Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 11.27

8 let

Konec obalnega filmskega uživanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sinoči se je poslovil 8. festival Kino Otok, ki je pustil veliko lepih spominov. "Čeprav sem prisoten na veliko festivalih, je ta nekaj posebnega," je denimo povedal eden od gostujočih.

Sinoči se je na Manziolijevem trgu v Izoli s projekcijo filma Raavanan indijskega režiserja Manija Ratnama končal 8. mednarodni filmski festival Kino Otok. Ta je najbolj vnetim ljubiteljem filma tudi tokrat lahko ponudil nekaj prijetnih dni sprostitve, druženja, gledanja filmov in spoznavanja najrazličnejših ljudi in filmskih ustvarjalcev.

Gre namreč za festival, ki obiskovalcu ponuja občutek domačnosti – je majhen, nezahteven, med projekcijami pa se je mogoče razvajati tudi na plaži. Čez dan po uličicah mediteranskega mesta pohajkujejo udeleženci delavnice Otok Daily, ki s kamero skrbno obeležujejo dogajanje, za zabavo in varstvo najmlajših pa poskrbi Sezamova delavnica.

Tu in tam je mogoče srečati katerega od obiskujočih režiserjev ali igralcev, ki so povečini zelo sproščeno uživali v festivalu in so bili z gledalci o svojih filmih pripravljeni spregovoriti tudi ob kavi ali kozarcu vina. "Festival je zelo prijeten," nam je svoje občutke razkril Reza Serkanian, avtor filma Začasne poroke. "V primerjavi z velikimi festivali ni velike napetosti, nobenih pritiskov, omejitev, hkrati pa imajo organizatorji zelo dober okus za filme. Festival režiserju tudi dovoljuje, da se pogovarja z občinstvom in izve, kaj to misli o njegovem filmu. Čeprav sem prisoten na veliko festivalih, je ta nekaj posebnega."

V večernih urah so se lahko tako obiskovalci kot filmski gosti in ekipa Kina Otok na Svetilniku ob morju skupaj zabavali ob hrani, pijači in nepogrešljivi glasbi. "Tu je res lepo," je ob kozarčku domačega sadjevca denimo pripomnil Andrea Segre, mladi režiser filma Ime mi je Li. "Všeč mi je ambient, všeč mi je, kako sproščeni so vsi."

Kljub predvsem pozitivnemu vtisu gre festivalu očitati to, da so se filmi in druge aktivnosti nemalokrat začenjali z zamudo. Po drugi strani pa: mogoče je to le še en element festivala, ki pripomore k njegovemu sproščenemu vzdušju.

Z Obale v Ljubljano Kljub temu da se je morsko filmsko sproščanje za letos končalo, se nekaj od filmov Kino Otoka zdaj seli v Ljubljano. Že danes si lahko v Kinodvoru ogledate dokumentarni filma Michaela Glawoggerja Glorija kurb, ki na vizualno bogat način prikazuje zgodbo o prostituciji na treh različnih koncih sveta, s tremi različnimi religijami. Filmski ustvarjalec se bo po projekciji z gosti o filmu tudi pogovarjal, film pa bodo predvajali na rednem sporedu.

Na rednem sporedu si že lahko ogledate grški film Alpe Yorgosa Lanthimosa , tudi enega izmed izolskih gostov. Film se ukvarja s skorajda nadrealistično zgodbo štirih ljudi, ki pod skupnim imenom Alpe skušajo zapolniti življenja tistih, ki so pred kratkim nekoga izgubili. Tovrstne misije se lotevajo na nenavaden način – za določeno vsoto denarja se za nekaj časa prelevijo v pokojne, živijo z njihovimi svojci in s tem poskušajo odpraviti njihovo bolečino. Film Alpe gotovo ni primeren za tiste, ki želijo, da jim film priskrbi odgovore, nedvomno pa bodo v njem uživali tisti, ki so nagnjeni k premlevanju človeške narave, potreb, vzgibov in tistega, kar posameznika v življenju osrečuje.

Trinajstega junija na spored Kinodvora prihaja tudi film Cezar mora umreti znamenitega režijskega tandema, bratov Taviani.

Vtise, ki so jih pustili predvajani filmi, si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Ne spreglejte