Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
9.21

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Natisni članek

kmetija lokalna hrana hrana SPAR advertorial

Torek, 2. 11. 2021, 9.21

2 meseca, 2 tedna

Podprimo lokalne proizvajalce hrane

Kam po domače mlečne izdelke?

Vsebino omogoča SPAR Slovenija
sir | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Domača živila niso samo trend. Njihova uporaba je okolju prijazna, obenem pa nam lokalni izdelki zagotavljajo tudi neprekosljivo kakovost in svežino. Tudi pri mlečnih izdelkih kupci vse pogosteje posegamo po izdelkih lokalnega izvora. Pa veste, kje lahko dobite najboljši domači sir, skuto, mleko in ostale mlečne dobrote? Da bi dobili mlečne izdelke slovenskih proizvajalcev, ne potrebujete iti daleč, zagotovo jih najdete tudi v vaši bližini.

Tudi v vaši bližini

Tudi vi preprosto obožujete izdelke malih, idiličnih kmetij? Da bi bili ti vsak dan na vaši mizi, se vam ni treba peljati daleč. Pri Spar Slovenija so poskrbeli, da lahko na njihovih policah vsakodnevno najdete domače izdelke lokalnih proizvajalcev, med njimi tudi izdelke prav posebne slovenske kmetije s kočevskega konca.

Trije mladi bratje Jaša, Urban in Vito in David Urankar. | Foto: Trije mladi bratje Jaša, Urban in Vito in David Urankar.

Spoznajte ekološko kmetijo Kocjančič

Ekološka kmetija Kocjančič je družinska kmetija iz vasi Gotenica, ki je obdana z neokrnjeno naravo. Odlične mlečne izdelke ustvarjajo trije mladi bratje Jaša, Urban in Vito, ki jih je nad kmetijstvom navdušil oče Marko. Na trajnih pašnikih se pase okoli 240 glav goveje živine, na kmetiji pa se ukvarjajo s pridelavo in predelavo ekološkega mleka v mlečne izdelke. Kmetijo in pridne roke, ki ustvarjajo vrhunske mlečne izdelke, lahko še bolje spoznate v spodnjem videu, kjer boste izvedeli tudi, kako poteka njihov vsakdan, kako si bratje in oče razdelijo vsakodnevno delo in kako skrbijo za neprekosljivo kakovost in svežino izdelkov.

Odlične izdelke kmetije Kocjančič najdete v Sparu, kjer nudijo kar 70 %* izdelkov domačih pridelovalcev in proizvajalcev.

Katere izdelke ponuja ekološka kmetija Kocjančič?

Ekološka kmetija Kocjančič daje velik poudarek na načinu reje krav. Krave pri njih namreč ne živijo v klasičnih hlevih, ampak se tudi pozimi pasejo zunaj, kar je za slovenski prostor prava posebnost. Živali so tako ves čas na svežem zraku in se svobodno pasejo na širnih pašnikih, kar se pozna tudi na kakovosti izdelkov. Pa veste, katere ekološke mlečne izdelke ponujajo?

Kmetija se seveda lahko pohvali s kakovostnim ekološkim mlekom, iz katerega izdelujejo tudi ostale ekološke mlečne izdelke, kot so bio jogurti, skuta in vrhunski siri, ki jim bratje dodajajo tudi posebne sestavine, kot sta poper ali čili.

Sodelovanje ekološke kmetije Kocjančič in podjetja SPAR Slovenija je pred kratkim obrodilo nove sadove – poleg tega, da v trgovinah SPAR ponujajo bio jogurte s kmetije, so v sodelovanju z brati in očetom Kocjančič razvili tudi bio mleko ter bio sir iz Gotenice, ki sta vam na voljo pod blagovno znamko SPAR Natur*pur.

Sir in mleko iz Gotenice. | Foto: Sir in mleko iz Gotenice.

Kako porabiti ekološke izdelke, preden se jim izteče rok uporabe?

Lokalni izdelki ne potrebujejo dolgotrajnega transporta, zato so, še posebej kadar je govora o sadju in zelenjavi, obrani na vrhuncu zrelosti, s čimer so okusnejši od uvoženih pridelkov. Posledično so bolj sveži, kar še dodatno izboljša njihovo kakovost.

Ko govorimo o mlečnih izdelkih lokalnih pridelovalcev, so ti tudi bolj ekološki, zaradi česar je ključno, da pridejo od kmetije do naše mize čim prej, morda celo v manj kot 24 urah. Na ta način imamo lahko izdelek doma dlje časa. Njihov rok uporabe je namreč krajši, a to ne sme biti razlog, da se ne bi odločali za nakup svežih in ekološko pridelanih mlečnih izdelkov.

Škoda bi bilo zavreči sveže mleko. Preverite, kako ga lahko uporabite za pripravo drugih živil in s tem podaljšate njegov rok uporabe.  | Foto: Getty Images Škoda bi bilo zavreči sveže mleko. Preverite, kako ga lahko uporabite za pripravo drugih živil in s tem podaljšate njegov rok uporabe. Foto: Getty Images

Poiskali smo nekaj idej, kaj lahko naredite s svežim kravjim mlekom, za katerega se bojite, da mu bo potekel rok uporabe, preden ga boste uporabili. Obstaja namreč več načinov, kako porabiti, skuhati ali drugače ohraniti in s tem podaljšati rok uporabe svežega mleka. Porabite ga lahko tako, da naredite:

  • Sir Ricotta | Foto: Getty Images Sir Ricotta Foto: Getty Images domači grški jogurt,
  • domače maslo,
  • domači sadni šerbet,
  • doma narejen kefir,
  • doma narejeno kislo smetano,
  • pana coto,
  • sir Ricotta,
  • sveže mleko lahko tudi zmrznete in ga kasneje uporabite za kuhanje ali
  • naredite bešamel (nekaj za danes, nekaj pa ga zmrznete za kasnejšo uporabo).

Kako narediti okusen sir Ricotta iz domačega mleka?

Sir Ricotta mora biti mehak, svilnat in okusen, takšen, ki se kar stopi v ustih. Je izjemno hranilen, saj njegova ravno pravšnja kombinacija vsebnosti beljakovin in relativno nizke vsebnosti maščob ustvarja popoln prigrizek, h kateremu se odlično poda sadje ali celo koščki čokolade. Skupaj s sadjem ga lahko s pomočjo paličnega mešalnika tudi spremenite v okusen in hranljiv smuti.

Iz sira Ricotta lahko pripravite lazanjo.  | Foto: Getty Images Iz sira Ricotta lahko pripravite lazanjo. Foto: Getty Images

Pogosto se uporablja pri pripravi lazanj ali polnjenih testenin, lahko pa ga uporabimo tudi v sladicah, palačinkah, kot instant kremasto sredstvo za zgoščevanje omak in celo kot osnovo za različne siraste jedi. Najboljše pa je, da je sir Ricotta najbolj enostaven sir za pripravo v vašem domu, saj recept ne predvideva nobene posebne opreme.

Priprava okusnega sira Ricotta iz svežega kravjega mleka je enostavna.  | Foto: Getty Images Priprava okusnega sira Ricotta iz svežega kravjega mleka je enostavna. Foto: Getty Images Sestavine:

  • mleko,
  • limonin sok ali kis in
  • sol.

Priprava:

Mleko segrejte do vretja, dodajte limonin sok ali kis in sol. Ohladite in počakajte, da nastane skuta. Mešanico mleka in skute precedite čez drobno cedilo. Cedilo lahko po potrebi tudi obložite s krpo. Celoten postopek vam bo vzel največ eno uro. Sir uporabite takoj ali pa ga shranite v hladilnik. V tem primeru ga shranite v neprodušno zaprto posodo, v hladilniku pa ga imate lahko največ štiri dni.

Kam torej po domače mlečne izdelke?

Zdaj veste, kje lahko dobite kakovostne in sveže mlečne izdelke, ne da bi morali za to sami obiskati katero od ekoloških kmetij po Sloveniji. Poiščite jih v trgovinah Spar ali Interspar. Slovensko kmetijstvo lahko podprete tako, da ob naslednjem nakupu v svojo košarico umestite tudi izdelke domačih proizvajalcev.

 

*Vir: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Več na www.spar.si.
Ne spreglejte