Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MasterCard

Sreda, 30. 7. 2014, 8.12

8 let

Da ob koncu meseca ne bo nastopil bančni šok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Brezskrbno poležavanje na plaži, obiski restavracij in vsakodnevni obiski trgovin, se lahko ob koncu počitnic sprevržejo v nočno moro.

Tisti, ki obožujejo poletje in morske dogodivščine, vse svoje finančne napore usmerijo v poletni čas. Mnogi si mislijo, kdaj pa bom zapravil ves ta denar, ki sem ga skozi leto pridno varčeval, če ne zdaj, poleti. A vseeno je pomembno, da tudi v tem času pazimo na svoje finance. Dobro varovalko dajejo tudi kreditne kartice MasterCard, ki omogočajo nakup do meje limita, skupni znesek pa nato poravnamo v celoti enkrat mesečno.

Strnili smo nekaj koristnih nasvetov, da vas bančni položaj po koncu počitnikovanja ne bo presenetil.

1. Prek e-banke spremljajte porabo in stanje na računu Preverjanje stanja na e-banki je preprosto in prav nič stresno. Zleknite se v visečo mrežo, ležalnik ali udoben sedež in preverite svojo porabo. To nujno opravilo vas bo obvarovalo pred prazno denarnico po koncu počitnic.

2. Nikoli ne kupujte brez predhodnega seznama Tudi na počitnicah je potrebna disciplina, ko se odpravimo v trgovino. Preverite, katerih sestavin nimate, planirajte obroke nekaj dni vnaprej in z druščino oziroma družino sestavite seznam, s katerim se nato odpravite v trgovino.

3. Spremljajte stroške z mesečnimi kartičnimi izpiski Mesečne kartične izpiske lahko prejemamo v tiskani ali elektronski obliki. Izpiski niso sami sebi namen, dobro je, da si vsak mesec vzamemo nekaj časa in dosledno preverimo svoje stanje. Morda se bomo na takšen način prihodnji mesec tudi čemu odpovedali in privarčevali.

4. Kupujte le zares potrebne in uporabne stvari Na dopustu se lahko kaj zgodi, da zapravljamo denar za stvari, ki jih potem sploh ne uporabljamo, in so bolj ali manj le dodatna navlaka. Pred nakupom premislimo, ali stvar sploh potrebujemo.

5. Določite limit mesečne porabe na kartici Limit mesečne porabe na kartici je nekakšno varovalo tudi pred nespametnimi nakupi, ki bi jih pozneje lahko obžalovali. Premislite, kakšna je vaša smotrna mesečna poraba na kartici, in si jo določite. Na tak način vam bo lahko vsak naslednji mesec ostajalo na strani precej več denarja kot brez tega varovala.

6. Določite mesečni znesek, ki ga boste prihranili Postavite si cilj, koliko želite v enem letu privarčevati, znesek pa nato delite z meseci. Res je, da bo kakšen mesec šlo za las, a v mislih imejte cilj in nagrado. Morda pa se končno odločite, da si po dolgem času lahko privoščite oddih v kakšni od oddaljenih in manj obleganih turističnih lokacij.

7. Uporabljajte ugodnosti, ki jih ponujajo ponudniki kartic Ponudniki kartic večkrat letno pripravijo posebne ponudbe za svoje stranke. Ko prejmete pošto, je ne zavrzite, češ, to zagotovo ni ugodnost namenjena meni. Preglejte ponudbo in jo izkoristite.

8. Odplačevanja dolgov se lotite odgovorno, zanje poskrbite pravočasno Vsako odplačevanje dolgov je mučno, a ne dovolite si, da bi s plačevanjem zamujali. Bodite odgovorni; tako, kot ste si priborili pravico do kredita, tako vestno ga tudi odplačujte.

9. Kupujte na spletu in poiščite ugodne cene Pred nakupom, tudi v fizičnih trgovinah, je pametno pobrskati po spletu in pregledati, ali morda obstaja tudi bolj ugodna cena izdelka, ki ga iščemo. Namig: že nekaj časa obstajajo tudi slovenski portali, ki nam omogočajo v hkratni vpogled cen enakih izdelkov po različnih trgovinah. Zakaj bi plačevali več?

10. Določite dan v mesecu, ko se boste ukvarjali s financami Z določitvijo točno določenega dneva v mesecu boste vedno na tekočem, kaj se dogaja na vašem bančnem računu. Pregledovanje bo postala rutina, z vsakim mesecem manj boste potrebovali manj časa za pregled, obenem pa vas nič ne bo moglo presenetiti. Kaj je boljšega, kot imeti svoj račun in svoje stanje na računu v svojih vajetih?

Ne spreglejte