Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
8.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino Šuklje Bela krajina Barje

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 8.17

6 let, 7 mesecev

Ko Belokranjec toči vino na ljubljanskem Barju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek so v gostilni Kirn predstavili najobetavnejšega belokranjskega vinarja.

Že kar nekaj časa je minilo, odkar so v kultni gostilni Kirn na Jezeru nazadnje organizirali predstavitev kakšnega od slovenskih vinarjev. Prejšnji teden pa se je spet zgodilo. V glavni vlogi je nastopil mladi Belokranjec Matija Šuklje, ki ga mnogi vidijo kot novo zvezdo naše vinske scene, še posebej odkar je s svojo modro frankinjo letnik 2011 dokazal, da Bela krajina še zdaleč ni samo dežela sladkih vin.

V petek je v spodnji barjanski postojanki s pomočjo sestre Katje, ki je, mimogrede, doktorica enologije, Šuklje predstavil aktualne letnike. Ob spremljavi treh navdušujočih belokranjskih pogač (s kumino, s slanino in s sirom) in suhomesnatih izdelkov iz istih krajev se je izkazala tudi domača kuhinja s svojim znamenitim izborom hladnih predjedi. Umanjkale niso niti paštete niti variaciji govejega jezika v bučnem olju in v gorčični omaki, na svojem mestu je bila kranjska klobasa s pripadajočim hrenom, nedaleč stran je vabila žolca v bučnem olju.

Pojedino, kot so ob takšnih degustacijah redke v naših krajih, so zaokrožili z golažem divjačine in govedine, joto, ričetom in vampi. Tisti redki, ki so še lahko nadaljevali, pa so dobili še znamenito Kirnovo pehtranovo potico in slivov zavitek. Občinstvo, bolj ali manj je šlo za strokovno dokaj osveščeno javnost, je bilo navdušena, tudi zato, ker je razpoloženje dvigoval večno zeleni Tomo Jurak s svojim instrumentom. Naj še nekaj zapišemo o ponudbi vina mladega Šukljeta iz Trnovca pri Metliki, ki ob Prusu in Šturmu očitno postaja novo belokranjsko vinsko ime: začelo se je z mladim rdečim vinom, nadaljevali smo s sauvignonom, se lotili zvrsti kernerja in sauvignona, poskusili rosé, aktualno modro frankinjo z imenom Vrbanjka (letnik 2012) in se posladkali s sladkim sauvignonom iz sušenega grozdja. Sodba? V kleti Šuklje so si postavili visoke cilje, prepričani so, da lahko Bela krajina tudi s suhimi vini parira preostanku vinorodne Slovenije. Za zdaj jim, predvsem z belo zvrstjo, to tudi uspeva. Ob mladostni zagnanosti, ki jo premorejo, smo vsekakor optimistični.

Ne spreglejte