Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 12. 2013,
16.11

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

jajčni liker punč

Sreda, 25. 12. 2013, 16.11

3 leta, 5 mesecev

Najboljše pijače za praznični čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družinsko praznovanje bo kmalu za nami in nastopili bodo zadnji letošnji dnevi, ko se spodobi, da nazdravimo s prijatelji in prijateljicami.

Jajčni liker

Klasika, ki ste jo zagotovo že kdaj srečali v ameriških filmih, ima tako svojo alkoholno kot brezalkoholno različico. Čeprav ga povezujemo z Božičem, se njegova sezona začne že v začetku novembra in konča za novo leto. Ker vas lahko tudi nasiti, ga je najbolje postreči ob prigrizkih in ne ob večerji.

Potrebujete: 6 jajc skodelico sladkorja 1 dl vinjaka 2,5 dl viskija polovica žličke vaniljevega izvlečka četrtina žličke muškatnega oreščka v prahu 0,25 litra sladke smetane 0,75 litra mleka

Vse sestavine pred mešanjem dobro ohladite. Jajca stepite z mešalnikom dokler ne postanejo penasta, nato pa jim med mešanjem dodajajte sladkor, vaniljo in muškatov orešček. Ugasnite mešalnik in dodajte stepemo smetano, mleko, vinjak in rum. Pijačo pred serviranjem dobro ohladimo. Postrežemo s cimetovo paličico in posujemo z muškatnim oreščkom. Brezalkoholno različico naredite na enak način, le brez alkohola.

Praznični punč

Poleg jajčnega likerja je praznični punč še ena od klasik za konec leta, le da je ta precej manj nasitna.

Potrebujete: 1 liter pomarančnega soka (najbolje, da stisnete rdeče pomaranče) 1 strok vanilje 50 gramov vaniljevega sladkorja 150 ml pomarančnega likerja

Limono ožamemo v kozico in ji dodamo pomarančni rok. Vaniljev strok prerežemo in postrgamo semena, dodamo še liker in sladkor. Kozico segrevamo na štedilniku in vmes ves čas mešamo. Topel napitek postrežemo v skodelicah.

Praznični kompot

Če pa ste letošnji december že preveč pili, si lahko pripravite okusen praznični kompot.

Potrebujete: 3 jabolka 3 hruške 5 dl vode 70 gramov rjavega sladkorja 1 žlička cimeta v prahu 1 palčka cimeta 3 zvezdasti janeži 5 klinčkov 1 limona

Jabolka in hruške operemo ter narežemo na krhlje. Vodo zlijemo v lonec, dodamo sladkor in začnemo kuhati. Dodamo sadje, sok ožete limone, cimet, zvezdasti janež in klinčke. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut, nato pa odstavimo, ohladimo in postrežemo. Če ste bolj lene narave zmešajte pomarančni in jabolčni sok ter dodajte začimbe.

Ne spreglejte