Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2010,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 5. 2010, 14.21

8 let

Poročni protokol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavljamo vam nekaj malega o poročnem protokolu na civilni in cerkveni poroki.

Protokol pri civilni poroki Po navadi se povabljeni gostje na kraju civilnega poročnega obreda začnejo zbirati približno pol ure pred začetkom obreda. Ob določeni uri vas bodo povabili v poročno dvorano. Medtem ko velja strog sedežni red med obredom v cerkvi, je na matičnem uradu protokol glede sedežnega reda dosti bolj sproščen. Posedite se tam, kjer je prostor, le sorodniki naj sedejo v sprednje vrste. A pozor! Prva vrsta štirih sedežev je rezervirana za ženina in nevesto (in njuni priči), ki bosta v dvorano stopila kot zadnja, po navadi ob spremljavi poročne koračnice. Po končanem obredu se povabljeni najprej odpravijo iz dvorane in tam počakajo mladoporočenca, ki se vpisujeta v poročno knjigo. Ko se spet pojavita na "sceni", je lepo in prav, da jim sežete v roko in jima čestitate za sklenjeno zvezo oziroma veseli dogodek (lahko jima čestitate že v dvorani, kjer se po navadi tudi nazdravi s šampanjcem). Ob izhodu se ju zasuje z riževim dežjem ali vedno bolj priljubljenimi cvetnimi lističi.

Protokol pri cerkveni poroki

Vsaj pol ure pred začetkom cerkvenega obreda je dobro, da so ženinovi spremljevalci že pri cerkvi (pri velikih porokah ženin izbere svoje spremljevalce, nevesta pa ima okoli sebe družice). Njihova glavna naloga je, da poskrbijo za goste. V tem primeru morajo goste, ki prihajajo v cerkev, pravilno usmeriti oziroma jim pokazati pot do njihovih sedežev. V cerkvi veljajo določena pravila glede sedežnega reda in pomembno je, kam se kdo usede oziroma kam kdo »spada«. Leva stran v smeri proti oltarju je rezervirana za nevestine sorodnike ter prijatelje in v prvi vrsti na levi strani sedijo nevestini starši in družice, če jih ima. Desna stran pripada ženinu in njegovim. Bližnji sorodniki sedijo spredaj, daljni za njimi, potem pa vsi ostali.

Prevoz Do kraja poroke naj bi se ženin in nevesta peljala v ločenih avtomobilih. Po navadi se nevesta na cerkveno poroko pripelje skupaj s svojo pričo in z očetom, ki jo bo tudi pospremil do oltarja (nevestin avtomobil je tisti, ki je od vseh najbolj in najlepše okrašen). Nevestina mama se običajno pelje v drugem avtomobilu, s katerim se bosta kasneje naprej peljala skupaj z možem, nevestinim očetom. Ženin se lahko pripelje skupaj s svojimi starši in pričo, po obredu pa se mladoporočenca odpeljeta sama, brez prič in brez staršev.

Ko je obred končan, se slavje nadaljuje v gostilni, restavraciji ali pa kje na prostem. Tudi v tem bolj sproščenem okolju, kjer se pravo praznovanje šele začne, obstajajo določena pravila oziroma protokol dogajanja. Predvsem je zelo pomemben sedežni red gostov, ki je lahko velik izziv za tiste, ki sedežni red pripravljajo. Še najmanj dilem, kje in s kom bo kdo sedel, velja za glavno omizje: ženinu in nevesti praviloma prisedejo njihovi najbližji – njuni starši, družine obeh in priči z osebnim spremstvom. Če se držite protokola, velja takšna sedežna razporeditev: nevesta sedi na sredini, na njeni desni je ženin, na njegovi desni nevestina mama, sledi ženinov oče in nazadnje nevestina priča (ali glavna družica). Na nevestini levi strani sedi nevestin oče, zraven njega ženinova mama, sledi ženinova priča. Glede ostalih povabljencev na poroki lahko velja klasični sedežni red, lahko pa je odvisen samo od vas in vaše domišljije (sposobnosti), kako najbolje razvrstiti goste tako, da se bodo za mizo počutili prijetno in sproščeno. A sestaviti pravo kombinacijo ljudi je prav gotovo zahtevna naloga, za katero pa se za prijetno druženje na poroki splača potruditi.

Ne spreglejte