Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izbor ocenili smo Italija

Petek, 19. 9. 2014, 13.45

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – Furlanija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podobno kot prejšnji teden hrvaško smo kot še eno obmejno sestavili furlansko lestvico. Gre za sosede, ki trenutno gojijo eno najboljših gostinskih scen v Evropi.

Furlanija ima namreč vse, kar imajo veliki. Ima morje – pravzaprav veliko več morja kot mi. Ima vinarje – veliko bolj znane kot mi. Imajo tradicijo v kuhinji, ki je podobno kot pri vinih v velikih delih povezana tudi z našo deželo. Naj takoj povemo, da smo izpustili nekatere slovenske gostilne, ki smo jih že prej uvrstili na primorske lestvice, in jasno, če v gostilni še nismo bili, je nismo postavili na lestvico. A tudi to je treba reči, bili smo na vseh pomembnejših lokacijah.

Naj mimogrede dodamo, da je lani Michelinov vodič gostilnam na tem območju malce dvignil ocene. Ne zvezdic, teh imajo še vedno enako, ampak druge označbe, ki jih podeljujejo. Praktično vsi lokali so dobili dodatne vilice, ali kot pravijo Italijani – forchette. Ni dvoma, med naštetimi gre za praktično same izjemne lokale.

1. Altran (Ruda)

Naš favorit je (že nekaj časa) velika prenovljena kmetija v neposredni bližini Villesseja (Vileša). Do skrajnosti kreativna kuhinja, tako z morskimi kot mesnimi in zelenjavnimi jedmi – degustacija je ocenjena na okoli 50 evrov. Imajo izjemno vinsko karto in Michelinovo zvezdico, ki ob kaminu čaka na družbo. Zraven so pri Michelinu dodali tri vilice (od petih možnih), L'Espresso pa jim je dal 16,5 točke (od 20).

2. Agli Amici (Godia)

Streljaj od Vidma proti severu stoji najbolj nora kreativna kuhinja v Furlaniji. Spodobna, a ne pretirano bogata vinska karta in razmeroma sprejemljive cene (šest jedi za 75 evrov), kar moderno oblikovan lokal pripelje do dveh Michelinovih zvezdic. Francozi so jim dodali štiri vilice, najpomembnejši italijanski ocenjevalci L'Espresso pa kar 18 točk, kar jih uvršča med osemnajsto in petindvajseto mesto v Italiji.

3. Aquila d'Oro (Rutarji)

Ena najlepših zgradb v Brdih. Bogata, lahko bi rekli prestižna in le za odtenek tudi ustvarjalna kuhinja z razgledom za bogove. 80 evrov na osebo brez pijače in kar malce nizkih 15 točk po L'Espressu. Michelin pravi drugače, ena Michelinova zvezdica in kar štiri vilice.

4. Orsone (Čedad)

Ameriško-istrski kulinarični zvezdnik Joe Bastianich je odprl prvo podružnico v Evropi. In na pogled se zdi, da mu je uspelo. Destinacija med vinogradi ponuja hrano na najvišji ravni, ki jo pripravljajo njegovi mojstri iz ZDA, solidno vinsko karto, bar s prigrizki in najboljšimi žganicami in še sobe za tiste, ki ponoči ne zmorete šofirati v domovino.

5. La Taverna (Colloredo di Monte Albano)

Graščina v Furlaniji brez velikega filozofiranja. Cena klasičnega menija s šestimi fantastičnimi jedmi in desetinami sladic je 75 evrov. Imajo tri debele vinske karte, eno za Furlanijo, drugo za Italijo in tretjo za tujino. Imajo tudi eno Michelinovo zvezdico in 15,5 točke po L' Espressu.

6. La Primula (San Quirino)

Pravijo, da ima Primula najbolj natančno vinsko karto v Furlaniji. Ne vem, ali to drži, gotovo pa ima med nosilci Michelinovih zvezdic največ slovenskih vin. Sicer pa kreativna, skoraj izključno morska hrana (najdražji meni je 70 evrov), ki ji Michelin daje eno zvezdico in štiri vilice, L'Espreso pa 15,5 točke. Imajo tudi sobe.

7. Il Cecchini (Pasiano di Pordenone)

Lahko bi rekli, da so druge gostilne v teh krajih malce spustile cene. Cecchini pa ne. Najdražji meni je kar 155 evrov, najdražja ribja jed pa 45 evrov. Slovijo po izredni kreativni morski kuhinji in po najboljših (najdražjih) šampanjcih, tudi do 1950 evrov – Salon. Če vas vleče tako daleč, imajo tudi sobe. Michelin jim daje zvezdico in štiri vilice, L'Espresso pa 15 točk.

8. Scabar (Trst)

Gostilna, kjer postrežejo tudi v slovenščini, a zdi se, da v obilici gostov iz vse Evrope tega ne obešajo ne veliki zvon. Morska hrana z mnogimi dodatki, predvsem zelenjave in zelišč. Prav posebna vinska karta. Jedli boste za kakšnih 50 evrov na osebo. Michelin jim daje zgolj tri vilice, L'Espresso pa 13 točk.

9. Grani di Pepe (Flaibano)

Prijazna furlanska kuhinja, ki bazira na lokalnem pršutu, mesu in zelenjavi. Marsikaj se da pojesti že pod 40 evrov. Sicer pa malce posebna vinska karta, kjer ob lokalnih vinih dobite tudi marsikaj francoskega. Izredno urejeni prostori in hotel. Michelin jim daje samo dve vilici.

10. Ristorante Golf Club (Trbiž)

Mojster Ilija, ki se je iz Kranjske Gore preselil čez mejo, s svojo preprosto, po drugi strani pa vseeno ustvarjalno kuhinjo, lepo prodira. V L'Espressu so mu nazadnje dodelili 14,5 točke. Veliko raje ima ribe kot meso (meni sedmih jedi je 50 evrov), z vinsko karto pa ne blesti in morda ga zato Michelin ne opazi.

Ne spreglejte