Deja Crnović

Torek,
2. 6. 2015,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 2. 6. 2015, 8.51

8 let

Jela Krečič o ljubezni in tem, da ni druge

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Romaneskni prvenec Jele Krečič je slogovno iskriva in inteligentna ljubezenska zgodba, ki se z jasnim filozofskim načrtom postavi po robu klišejem.

Avtorica: Jela Krečič Založba: Beletrina Cena: 26 evrov

Filozofinja, novinarka in kolumnistka Jela Krečič se v svojem prvem leposlovnem delu Ni druge loteva klasične teme – ljubezni; glavnega junaka Matjaža, fotografa Dela, po sedmih letih zapusti Sara, ta pa se, da bi ji pokazal, da je šel naprej in da se spet lahko sproščeno družita, odloči, da si bo našel novo. Začne se ljubezenska odisejada po ljubljanskih žurerskih prostorih, od Petkovškovega nabrežja do nočne Metelkove, od zasebnih novoletnih zabav pa do izletov zunaj Ljubljane, kot so množično "romanje" v Jajce, piknik na Krasu in obvezen obisk Hvara.

Prek zabavnih dialogov in modrovanj ob pijači se Matjaž pomika skozi različne fenomene sodobne družbe, kot so okoljevarstvo, marksizem, jugonostalgija, prekariat, krščansko čistunstvo in hedonizem, med tem pa bolj ali manj uspešno spoznava osebe, ki bi lahko nadomestile izgubljeno Saro. Čeprav so te osebe skozi junakove oči pogosto prikazane kot karikature omenjenih fenomenov, Jeli Krečič uspe ustvariti večdimenzionalne like, ki dokazujejo, da je ljubezen, tudi v fazi iskanja, več kot samo binarno parjenje vnaprej določenih sprejemljivih kombinacij samcev in samic.

Ni druge je v svojem bistvu komedija, če bi ji iskali filmski žanr, bi šlo za romantično komedijo, ki pa se uspešno izogne vsem nadležnim klišejem o iskanje prave/ga in newagerskim prepričanjem o sorodnih dušah. Roman ljubezen osvobodi tragične intime in jo postavi tudi v javni kontekst, v interakcijo z družbo, družbenimi okoliščinami ter prijatelji in prijateljicami, s čimer ta začne dobivati povsem nove razsežnosti. Vmes avtorici uspe preseči še nekaj stereotipov in ustvariti lik psihoterapevtskega patra, ki služi kot katalizator za junakova spoznanja:

Zaradi živahnega sloga pisanja, bistrih dialogov in premišljene strukture je roman Ni druge izjemno berljiv, vsebinsko bogat, poln referenc na svet, v katerem živimo, zaradi piknika pri urednici Dela pa še posebej zabaven za poklicne kolege in kolegice avtorice.