Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 14. 4. 2011, 21.10

8 let

Dnevnikova fabula za Lada Kralja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dobitnik šeste Dnevnikove fabule je Lado Kralj s svojim prvencem Kosec koso brusi.

Žirijo je prepričal s svežim slogom in izbrušenim jezikom. Bralce njegove zgodbe zapelje pripoved, ki kar vre na dan, hkrati pa njegovo pisanje nosi močan gledališki pečat. Avtor je prejel nagrado v višini 4000 evrov. Kralj: Človek ne sme delat za nagrade Kralj bi bil vesel tudi, če Dnevnikove fabule ne bi prejel, saj je bila zanj že sama uvrstitev v finale, v tako "spodobno tekmovalno družbo" pomemben dosežek. "Človek pa ne sme delat za nagrade. Te so češnja na torti. Sam delam zato, da zabeležim neka pričevanja, o tem kako je nekdo mislil, čutil ali videl. Če ne se ta pričevanja izgubijo," je povedal. "Zgodil se mi je klik in začel sem pisati" Kralj je svojo prvo zbirko kratkih zgodb začel pisati, ko je poučeval v tujini. Nato se je upokojil. Na vprašanje moderatorke Dijane Matković, kaj je botrovalo odločitvi, da se je v zrelih letih odločil za pisanje, je odgovoril, da pravzaprav ne ve. "Zgodil se mi je klik in začel sem pisati," je pojasnil.

Kosec koso brusi Kralj se je v finalno četverico za Dnevnikovo fabulo uvrstil s prvencem Kosec koso brusi. V zbirki se avtor potepa od svinčenih sedemdesetih let do danes, zgodbe pa združuje isti tip ambicioznega, voluntarističnega junaka, ki je za lasten uspeh sposoben storiti marsikaj in ga pogosto ustavi samo vdor fantastičnega in grozljivega, ki ga Kralj doživlja v ravno pravih začimbnih mešanicah.

Glavni akterji njegovih zgodb so trije moški in dve ženski, ki si služijo kruh z umskim delom, a niso intelektualci. Vsi imajo občutek, da se je treba na nek način uveljaviti, pokazati svoje spretnosti in predstaviti svoja stališča, ampak jim to ne uspe, ne v socialističnem in ne v zdajšnjem kapitalističnem sistemu. Ni pa oblast tista, ki jih onemogoča, večja ovira zanje je sama narava človeških odnosov v neki družbi, je o vsebini povedal Kralj.

V ožjem izboru tudi Siolov kolumnist Miha Mazzini V ožji izbor za Dnevnikovo fabulo so se letos uvrstili še Mihaela Hojnik za zbirko Maločudnice, Mirana Likar Bajželj s Sobotnimi zgodbami in Miha Mazzini s kratkozgodbarsko knjigo Duhovi.

"Za spodbujanje slovenske ustvarjalnosti na področju kratke proze" Dnevnikovo fabulo je časopisna hiša Dnevnik letos podelila že šestič. Podelitev nagrade je bila eden ključnih dogodkov festivala Literature sveta - Fabula 2011. Po besedah predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina nagrado podeljujejo z željo po spodbujanju slovenske ustvarjalnosti na področju kratke proze ter z namenom podpore slovenskim avtorjem.

O najboljši zbirki kratkih zgodb je tik pred podelitvijo odločala žirija, ki so jo sestavljali književna raziskovalka in predavateljica na Filozofski fakulteti Ana Č. Vogrinčič (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman ter literarna kritičarka Mojca Pišek. Lani je Dnevnikovo fabulo za zbirko Popularne godbe prejela Vesna Lemaić.

Ne spreglejte