Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
13.29

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

smrt oskar igralka

Četrtek, 15. 6. 2023, 13.29

11 mesecev

Umrla je oskarjevka in nekdanja britanska poslanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Glenda Jackson | Igralka Glenda Jackson je bila med letoma 1997 in 1999 britanska ministrica za promet. | Foto Reuters

Igralka Glenda Jackson je bila med letoma 1997 in 1999 britanska ministrica za promet.

Foto: Reuters

V torek je umrla britanska igralka in političarka Glenda Jackson, prejemnica dveh oskarjev, treh emmyjev in enega tonyja, poroča BBC. Stara je bila 87 let.

Novico o njeni smrti je potrdil njen agent Lionel Larner, ki je pojasnil, da je umrla po kratki bolezni med spanjem na svojem domu v Londonu, ob njej pa je bila njena družina.

Glenda Jackson, ki se je rodila 9. maja leta 1936, je ena izmed redkih igralk, ki je prejela tri najvišje nagrade za igralske dosežke – oskarja, emmyja in tonyja. Oskarja je prejela leta 1970 za vlogo v filmu Zaljubljene ženske (Women in Love) in leta 1973 za A Touch of Class, emmyja leta 1972 za vlogo kraljice Elizabete I. v seriji Elizabeth R (dve nagradi) in leta 2020 za vlogo v drami Elizabeta je pogrešana, tonyja pa leta 2018 za vlogo v igri Three Tall Women.

Udeležila se ni nobene od prireditev, na katerih je prejela oskarja, saj je bila "preveč zaposlena". "Nagrade je lepo imeti, ne naredijo pa te boljše," je lani povedala za BBC.

Bila je ministrica za promet

Pri 18 letih je dobila štipendijo za prestižno Kraljevo akademijo dramske umetnosti v Londonu. Zaposlena je bila v Kraljevi Shakespearovi družbi (Royal Shakespeare Company), kjer je delovala v obdobju od leta 1964 do 1968, tudi pod vodstvom znamenitega režiserja Petra Brooka. Med njenimi izstopajočimi vlogami sta bili Ofelija v Hamletu in Charlotte Corday v Marat/Sade.

Leta 1992 se je odločila, da bo končala svojo igralsko kariero in vstopila v politiko. Bila je poslanka laburistične stranke, kamor je vstopila brez težav, izzivala pa je predvsem kapitalistično politiko prostega trga vlade Margaret Thatcher, za katero je dejala, da uničuje britansko družbo. V politiki je delovala do leta 2015, ko se je znova uveljavila kot igralka. Leta 2020 je tako prejela nagrado Britanske akademije (BAFTA) za vlogo v drami Elizabeta je pogrešana (Elizabeth is Missing). 

Leta 1978 jo je kraljica Elizabeta II. imenovala za poveljnico Reda britanskega imperija, med letoma 1997 in 1999 pa je bila v vladi Tonyja Blaira nižja ministrica za promet. Kasneje je postala zagrizena nasprotnica Tonyja Blaira zaradi vojne v Iraku leta 2003 in med tistimi, ki so ga pozvali k odstopu po samomoru svetovalca za obrambo, čigar poročilo je bilo uporabljeno za opravičevanje invazije.

Pred kratkim je končala snemanje filma The Great Escaper, v katerem je po 47 letih zaigrala z legendarnim igralcem Michaelom Cainom. Sodelovala sta namreč že v filmu Romantična Angležinja (The Romantic Englishwoman) leta 1975.

Med letoma 1958 in 1976 je bila poročena z igralcem in umetnikom Royem Hodgesom, skupaj pa imata sina Dana.

Glenda Jackson (desno) v filmu A Touch of Class | Foto: Profimedia Glenda Jackson (desno) v filmu A Touch of Class Foto: Profimedia

Preberite tudi:

Patrick Gasienica
Sportal Prometna nesreča usodna za smučarskega skakalca
Cormac McCarthy
Trendi Umrl ameriški pisatelj Cormac McCarthy
Sivio Berlusconi
Novice Umrl je Silvio Berlusconi #video
Treat Williams
Trendi V nesreči z motorjem umrl znani igralec
Ne spreglejte