Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
11.32

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Jan Plestenjak

Sreda, 18. 10. 2023, 11.32

7 mesecev

Jan Plestenjak: Spet sem plakat za prevare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jan Plestenjak | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenski glasbenik opozarja, da so njegovo podobo znova izkoristili za spletno goljufijo.

"No, zdaj sem pa spet jaz 'plakat' za prevarante," je na Facebooku zapisal Jan Plestenjak ob posnetku spletnega oglasa z njegovo fotografijo z naslovom Jan Plestenjak in kriptovaluta ter pripisom: "Jan Plestenjak je bil osumljen davčne utaje. Kaj se bo zgodilo z njegovo kariero?"

"Na nasedajte," je opozoril Plestenjak, čigar podobo so spletni prevaranti v svojih projektih v preteklosti uporabili že večkrat, v podobnih zavajajočih oglasih pa se pojavljajo tudi drugi znani Slovenci. Ob tem velja omeniti, da se je celo v komentarjih pod Plestenjakovo objavo oglasil lažni profil Jana Plestenjaka in druge uporabnike vabil, naj se mu oglasijo prek zasebnega sporočila, ker se mora z njimi "pogovoriti nekaj pomembnega".

No, zdaj sem pa spet jaz ’plakat’ za prevarante. Baje, da so se lotili tudi Pop tvja in mnogih drugih…In nikoli nihce ni kaznovan. Ne nasedajte. J.

Posted by Jan Plestenjak on Tuesday, October 17, 2023

"Glede na naše dosedanje izkušnje gre v teh primerih za zavajajoče ponudbe, kjer vas poskušajo prepričati k nakupu izobraževalno-naložbenih paketov na eni izmed trgovalnih platform vrste Forex, v zameno pa vam obljubljajo velik zaslužek in hitro obogatitev," o tovrstnih oglasih pravijo v Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

"V oglasih, ki s svojim videzom posnemajo podobo legitimnih novic, so ponavadi zlorabljena imena in podoba znanih oseb, ki jim tudi podtaknejo neresnične izjave (Jan Plestenjak, Melania Trump, Luka Dončić, Darja Zgonc itd.)," poudarjajo v SI-CERT, "njihov namen je pridobiti klike na svoje spletne strani s končnim ciljem preusmeritve na stran za nakup že omenjenih 'trgovalnih paketov' za kriptovalute. Seveda, več ko je klikov, večja je možnost zaslužka … za prevarante."

Oglejte si še:

Samo Login, prevara
Novice V mrežo laži so potegnili tudi najbogatejšega Slovenca
Jurij
Novice Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota
Ne spreglejte