Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
29. 6. 2012,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ana Desetnica

Petek, 29. 6. 2012, 12.07

8 let

Ana Desetnica, srečanje z nenapovedanim in novim

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Festival Ana Desetnica s svojimi humornimi, spektakularnimi, satiričnimi in umetniškimi intervencijami spet naseljuje urbane prostore. Najprej ljubljanske ulice in trge.

Včeraj se je v Ljubljani začel festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki ga letos organizirajo že 15. in bo v prestolnici potekal do ponedeljka, nato pa se bo preselil v Maribor, pozneje v Kamnik, Celje, Novo Gorico, Šoštanj, Ruše, Cerkno in Mursko Soboto.

V Ljubljani boste lahko na 14 prizoriščih ugledali najrazličnejše oblike uličnega gledališča ter se srečevali z umetniki iz Mehike, Japonske, Slovenije, Kirgizije, Belorusije, Rusije, Češke in podobno. Od plesa do glasbe, od lutk do igre, od smeha do satire, od spektakla do minimalizma, od vizualnega do interaktivnega, od akrobatskega do žarečega – vse to bo spet opredeljevalo letošnji festival, ki del svojega programa letos poveča tudi tako imenovanim novim dramaturgijam.

Gre za trend nove generacije uličnih umetnikov, ki so se spet zazrli v prvinski in neposredni stik med umetnikom in gledalcem. Zanimata jih neposrednost in sporočilnost, ne toliko všečnost in zabavnost ter raziskujejo nove oblike uličnega gledališča. Od Ane Desetnice zato letos poleg napovedanega programa lahko pričakujete tudi nepričakovano. Srečanje z novim, neznanim in nenapovedanim. Umetniške intervencije bodo tako potekale tudi z naključnim občinstvom.

Prvi festivalski dan v znamenju barv, hinavščine in smeha Prvi festivalski dan je na svoje dogodke privabil že kar lepo število ljudi. Te je združeval v smehu, občudovanju in sodelovanju. Uvodna predstava z naslovom Mignone se je zgodila ob 22. uri na Kongresnem trgu, uprizorili pa so jo ruski umetniki. Predstava magičnih podob je spregovorila o odraščajočem dekletu, čudnem in odbijajočem, ki živi v samotnem svetu.

Ana Desetnica je svojo živost sicer pokazala že na prvem, popoldanskem festivalskem dogodku, predstavi slovenskega Gledališča Ane Monro z naslovom Moljerada, v kateri so režiser Jean-Luc Prevost in akterji omenjenega gledališča, navdihnjeni z Molierovimi deli in liki, prisotne popeljali na hinavsko zabavo ter tako na različne načine razdelali to človeško lastnost.

Ne spreglejte