Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
11.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 8. 2014, 11.59

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – severna Primorska in Goriška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V teh kulinarično razgibanih krajih nekatere najbolj zanimive gostilne na obeh straneh meje vodi slovenska roka.

Na našem gostilniškem zemljevidu k severni Primorski kot običajno pridružujemo Novo Gorico in Gorico z okolico. Na tem območju je tudi nekaj mojstrov slovenskega rodu, ki domujejo v tujini, a nas to ne moti, podobno kot italijanskih kulinaričnih vodičev ne moti, da v vrh furlanske kuhinje postavljajo naše gostilne.

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid)

Letos je Franko naredil še korak ali dva naprej. Kuharica Ana Roš je bila povabljena med najboljše v Red Bullov Ikarus, kot posebej obetavno jo omenja spletna stran 50 najboljših restavracij na svetu, postala pa je tudi obraz kartice MasterCard. Najpomembnejša slovenska kreativna kuhinja in vinska karta s poudarkom na ekološki kapljici. Najdaljši meni z devetimi jedmi za 80 evrov na osebo.

2. (1.) La Subida (Krmin)

Joško Sirk ima Michelinovo zvezdico in še nekaj pohval za hrano in ureditev prostora. Veteran slovenske kuhinje ponuja lokalno hrano, svoj vrhunski kis in ekološka vina z obeh strani meje. Turistična točka in resort za tiste, ki ljubijo konje, Brda, tenis … 60 evrov na osebo.

3. (3.) Gostilna Devetak (Sovodenj)

Ljubljenec italijanskih ocenjevalcev hrane, ki v zadnjem času dodaja še družinsko ekološko pridelavo hrane in atraktivne sobe. Izjemna vinska karta lokalnih, slovenskih in tujih vin. Hrana je lokalna, bolj primerna za jesenske in zimske dni. Cena hrane 35 evrov.

4. (4.) Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Nekoč najprestižnejša in najdražja zgodba v naših krajih, ki predvsem morske prebivalce prodaja na kolišču nad ribnikom pri Novi Gorici. V zadnjem času so dodali tudi nekaj več mesa in nekoliko umirili cene. Vinska karta po novem predvideva bolj lastne proizvode, predvsem peneče. Okoli 60 evrov za hrano.

5. (-) Restavracija Dam (Nova Gorica)

V prvi plan se vrača ribja zgodba iz Nove Gorice, kjer je zdaj mogoče najti marsikaj tistega, kar smo včasih dobili v boljših Hitovih lokalih. Natančno pripravljene ribje kreacije v meniju za 50 evrov. Vina so v glavnem iz bližnje okolice, pa še kakšno bolj oddaljeno penečo kapljico imajo.

6. (9.) Restavracija Gredič Avenanti (Ceglo)

Atraktivna lokacija v Brdih in italijanski kuharski mojster Cristian Avenanti, ki pripravlja kreativni mesni meni za kakšnih 40 evrov in ribjega za okoli 60 evrov, sladico pa je treba prišteti posebej. Vina so izbrana z obeh strani gradu, pa še kakšnega Štajerca in tujca dodajo.

7. (-.) Trattoria Alla Posta (Hlodič)

Gostilna pri pošti, v beneških hribčkih, je ena tistih zamejskih postojank v Italiji, ki glasno poudarjajo lokalno hrano in slovensko poreklo. Izredno natančno pripravljen meni lokalnih in celo avtohtonih jedi za 25 evrov in vinska karta z manj kot ducatom buteljk iz Collia.

8. (7.) Sale e Pepe (Srednje nad Čedadom)

Še ena prav posebna gostilnica v hribih Benečije nad Čedadom. Lokalna, malce kreativna zelenjavno-mesna kuhinja in natančno izbrana lokalna italijanska vina ter samosvoj slovenski jezik domačinov in domačink. Hrano, meni petih jedi, dobite za nekaj manj kot 30 evrov na osebo.

9. (9.) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Gostinski obrat, ki se poskuša z vrhunsko lokalno in malce tudi italijansko kuhinjo, zraven pa dodaja vinoteko najboljših vipavskih in briških mojstrov. Cene okoli 35 na osebo.

10. (5.) Trattoria Majda (Gorica)

Gostilna v središču mesta, v kateri kuhajo in natakajo avtohtone goriške zgodbe, od vrtnic do robespierra. Še posebej radi imajo vegetarijance. Ob gostilni imajo tudi vinoteko z izbranimi vini. Hrana – 35 evrov na osebo.

Ne spreglejte