Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2011,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 9. 2011, 13.26

8 let

SLG Celje v novo sezono z Utvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes bodo s premiero Utve Antona Pavloviča Čehova novo gledališko sezono začeli tudi v celjskem gledališču. Prvo slovensko uprizoritev prve, necenzurirane različice je režiral Janez Pipan.

Komedija Utva je igra o zgrešenih ljubeznih, o generacijskih konfliktih, Utva je tudi igra o gledališču in umetnosti nasploh. Slavna igralka Irina Arkadina preživlja poletje s svojim spremljevalcem, priznanim pisateljem Trigorinom, na bratovem podeželskem posestvu. Njen sin Trepljev z Nino, hčerko veleposestnika, na improviziranem vrtnem odru uprizarja svojo igro. Arkadina se med predstavo ne more vzdržati neprimernih pripomb, zato Trepljev ustavi predstavo in užaljeno odide. Naslednji dan Trepljev ustreli utvo in jo položi Nini pred noge, ravno ko se ona pogovarja s Trigorinom. Trepljev ljubi Nino, ona je zaljubljena v Trigorina, kar Trepljeva še toliko bolj prizadene, saj si tudi sam želi postati slaven pisatelj. Nina se odloči, da bo postala igralka. Trepljev in Nina trpita zaradi nesreče v ljubezni. Uteho za svoje trpljenje najdeta v umetnosti, vendar jima to ne prinese duševnega miru in sreče.

Ljubezenske zgodbe, konflikti med generacijami, problemi umetniškega ustvarjanja, zapleteni medčloveški odnosi vodijo v tragičen razplet igre, ki s svojo tematiko in zahtevnimi igralskimi kreacijami ostaja zanimiva za vse generacije.

Komedijo v štirih dejanjih Utva so ustvarili prevajalec Milan Jesih, režiser Janez Pipan, dramaturginja Tina Kosi, scenograf Marko Japelj, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, avtor glasbe Miha Petric, lektor Jože Volk, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak in asistent režiserja Jernej Kobal.

Igrajo: Lučka Počkaj, Aljoša Koltak, Bojan Umek, Nina Rakovec, Miro Podjed, Jagoda, Pia Zemljič, Renato Jenček, Branko Završan, Vojko Belšak, Igor Žužek in Damjan M. Trbovc.

Ne spreglejte