:

13 ur: Tajni vojaki Bengazija je po Pearl Harborju (2001) in Dvigni (2013) tretji film Michaela Baya (Transformerji), ki so ga navdahnili resnični dogodki. Čeprav so se kritiki nanj odzvali z mešanimi odzivi, gre za enega najbolje ocenjenih filmov v Bayevi karieri, še bolje pa so ga sprejeli ameriški gledalci, ti so ga ocenili z najvišjo oceno: A.

• Scenarij Chucka Hogana temelji na knjigi 13 ur Mitchella Zuckoffa, ki je izšla leta 2014. Hogan je sicer avtor romana Prince of Thieves: A Novel (Princ tatov: Roman), po katerem je Ben Affleck posnel kriminalni triler Mesto.

13 ur: Tajni vojaki Bengazija | Foto:

• Zvezdnik serije Črna jadra Toby Stephens (ta v filmu upodablja Glena Dohertyja - Bubo) je v resničnem življenju dober prijatelj resničnega Jacka Silve (ustvarjalci so njegovo ime spremenili), ki ga v 13 urah igra zvezdnik serije Pisarna John Krasinski.

• Glenn Doherty - Bub je leta 2009 kot član posebne enote Ameriških Tjulnjev sodeloval pri osvoboditvi Richarda Phillipsa – ameriškega kapitana tovorne ladje, ki so jo leta 2009 v Indijskem oceanu zajeli somalijski pirati. Tega je v filmu Kapitan Phillips igral Tom Hanks.

 (Opozorilo: Naslednje vrstice vam lahko izdajo pomembne dele vsebine filma.)

• 11. septembra 2012 so v Bengaziju umrli štirje Američani, med njimi tudi tedanji veleposlanik v Libiji J. Christopher Stevens, deset jih je bilo ranjenih. Steven je postal prvi ameriški veleposlanik po letu 1979, ki je umrl med opravljanjem dolžnosti.

 Napovednik filma 13 ur: Tajni vojaki Bengazija:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do SiOL TV-ja preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo SiOL BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte