Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 4. 6. 2014, 13.15

8 let

Legenda o potopljenem zvonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zlati palmi, zlatemu medvedu, srcu Sarajeva in vodomcu se je zdaj pridružil še kipec zvon želja. Predstavljamo vam legendo, ki je navdihnila nagrado Bled Film Festivala.

Legenda o potopljenem zvonu pripoveduje zgodbo o mladi vdovi, ki je v 16. stoletju živela na Blejskem gradu. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. Vendar je hud vihar potopil ladjico z zvonom in ta se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin.

Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Kdor z njim pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni "gospe z jezera", se mu želja izpolni.

Vsakoletno obujanje legende Med letom se legenda o potopljenem zvonu ohranja z zvonjenjem in dobrimi željami na Blejskem otoku in cerkvici na njem. Na božični dan pa Turizem Bled skupaj s potapljači Društva za podvodne dejavnosti Bled, blejskim plesnim studiem in blejskimi pletnarji ter preostalimi sodelavci pričara dvig osvetljenega zvona z dna jezera na gladino.

Dobre želje po dobrih filmih Letos bo gospa z jezera prvič izpolnjevala želje filmskim ustvarjalcem. Nagrado blejskega filmskega festivala, kipec zvon želja (Wishing Bell), je na podlagi celostne podobe BFF in legende o potopljenem zvonu izdelala Zlatarna Celje. Oblikovalci so vizijo pozlačenega kipca zasnovali na "ravnovesju med mogočnostjo in težo zvonca ter lahkotnostjo in svežino podstavka, ki simbolizira vodo."

Katerim filmskim ustvarjalcem se bo želja izpolnila, bo jasno 21. junija, ko bodo avtorji zmagovalnih filmov krstne izdaje Bled Film Festivala prejeli prve zvonove želja. Nekaj je gotovo: BFF bo ljubiteljem sedme umetnosti izpolnil željo po dobrih filmih, prikazanih v idiličnem okolju.

Ne spreglejte