Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 12. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sladice prazniki prazniki

Nedelja, 15. 12. 2013, 16.24

8 let

5 prazničnih sladic brez peke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Praznično vzdušje si lahko pričarate tudi če nimate pečice ali pa enostavno ne želite izgubljati časa s peko. Predstavljamo pet preprostih receptov.

Čokoladne kroglice (truffles) Dekadentna slaščica v malih odmerkih

200 gramov temne čokolade 150 mililitrov sladke smetane 30 gramov masla žlica konjaka (lahko tudi dve) 50 gramov kakava v prahu

Najprej pripravimo čokoladni ganaš, rahlo kremo iz čokolade, smetane in masla. Čokolado nasekljamo in jo shranimo v skledi. Smetano in maslo segrejemo nad srednjim ognjem, tik preden smetana zavre, ogenj ugasnemo, smetano pa prelijemo po čokoladi. Počakamo, da smetana segreje čokolado, šele nato zmes premešamo, da dobimo enakomerno maso. Vlijemo še konjak, spet premešamo, nato pa pokrijemo s folijo in za vsaj 4 ure postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

Iz ohlajene kreme s pomočjo žličke ali naprave za sladoledne kepice oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kakavu. Kakav lahko zamenjamo tudi s sladkorjem v prahu, kokosovo moko, mletimi lešniki, pistacijami …

Kokosove kocke Zaradi belih kokosovih kosmičev spominjajo na sneg

250 gramov maslenih keksov 250 gramov kokosove moke 2,5 decilitra mleka dve rebri jedilne čokolade 150 gramov masla sladkor po okusu

Mleko, maslo, čokolado in sladkor segrejemo, da se čokolada in sladkor raztopita. Maslene kekse s pomočjo kuhinjskega sekljalnika zdrobimo v drobtine. Te skupaj s kokosovo moko primešamo mlečni zmesi. Pekač obložimo s papirjem za peko, po dnu pa razporedimo maso. Tesno pogladimo s pomočjo hrbtne strani žlice. Postavimo v hladilnik za eno uro, nato prelijemo s čokoladno glazuro in posujemo s kokosovo moko. Postrežemo narezano na kocke.

Domača čokolada Le s tistim, kar imate najraje

pol kilograma mleka v prahu 10 dekagramov čokolade v prahu 7 dekagramov grenkega kakava v prahu pol kilograma sladkorja 25 dekagramov margarine 1,5 decilitra vode dodatki po želji (celi lešniki, suho sadje, pistacije, orehi, riževi napihnjenci …)

Sladkor raztopimo v vodi, da dobimo gost sirup. Dodamo margarino, počakamo, da se raztopi in zmanjšamo ogenj na najnižjo temperaturo. Dodamo mleko v prahu, na koščke nasekljano čokolado in kakav ter premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic.

Velik pekač obrnemo, saj bomo čokolado lažje razmazali po dnu, ne da bi nas motili robovi pekača. Površino prekrijemo s peki papirjem, nanj pa nanesemo čokoladno zmes. Po želji dodamo okusne dodatke, nato pa čokolado za eno uro postavimo v hladilnik, da se strdi. Narežemo ali nalomimo jo na primerno velikost. Domača čokolada je lahko tudi ljubko darilo za praznike!

Zimska sadna solata Vitamini v obliki sladice

granatno jabolko vaniljev kaki drobne mandarine kivi ananas kokos

V sadno solato lahko zmešate praktično karkoli vam srce poželi. Posezite po sezonskem sadju ali takšnem, ki vas spominja na praznike. Granatno jabolko bo dodalo svežino in barvo, mandarine pa najprej olupite in krhljem odstranite belo povrhnjico. Kivi in ananas bosta v solato dodala kiselkast okus, sveže kokosovo meso pa bo spomnilo na tople kraje.

Suho sadje v čokoladi Malce zdravega in malce sladkega

suho sadje po okusu (jabolčni krhlji, posušene marelice, suhe fige, suhe hruške, izkoščičene suhe slive …) kakovostna čokolada malce masla

Čokolado z malce masla raztopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Velik pladenj prekrijemo s papirjem za peko ali folijo in za pol ure postavimo v zamrzovalnik, da se ohladi. Sadje pomakamo v čokoladni preliv in odlagamo na pladenj. Za eno uro postavimo v hladilnik, nato pa uživamo v zanimivem okusu.

Ne spreglejte