Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

bizarno lepotni trend zgodovina lepota

Sobota, 7. 10. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Deset najbolj bizarnih lepotnih ritualov v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Kim Kardashian

Skozi zgodovino so se tako ženske, kot moški posluževali raznim lepotnim trendom in ritualom samo, da bi ohranili mladosten videz. Še danes, obstajajo nekateri bizarni trendi kot so: "vampirska metoda" pomlajevanja obraza, pri kateri v obraz vbrizgujejo lastno kri, obrazna maska iz ovčje placente, polžje sline itd. Če menite, da je to nenavadno, preberite ostale lepotne rituale iz zgodovine, ki so jih uporabljali naši predniki.

Obrazne maske iz krokodiljih iztrebkov

V antičnih časih so Grki in Rimljani uporabljali posebno sestavino v blatnih kopelih – krokodilje iztrebke. Kopalne kadi so bile napolnjene z mešanico zemlje in svežih iztrebkov krokodilov, uporabljali so jih tudi za izdelavo obraznih mask proti staranju. Čeprav za številne živalske proizvode pravijo, da delajo čudeže, je ta morda najbolj nenavaden.

Lasulje, zlepljene z govejo in medvedjo mastjo

Visoka pričeska je bila simbol lepote vseh generacij v viktorijanskem času. Vendar pa ti ogromni lasje niso bili preveč higienski. Lasulje so bile izdelane iz lesenih okvirjev, na katerih so bili lasje zlepljeni z govejo in medvedjo mastjo. Ta mešanica je bila zelo okusna za podgane, ki so pogosto gnezdile v lasnih vložkih, ko jih plemkinje niso nosile. Zaradi podgan in drugih živali so tudi izumili kletke za lasulje, da bi jih čez noč ohranili nedotaknjene.

Lepotni trendi | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dieta s pomočjo trakulj

V začetku 20. stoletja je bila v Angliji zelo zaželena vitka postava. Eden izmed načinov, s katerimi so ženske ostale vitke ali pa so se znebile nekaj kilogramov, je bil, da so pogoltnile tablete, ki so vsebovale ličinke trakulje. Trakulja naj bi se hranila že v želodcu, pri doseženi želeni telesni teži pa so jo morali odstraniti. Kar seveda ni tako preprosto, saj lahko trakulje zrastejo do 30 metrov in povzročijo številne zdravstvene težave, prav tako pa je proces zelo boleč.

Povezovanje nog za majhna stopala

Mogoče ste že slišali za povezovanje nog, ki je ena izmed najbolj bizarnih in grozljivih lepotnih praks v zgodovini. Najprej so jo izvajali dvorni plesalci v dinastiji T'ang, nato pa se je ta trend hitro razširil. Med četrtim in sedmim letom so deklicam povijali noge z vezalno krpo in tako preprečili normalno rast, saj so bila majhna stopala zelo privlačna in zaželena. Posledice te prakse so bili zlomljeni prsti, zelo otežena hoja in hude bolečine. Običajno so to izvedli na najstarejši hčerki družine, da bi ji izboljšali možnosti za poroko.

Stopala | Foto: YouTube Foto: YouTube

Prašek iz belega svinca, kalcijevega karbonata in hidroksida za bledico

V obdobju razsvetljenstva je bila trend lepote bledica. Ženskam, ki so bile dovolj premožne, se ni bilo treba izpostavljati soncu, medtem ko manj premožni niso imeli te izbire. Bleda barva je tako pomenila premožno življenje in za doseg so uporabljali prašek iz belega svinca, kalcijevega karbonata in hidroksida. To je povzročilo nezaželene učinke na koži, vključno s kožnim vnetjem in plešavostjo.

Nadzorovana krvavitev za ekstremno bel obraz

Aristokratske ženske v šestem stoletju, ki so želele doseči ekstremno belo barvo, so se podvrgle tako imenovani "nadzorovani krvavitvi" za bled videz. Z bledo kožo pa pogosto nastanejo tudi bolj opazne žile, zato so si nekatere ženske obraz barvale z modrim svinčnikom, da bi poudarile žile.

Črno obarvani zobje

Čeprav so danes beli zobje ideal, je bilo nekoč na Japonskem prav nasprotno. Med letoma 1860 in 1868 so si poročene ženske s pitjem črnega barvila na osnovi železa, kaljenega s cimetom in drugimi aromatičnimi začimbami, zobe obarvale v črno. Ta praksa je bila prepovedana leta 1870. Zanimivo je vedeti, da so se črno obarvani zobje obdržali veliko dlje kot beli, pri ženskah pa je to obarvanje simboliziralo predajo moškemu. Ta proces so imenovali ohanguro.

Lepotni trend | Foto: YouTube Foto: YouTube

Urin za čiste in bele zobe

Pred izumom sodobnih zobnih pripomočkov je bilo zahtevno ohraniti čiste in bele zobe. Tako so Stari Rimljani verjeli, da imajo rešitev: urin ljudi z območja današnje Portugalske. Vrče urina so pošiljali v Rim, saj so menili, da bo ta urin močnejše čistilo kot domači. Amonijak v urinu je pravzaprav dober za dezinfekcijo in so ga še naprej uporabljali kot aktivno sestavino za čiščenje ustne votline do konca 18. stoletja.

Rentgenska tehnologija proti nezaželenim dlakam

Na začetku 20. stoletja so ženske uporabljale rentgensko tehnologijo, da so se znebile dlak. Lasje so po dolgotrajnem izpostavljanju tem žarkom začeli izpadati, sevanje je povzročilo razjede kože ali celo raka.

Povezane obrvi iz kozjih dlak in drevesne smole

Stari Grki so zelo cenili lepoto "povezanih obrvi", saj naj bi to pomenilo inteligenco in lepoto pri ženskah. Nekatere ženske so videz dosegale z nanašanjem oglja ali temnega prahu. Nekateri so oblikovali lažne obrvi iz kozjih dlak in drevesne smole.

Ne spreglejte