Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2009,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 11. 2009, 13.52

8 let

SLG Celje bo v petek premierno uprizorilo dramo Zastave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko ljudsko gledališče Celje bo v petek ob 19.30 uri premierno uprizorilo dramo Zastave irske dramatičarke Bridget O'Connor in v režiji Matjaža Latina.

Celjski publiki se bo prvič predstavil tudi novi član celjskega ansambla Vojko Belšak. Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi je na današnji novinarski konferenci v Celju povedala, da komična drama Zastave govori o prijateljstvu in medsebojnih odnosih, ob tem pa je izrazila pričakovanje, da bo tudi ta drama postala uspešnica celjskega gledališča.

Komedija ali drama?

Prepričana je, da bo drama Zastave, ki je bila krstno uprizorjena v Royal Exchange Studiu v Manchestru leta 2006, zanimala ne le starejše občinstvo, temveč tudi srednješolce. Dodala je, da je O'Connorjeva mojstrica dialoga, zanimajo pa jo predvsem čudaški liki, ki so svoje znanje pripravljeni braniti na različne načine. Kosijeva je tudi poudarila, da so nekateri strokovnjaki menili, da so Zastave komedija, vendar je vseeno prevladalo mnenje, da gre za dramo.

Navdih je našla v otroštvu Navdih za dramo je avtorica črpala iz svojega otroštva, z Zastavami pa je želela napisati zgodbo o prijateljstvu na različne načine, o ljudeh, ki so prisiljeni v sobivanje, je dejala dramaturginja predstave Tatjana Doma. Po njenem mnenju je O'Connorjeva želela napisati dramo, ob kateri bi se tudi sama zabavala.

Dogajanje drame Zastave je postavljeno na drugo najgršo plažo na Irskem, kjer se do smrti dolgočasita obalna stražarja JJ in Howie. Plaža je ves čas bolj ali manj prazna, stražarja preganjata dolgčas s streljanjem galebov in sanjarita o novi službi na turistični plaži Banna, kjer leži nepregledna množica prelepih seksi nemških turistk. Prijavita se na razpis za prosti delovni mesti, izkaže pa se, da je na prestižni plaži Banna prosto samo eno delovno mesto.

Drama izvrstnih ironičnih dialogov se ukvarja z vprašanjem resničnega prijateljstva, zaupanja, laži, izdaje prijateljstva, smisla bivanja, sprašuje se o bistvu medosebnih odnosov, neuresničenih ambicijah in o sanjah o boljšem življenju, ki se hitro razblinijo. Drama govori o ljudeh, ki verjamejo, da si zaslužijo boljše življenje, in za dosego svojih sanj izbirajo nenavadna sredstva, je zapisano v gledališkem listu drame Zastave.

Celjsko premierno uprizoritev drame Zastave bosta obiskali tudi avtorica besedila Bridget O'Connor in namestnica irskega veleposlanika, odgovorna za področje kulture, Chiara Popplewell.

Ne spreglejte