Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo recikliranje

Petek, 4. 3. 2016, 14.33

8 let

Kaj storiti s počrnelimi in prezrelimi bananami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenci imamo racionalizacijo prehrane v genih in zgodovini.

V resnici je zelo zabavno, da živimo v kapitalizmu in se nenehno sprašujemo, koliko hrane zavržemo in kako lahko to preprečimo. Paradoks je, da kapitalizem temelji na tem, da ne popravljamo čevljev in oblek, temveč kupimo nove. Zakaj bi bila torej hrana izjema? Iz čiste slabe vesti, ker vemo, da v trgovini vsakič kupimo preveč?

Pomanjkanje, ki vodi v domiselnost Nam, ki smo del življenja preživeli v socializmu, je racionalizacija porabe hrane še posebno zabavna. Pravzaprav je še dobro, da se del populacije še vedno spominja, kako se je bilo treba bojevati za vsak deciliter olja, košček čokolade in gram sladkorja ter kako so bile domiselne naše mame, da so iz mesnega narezka lahko skuhale okusno večerjo. Če bi sodobnemu otroku mama zdaj ocvrla mesni narezek ali kolut posebne salame, bi jo verjetno prijavil na center za socialno delo.

Nekaj te racionalizacije prehrane pa imamo Slovenci tudi zapisane v genih. Naša nacionalna hrana je zaradi zgodovinske danosti – oziroma nedanosti – skromna. Ko sem pred dnevi skuhala juho iz zelja in krompirja, ki smo jo vedno jedli doma in je zelo tipična slovenska skromna kmečka hrana, se je mož, Neslovenec, seveda, skoraj ločil, češ da kaj takega pri njih ne postrežejo niti v vojski ali malezijski hišni pomočnici. Meni pa se je zdelo strašno fino, da je bil poleg juhe še funšterc ali rudarjevo sonce, debela kisla palačinka, ki jo pomakaš v juho, in sem mirno mlaskala naprej.

Reciklirajte! Torej – Slovenci bi morali zlahka biti prvaki v zmanjševanju količine odpadne hrane, saj imamo vse danosti in znanje, da "škart" hrano recikliramo. Gnila jabolka v kompot, uvelo zelje v kisanje, mehko zelenjavo v enolončnice, trd kruh v cmoke, stara sumljiva jajca v šmorn.

Črne prezrele banane, ki so ostale v košari s sadjem, pa v bananin kruh, modno pecivo brez sladkorja, idealno za zajtrk, za k čaju ali kavi.

Bananin kruh

25 dag bele moke pol vrečke pecilnega praška 2 jajci 12 dag margarine štiri velike žlice medu ščep soli ščep muškatnega oreščka ščep cimeta vanilin sladkor 2 banani pol tablice jedilne čokolade pest suhih fig pest mandljev

Moko premešamo s pecilnim praškom. Jajca penasto umešamo, dodamo zmehčano margarino, sol, med, vanilin sladkor in začimbe. Suhe fige drobno narežemo, prav tako mandeljne. Namesto fig lahko uporabimo rozine ali suhe slive, namesto mandljev lešnike ali arašide. Banani olupimo in zmečkamo z vilicami. V mešanico z jajci najprej vmešamo moko, nato dodamo preostale sestavine, nazadnje na koščke nalomljeno čokolado. Dobro premešamo ter vlijemo v namaščen podolgovat pekač. Lahko pečemo tudi v modelu za šarklje. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno eno uro.

Ohlajen kolač lahko posujemo z mletim sladkorjem ali prelijemo z medom.

Ne spreglejte