Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 4. 2014,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

turistična kmetija Logarska dolina

Sobota, 12. 4. 2014, 9.37

8 let

Na kmetiji: Na Klemenčem nad Logarsko dolino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za pomladni izlet predlagamo kmetijo na Klemenčem, ki je ena najbolj prepoznavnih pri nas. Najdemo jo v številnih turističnih katalogih in koledarjih, stoji na slikovitem hribu nad Logarsko dolino.

Kje in kdo? Izletniška kmetija Klemenšek Logarska dolina 29 3335 Solčava

Kmetija Klemenšek s hribov nad Logarsko dolino, po domače ji pravijo na Klemenčem, ima večstoletno tradicijo. Kot samostojna kmetija je bila namreč prvič omenjena leta 1426, predniki pa so se večinoma ukvarjali z gozdarstvom in živinorejo. Idilična kmetija, ki leži na nadmorski višini 1145 metrov, je danes dom štiričlanske družine Klemenšek: mame Judite, očeta Daniela ter sinov Štefana in Marka. Pri delu z živino, v gozdu in na polju so glavni fantje, mama Judita pa skrbi za gospodinjstvo, kuho in goste.

Kako do tam? Iz Logarske doline se podajte proti Pavličevemu sedlu. Na križišču ob znaku zavijte desno in po vožnji po trikilometrski panoramski cesti med hribi boste prispeli na kmetijo.

Posebnosti kmetije Kmetija je posebna že zaradi svoje lege na vrhu enega od hribov. Obdana je s travniki in gozdom, zato ponuja mir in tišino, ki jo sem in tja skali brnenje kmečkih delovnih strojev in traktorjev. Kmetija je izletniška, to pomeni, da na njej ni mogoče prenočiti. Na njej so redni gostje šolarji, ki tja pridejo na izlet, pa tudi druge izletniške skupine – do kmetije se pripeljejo kar z avtobusom.

Gostom po vnaprejšnjem dogovoru pripravijo tudi etno animacijo življenja prednikov na Solčavskem, v okviru katere se lahko tudi sami preizkusite v starih kmečkih opravilih. Če vas zgodovina in etnologija še posebej zanimata, lahko prisluhnete predstavi Solčavsko skozi čas, ki jo uprizarja Kulturno društvo Franc Herle iz Solčave, seveda v klenem solčavskem dialektu in ob spremljavi citer.

Kulinarična ponudba Klemenškovi, še posebej mama Judita, slovijo po suhih mesninah, ki so si prislužile tudi več nagrad. Gospa Judita se je kuhanja učila v gospodinjski šoli v Avstriji, nato pa končala tudi kuharsko šolo, zato ni dvoma, da se na kmetiji dobro je. Julija in avgusta pripravljajo nedeljska kosila tudi za naključne obiskovalce, sicer pa kuhajo za napovedane goste. Postrežejo z lokalno obarvanimi jedmi: zgornjesavinjskim želodcem, domačimi salamami, slanino, žlinkrofi, štruklji, kuhanimi klobasami. Poznani so tudi po prav posebnih, Klemenčih dobrotah, med katerimi so poleg domačih mesnin tudi domači sladoled, Klemenča rezina, hišni narezek.

Dobro bodo jedli tudi vegetarijanci. Tem postrežejo z gobovo juho, skutnimi štruklji, hruškovimi žlinkrofi ali ajdovimi žganci. Gostje pa se lahko odžejajo z doma pripravljenim jabolčnim sokom, sokom iz bezgovih ali regratovih cvetov ali domačim zeliščnim čajem. Ideje za izlet po okolici Logarska dolina je ena od najbolj priljubljenih izletniških točk med Slovenci, zato lahko enega od izletov preživite pohodniško in se peš odpravite na visokogorsko kmetijo. Tudi kolesarji bodo lahko preizkusili svojo telesno pripravljenost in zagrizli v hrib. Solčavsko je tudi odlično izhodišče za raziskovanje Kamniško-Savinjskih Alp.

Ne spreglejte