Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
10.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Beja

Torek, 21. 1. 2014, 10.35

6 let, 1 mesec

Na Ljubljanskem gradu instalacija mladega umetnika Borisa Beje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

V Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu bodo v sredo na ogled postavili instalacijo mladega umetnika Borisa Beje z naslovom Menuet zanj.

Prostorsko postavitev sestavljajo štirje objekti, pod katerimi se skrivajo podatki oziroma podobe iz našega vsakdana, je povedal umetnik, ki želi opozoriti na "tisto pod oziroma za umetnino".

Instalacijo na prvi pogled sestavljajo "štiri mize", pod njimi pa se skrivajo različne podobe. Vsak objekt je po umetnikovih besedah v minimalistični maniri personifikacija nekega dogodka. Kot je poudaril, se je pri delu zgledoval po ameriškem umetniku Donaldu Juddu, znanem po minimalističnih pristopih.

Štirje objekti tvorijo celoto in se stekajo v center, ki ga narekuje arhitektura peterokotnega stolpa, je povedal Beja, ki je želel opozoriti predvsem na hrbtno, nevidno plat umetnine. "Vedno se nekaj skriva tudi zadaj. Vsaka umetnina ima tudi zadnjo oziroma spodnjo stran," je pojasnil.

Vsebinsko bi lahko nevidno stran umetnine - to kar je pod mizo - primerjali s posli, ki se v družbi ali politiki sklepajo "pod mizo", obenem pa želi umetnik opozoriti tudi na vse tisto, kar je družbi skrito.

Po umetnikovih besedah je pomembna tudi vloga gledalca, ki se ob raziskovanju umetniškega dela in njegove druge strani spremeni v voajerja.

Razstavni projekt Menuet zanj vključuje vidni kontakt s podobo, ki je zakrita oziroma postavljena v ravnini popka. Označevalni lik nagovarja gledalca, da se skloni pod umetniško delo, kjer uzre podobo, ki je fiksirana na površini strešne kritine. Podoba s figuralnim motivom je digitalno obdelana, natisnjena in pritrjena na rebrasto podlago aluminijastega strešnika, velikega en kvadratni meter, piše na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Razstavo, ki bo na ogled do 30. marca, na Ljubljanskem gradu pripravljajo v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov. Ljubljana. Kustosinja postavitve je Jadranka Plut.

Ne spreglejte