Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2012,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2012, 7.15

8 let

Celjska cARTika Ajda uživa v neskončnosti pisanega ustvarjanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ajda Seničar je mlada ustvarjalka, polna zamisli, življenja, energije in besed, ter predvsem zaljubljena mladenka v svet neštetih možnosti ustvarjanja.

V Celju je v začetku letošnjega poletja pred celjsko knjižnico zaživel umetniški sejem cART in ena izmed pobudnic je bila tudi Ajda. "Umetniški sejem je plod želje manjše skupine ustvarjalk, ki smo se spoznale prek Facebooka. Začelo se je s piknikom, ki sta ga dve izmed nas organizirali v parku, kamor je vsaka prinesla nekaj svojih izdelkov. Ugotovile smo, da bi bilo super, če bi imeli tudi v Celju takšne sejme, kot se odvijajo v Ljubljani in Mariboru." Tako je zaživel cARt, c – Celje in ART – umetnost, unikatnost. Dogodek so objavile na Facebooku, ki je kot virus okužil in pripeljal obiskovalce in nove ustvarjalke, na novembrskem sejmu jih je bilo rekordno sedemindvajset.

Osnovna skupina cARTik Osnovna skupina cARTik so poleg Ajde še Manja Koren Kodele, Špela Poljanšek, Branka Žula, sestri Petra in Nena Žmajde, Taja Kveder, Danijela Lončar in Urška Sotler.

Ime cART je zamisel Ajdine mame, ki je tudi umetnica po srcu, a ni nikoli s svojimi umetniškimi izdelki stopila iz svoje sobe, zato zdaj prek Ajde živi del svojih sanj. Ime se je med puncami in obiskovalci zelo hitro prijelo, poleg tega pa samo ime nosi zelo dobre izpeljanke: Vabljeni na cARTanje, pridejo nove cARTike.

"Med ustvarjalkami je odlična energija, uživam v naši družabnosti in skupnih interesih. Moja najboljša prijateljica je rokometašica in se odlično razumeva, a ona mi težko opiše občutke ob zadetku gola, tako tudi mene težko razume, kakšna težava je, če zadrga ne sodi k gumbku na prstanu. Ob teh puncah pa so seveda vse te ustvarjalne težave zelo razumljive," z nasmehom razlaga Ajda.

Ajda ustvarja že od nekdaj, saj ji je mama umetniško žilico položila že v zibelko. "Mamica je vedno raje videla, da sem se igrala s plastelinom in barvicami kot pa z barbikami."

Navdih našla v škatli lesenih obročkov Štiri leta nazaj se je v njihovi garaži pojavila škatla lesenih obročkov s starih zaves, ki so čakali, da je prišel njen dan navdiha. Nekega dne si je namreč zaželela ogromen črn prstan, ki ga ni našla nikjer, in pomislila je, da bi si ga mogoče naredila kar sama. Šla je v garažo, vzela obroč, ga malce povila s svilenim trakcem, dodala gumbe, in nastal je njen črni prstan, ki ima še vedno posebno mesto.

"Ljubim odštekane kombinacije Najprej je ustvarjala za domače in prijatelje, pred dvema letoma pa je registrirala osebno dopolnilno dejavnost, tako se zadnje čase pokaže tudi zunaj poznanih okvirjev. "Skozi leta ustvarjanja me je pot pripeljala do trakcev, gumbkov, obročkov, pikic, zadrgic, našitkov in podobnih cukrčkov, ki so zdaj rdeča nit mojega ustvarjanja." Njen nakit je poln pisanih barv in neverjetnih kombinacij. Barva, ki je ne uporablja? "Ne, te niti ni, čeprav prevladujejo zelene, turkizne, vijoličaste. Zavestno se včasih prilagodim letnemu času in strankam. Jesenski čas je poln zelene, rumene, srebrne, zlate. A bolj kot barve ljubim kombinacije, želim si čim bolj odštekanih kombinacij barv in tudi materialov."

Nekateri pri svojem ustvarjanju potrebujejo popoln mir in tišino, radoživo Ajdo pa tišina spravi v stanje popolne neustvarjalnosti. "Kadar ustvarjam, potrebujem dogajanje okoli sebe, tako se sprostim in tako nastajajo bolj drzne stvari, kot pa če sem v tišini."

P!ka. Za piko na i In od kod ime P!ka. Za piko na i? "Že od nekdaj mi je bilo všeč ime Pika in vedno sem si rekla, da bo moja hčerka Pika. No, zdaj še nimam hčerke Pike, imam pa psičko s tem imenom, ki jo obožujem. In če pomislim na obliko, potem je to vedno krog, ki je spet povezan s piko."

Ajda je bila vedno prepričana, da bo pediatrinja. A ko je v zadnjem letniku srednje šole kot bolnica preživela nekaj dni na pediatrični kliniki, je ugotovila, da bo zanjo kot preveč čustveno dekle poklic pediatrinje prehud napor, ko bi se morala srečati z zares bolnimi otroki. Tako je Ajda zdaj absolventka ekonomije, ki si sebe ne predstavlja v pisarni, a ima dolgoročne načrte, da bo združila poslovno z ustvarjanjem.

Že zdaj je polna zamisli in novih izzivov, tako se dogovarja s poročnim fotografom, da bi zahvale in poročne knjige okrasila z njenimi obročki, z drugim fotografom, ki fotografira novorojenčke, se dogovarja, da bi z njenimi trakci in obročki okrasili dojenčke. Zamisli jo šofersko rečeno prehitevajo po levi strani in "včasih si moram reči, Ajda, končaj študij, naredi nekaj let v 'pravi' službi in potem boš lahko šla na svoje. Všeč mi je ustvarjalni svet in upam, da bom lahko čim dlje v njem, na takšen ali drugačen način."

Ne spreglejte